A Bemutató üzemek támogatása című felhívásra 2023. szeptember 1-től adhatók be a kérelmek. A felhívás célja a bemutató üzemek létrehozása és az ehhez szükséges infrastruktúra kiépítése annak érdekében, hogy támogassa a tudásátadást és tájékoztatást a szolgáltatók számára. Agrárszakképzési centrumok, kutatóintézetek és -állomások, felsőoktatási intézmények és gazdasági társaságok pályázhatnak legkevesebb 50 millió, legfeljebb 1 milliárd forintra.

A Gordius foglalta össze a részleteket, ezt anyagot szemléztük. Magyarország kiemelkedő agro-ökológiai potenciállal rendelkezik, ezért az agrárszektorban különösen fontos, hogy a gazdák a helyi adottságokhoz igazodva a legjobb technológiákat hatékonyan tudják alkalmazni. Ennek érdekében szükség van olyan alternatív tudásra, ami elsősorban gyakorlati tapasztalatokra épül, és segít az aktuális termelési módszerek és gazdálkodási modellek hatékony alkalmazásában. Ezen tudás által az agrárszereplők innovatív technológiákat, növényfajtákat és fenntartható gazdálkodási megoldásokat sajátíthatnak el, amelyek optimalizálják a termelést, csökkentik a környezeti terhelést és hozzájárulnak a fenntartható fejlődéshez - írták.

A Bemutató üzemek támogatása felhívás keretein belül önállóan támogatható az agrárszektor résztvevőinek bemutató üzemi programjainak szervezése és megvalósítása, ideértve a hozzá kapcsolódó marketing tevékenységet (promóciós anyagok beszerzését/elkészítését) és kiadványok készítését is - Fotó: Magro.hu, CSZS, Mosonmagyaróvár, Széchenyi István Egyetem tangazdaság

Nekik szól a Bemutató üzemek támogatása című felhívás

Az alábbi szervezetek és intézmények jogosultak a felhívásra támogatási kérelmet benyújtani:

  • Agrárszakképzési centrumok
  • Kutatóintézetek és állomások, amelyek fajtakísérleteket vagy fajtakitermesztést végeznek, és 100%-ban állami tulajdonban vannak, illetve központi költségvetési szervként működnek
  • Felsőoktatási intézmények, amelyek rendelkeznek tangazdasággal, ideértve az állami alapítású/közérdekű vagyonkezelő alapítványok által fenntartott egyetemeket is
  • Gazdasági társaságok, amelyek a felsőoktatási intézmények 100%-os tulajdonában lévő tangazdaságot/tanüzemet működtetik
  • Erdészeti tudásközpontok

Többségi állami tulajdonban lévő gazdasági társaságok és központi költségvetési szervek csak akkor nyújthatnak be támogatási kérelmet, ha a kormány előzetesen jóváhagyta ezt, és ezt igazoló dokumentumot (például kormányhatározatot) mellékeltek a kérelemhez. A jelen felhívás keretében nincs lehetőség a támogatási kérelem konzorciumi formában történő benyújtására.

Milyen tevékenységek támogathatók?

A Bemutató üzemek támogatása felhívás keretein belül önállóan támogatható az agrárszektor résztvevőinek bemutató üzemi programjainak szervezése és megvalósítása, ideértve a hozzá kapcsolódó marketing tevékenységet (promóciós anyagok beszerzését/elkészítését) és kiadványok készítését is.

A következő tevékenységek csak valamely önállóan támogatható tevékenységgel együtt kaphatnak támogatást ebben a felhívásban:

I. Bemutató üzemekhez (ideértve a gyakorlóhelyeket és tangazdaságokat is) közvetlenül kapcsolódó beruházások:
  • a) Agrár tevékenységekhez kapcsolódó eszközök, gépek, berendezések és építéssel nem járó technológiák beszerzése a bemutató üzemben (beleértve az új öntözőberendezések beszerzését).
  • b) Évelő növényekből létrehozott ültetvény korszerűsítése, telepítése.
  • c) Infrastrukturális fejlesztések a bemutató üzem mezőgazdasági tevékenységéhez, például épületek, építmények építése, felújítása, kerítés, tűzivíztározó, csapadékelvezető rendszer kialakítása, közműcsatlakozások kiépítése.
  • d) Élelmiszeripari tevékenységekhez kapcsolódó eszközök, gépek, berendezések és építéssel nem járó technológiák beszerzése a bemutató üzemben.
  • e) Élelmiszeripari tevékenységekhez kapcsolódó infrastrukturális fejlesztések, például épületek, építmények építése, felújítása, kerítés, tűzivíztározó, csapadékelvezető rendszer kialakítása, közműcsatlakozások kiépítése.
  • f) Öntözőrendszerek vízhasználatának hatékonyságjavítása a bemutató üzemben, például öntözési infrastruktúra fejlesztése, vízi létesítmények rekonstrukciója, vízi létesítmények cseréje.
  • g) Erdészeti tevékenységekhez kapcsolódó eszközök, gépek, berendezések és építéssel nem járó technológiák beszerzése a bemutató üzemben.
  • h) Erdészeti tevékenységekhez kapcsolódó infrastrukturális fejlesztések, például épületek, építmények építése, felújítása, kerítés, tűzivíztározó, csapadékelvezető rendszer kialakítása, közműcsatlakozások kiépítése.
  • i) Megújuló energiaforrások hasznosítása a projekt által érintett épületekben vagy a bemutató üzem gazdasági-termelési folyamataiban, például napkollektorok, biomassza alapú és hőszivattyús rendszerek, geotermikus energia vagy napelemes rendszer kialakítása.
II. Projekt előkészítése, terület előkészítése, műszaki ellenőrzés igénybevétele, könyvvizsgálói szolgáltatás igénybevétele és projektmenedzsment.
III. Immateriális javak beszerzése: az előzetes célok eléréséhez szükséges számítógépes szoftverek beszerzése, valamint szabadalmak, licencek, szerzői jogok és védjegyek, vagy eljárások megszerzése.

Mekkora összegű támogatás igényelhető?

A támogatás maximális mértéke a teljes költségek 95%-a. Minimum összege 50 millió forint, maximálisan pedig 1 milliárd forint igényelhető.

A pályázóknak lehetőségük van előleg igénylésre, amennyiben a kérelem beruházási projektelemet is tartalmaz. Az előfinanszírozásra vonatkozóan a megítélt támogatás összegének legfeljebb 50 százalékát lehet előlegként igénybe venni a beruházási projektelemekre és az ezekhez kapcsolódó általános költségekre.

A felhívás teljes keretösszege mintegy 15 milliárd forint.

A benyújtási határidő

A támogatási kérelmeket 2023. szeptember 1-től december 10-ig lehet benyújtani. Mivel a rendelkezésre álló forrás 15 milliárd forint, ezért várhatóan hamar elfogyhat, így érdemes minél előbb megtervezni a projektet. A Támogatói Okirat hatálybalépésétől számítva 24 hónap áll rendelkezésre a projektek végrehajtására - közölték.

Kapcsolódó cikkek

További híreink

A szeptemberi kertészkedés kihívásai az elhúzódó nyár hatásai közepette

2024.09.08.

Szeptember beköszöntével a kertészek hagyományosan hűvösebb hőmérsékletet és az ősz megnyugtató ritmusát várják. Az elmúlt években azonban észrevehető változás történt. Úgy tűnik, hogy a nyarak meghosszabbítják tartózkodásukat, a meleg napokat és a korlátozott csapadékot jócskán áthozzák az átmeneti időszakba.

Kiskerti vetés szeptemberben: több zöldségnek is jó most az alkalom

2024.09.07.

A szeptemberi ültetés azért jó ötlet, mert így tavasszal hamarabb lesz termésünk és időt takaríthatunk meg a tavaszi ültetések idején.

A borászok figyelmét kéri a Nébih, veszélyes lehet az erjedés során keletkező mustgáz

2024.09.07.

Fokozottan kell figyelni a borászoknak, mert veszélyes lehet az erjedés során keletkező mustgáz a borkészítés során.

Digitalizáció, munkakönnyítés és fejlődés az agrárszakképzésben: Nagy István nyitotta az évet

2024.09.07.

Az agrárszakképző intézményekbe 3532 diák iratkozott be a 2024-2025-ös tanévre, a felnőttoktatásban résztvevőkkel együtt 4200-an kezdik meg a tanulmányaikat ezen a területen.

A szövetség szerint túl olcsó a tojás – az áremelés átléphetné a lélektani határt

2024.09.06.

A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége szerint emelés nélkül veszélybe kerülhet a tojástermelés. A Vas Népe munkatársai körbekérdezték a vasi termelőket, ők terveznek-e emelni szeptembertől.

Partner

Megbízhatóság és hatékonyság a Pantera 40EC-vel ősszel is

2024.09.06.

A kombájnok rostaaljából kikelt, zöld sávokban megjelenő gabona árvakelés a gyenge kelő repcét teljesen kiszoríthatja, elpusztíthatja. A Pantera 40 EC hatékony megoldás lehet.

Partnerhírek
Partner

Megbízhatóság és hatékonyság a Pantera 40EC-vel ősszel is

2024.09.06.

A kombájnok rostaaljából kikelt, zöld sávokban megjelenő gabona árvakelés a gyenge kelő repcét teljesen kiszoríthatja, elpusztíthatja. A Pantera 40 EC hatékony megoldás lehet.

Partner

Hány aszályos év kell még, hogy a gondolkodás megváltozzon?

2024.09.05.

Dunapatajon tartotta idei szakmai napját a Kukorica Kör Egyesület, ahol a jelenlévő gazdálkodók az agrárium elismert képviselőinek előadásait hallgathatták meg impozáns környezetben augusztus végén.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren

Magro.hu Piactér

Több mint 2.800 hirdetés 40 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás