Immár az összes érintett szakterületnek megvan rá a lehetősége, hogy kidolgozza saját módszereit és tevékenységeit az aszálymonitoring-rendszer adatai alapján. Az információk birtokában a napi gyakorlat fókuszába a megelőzés kerülhet. Az üzembe helyezett 47 db és a tervezett közel 100 db mérőállomás a meteorológiai alapparamétereken túl a talajt, illetve a növényzetet ért hatásokat méri. Az éghajlatváltozás egyik hatása, hogy az aszály és a vízhiány – valamint a következményeik – több milliárd forint kárt okoznak Magyarországon évente, Ez jóval több, mint más hidrológiai szélsőségek (pl.: ár-, és belvíz). A jelenség számszerűsítése és előrejelzése terén azonban évtizedek óta nem sikerült megbízható adatokat szolgáltatni. Ez abból is következik, hogy a jelenségek nem írhatók le csupán meteorológiai adatokkal, mivel a helyzet pontos jellemzésére nem választható ki egyetlen paraméter - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.
Az aszálymonitoring-rendszer adatai nagy segítséget nyújtanak az érintett szakterületen dolgozóknak a megelőző intézkedések kidolgozására
A vizek kártételei elleni védekezés szabályairól szóló kormányrendelet alapján a vízhiányos helyzet megállapítása, és annak elkerülése érdekében a szükséges intézkedések megtétele a vízügyi igazgatóságok feladata. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság megkezdte egy új típusú vízügyi állomáshálózat kiépítését. Mindezt annak érdekében, hogy a vízgazdálkodás és a mezőgazdaság számára a talajnedvesség aktuális állapota meghatározható, a várható folyamatok pedig előrejelezhetőek legyenek. Az aszály és a vízhiány jellemzésére a világon különböző indexeket alkalmaznak.
Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság és a Szegedi Tudományegyetem szakemberei a hazai és a nemzetközi tapasztalatokat elemezve kidolgozták az aszály mértékét kifejező, a megelőzési tevékenységeket támogató, a hazai sajátosságokat figyelembe vevő, napi gyakorisággal számítható HDI aszályindexet (Hungarian Drought Index).
A számítás a meteorológiai adatokon kívül a termőtalajban több szinten mért talajnedvességre támaszkodik. Továbbá figyelembe veszi a szélsőséges időjárási körülményeket, a hőségnapok okozta intenzív párolgást. Abban az esetben, ha nem áll rendelkezésre elegendő adat, egyszerűbb indexek kiszámítására is lehetőség van. Az adatokat ezen a hivatkozáson lehet elérni.
Kétféle mutatót dolgoztak ki, ezek segítik az előrejelzéseket
Kidolgozták a HDI0 (meteorológiai index a talajnedvesség és szélsőséges adatok – a hőségnapok és a csapadékmentes napok – hiányában), valamint a HDIS (stresszindex, a talajnedvesség adatok hiányában) mutatót. Az új, napi időléptékű aszályindex számítása folyamatos információt biztosít az aszály és a vízhiány aktuális mértékéről. A meteorológiai előrejelzéseket felhasználva az elkövetkező 6–10 napra az aszály és vízhiány alakulására prognózis készíthető. Ez változó valószínűségekkel mutatja be a várható tendenciákat, segítve ezzel a döntéshozók és a termelők felkészülését a megelőző intézkedésekre.
A számított értékek az öntözési vízmennyiség pontos meghatározását teszik lehetővé, így a fenntartható vízhasználat a napi gyakorlatban érvényesíthető.
A vízügyi ágazat egy olyan többcélú rendszert hozott létre, amely tevékenysége nem csak a napi karbantartást foglalja magában, hanem az üzemszerű használatot, és annak fejlesztését is. Az adatok mindenki számára elérhetőek, így az összes érintett szakterület előtt lehetőség nyílik kidolgozni a saját módszereit és tevékenységeit, amelyek segítségével a napi gyakorlat fókuszába a megelőzés kerülhet - írja a NAK.

Megosztás

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás