Most már nem kell távoli tájakra utazni ahhoz, hogy csodálatos tavaszi virágok százezreiben gyönyörködhessünk. Április elején a nagyközönség előtt is megnyitotta kapuit az ország legnagyobb tavaszi magánkertje, ahol előbb a fehér és sárga nárciszok, majd április közepétől a tulipánok fantasztikus színkavalkádja bűvöli el a természet szépségeire éhes látogatókat.

A Kecskemét környéki napsütötte homokvidéken olyan kis csoda jött létre, amit örökre a szívébe zár az ember. A 2010-ben létrehozott kert tulajdonosa úgy döntött, az idén közszemlére teszi ezt a gyönyörűséget. A gondosan megtervezett és kialakított kert a hagymás növények mellett szinte csak díszletként szolgál. A kerti utak, a mesterséges tó, a hidak még inkább kiemelik a virágzó növények szépségét.

A 16.000 négyzetméteres kert kialakítását négy éve kezdte meg a neve elhallgatását kérő tulajdonos és Posnyák Klára, okleveles kertészmérnök, a Növényvilág Magyarország Kft vezetője. Olyan tájképi jellegű kertet igyekeztek létrehozni, ahol vízfelületek, utak, íves ágyások, kisebb-nagyobb dombok osztják fel a kertet különböző részekre, melyek mindegyike a család kényelmét, pihenését, feltöltődését szolgálja.

Feltöltött területre épült a kert, helyén korábban szántóföld volt. Altalaja agyagos, egyes részeken homokos, de alapvetően a szikes tartományba tartozik. A betelepített különleges díszfák, örökzöldek, cserjék ültető gödreit a szokásos mérettől eltérően nagyobbra, sokszor két-három szorosára alakították ki, hogy a növények igényeit hosszútávon ki tudják elégíteni. A tápanyag utánpótláshoz műtrágyát használnak, amihez citromsavat adagolnak, hogy a víz pH egyensúlya megfelelő legyen. A kertben igazi otthonra leltek a tavaszi hagymások, az évek során több százezer hagymás virág került a kertbe, de közülük is legnagyobb számban a nárciszok és a tulipánok virulnak.

A tulajdonos a tulipánok nagy szerelmese, ezért a tavaszi kertet már a kezdetektől úgy alakították ki, hogy a tulipánok otthona legyen. Nem volt rest, a világ összes neves tulipán termesztőjével felvette a kapcsolatot, és megkereste azokat a nemesítőket is, akik eddig még senkinek sem adtak el fajtáikból. Minden fellelhető tulipán fajtából vásárolt egy-két, vagy éppen tíz darabot, közülük is a legnagyobb méretűeket és a legjobb minőségűeket. Volt olyan cég, mely 40.000 ezer darab tulipánhagymával ajándékozta meg.

A kert minden évben más-más arcát mutatja, hisz a fajták évente változnak.  A nárciszok virágzása idején fehérbe és sárgába öltözik a kert, hogy aztán pár hét múlva átadja helyét az ezer színben pompázó tulipánoknak. Tavaly ősszel 120.000 db tulipánt ültettek.

Az idei évben úgy döntött a tulajdonos, hogy ezt a rengeteg szépséget nem szabad tovább titokban tartania, meg kell mutatni a természet szépségei iránt fogékony embereknek is, ezért megnyitotta a kapukat a látogatók előtt.

A fotók a kert tavalyi állapotát mutatják. Az idei évben a nárciszok vannak túlsúlyban.

A kert előre meghirdetett látogatási időpontjai beteltek, így egyelőre nincs mód a kert további személyes megtekintésére.

Forrás és fotók: balkonada.cafeblog.hu

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás