A kiemelkedő termést biztosító kalászos fajtáinkat már mindenki ismeri a közép-európai piacokon. 2021 tavaszától új portfólióval, szója- és cirokfajtákkal jelentkezünk. Ezeknek a fajoknak a vetésterülete nem éri el a kalászosokét, de hisszük, hogy a jövőben a klímaváltozás, valamint a vetésváltásban szereplő fajok elkerülhetetlen bővítése okán is egyre sikeresebbek lehetnek.

SZÓJA

Néhány évvel ezelőtt a szója termeléshez kötött támogatásának bevezetésekor reméltük, hogy jelentősen növekedni fog a vetésterület. Történt is elmozdulás, jelenleg 60 000 hektár a rendszeresen szójával vetett terület nagysága. Sajnos ez még mindig jelentősen elmarad az elvárhatótól. Viszont az utóbbi két évben új régiók erősödtek, ahol egyre többen döntenek a szója termesztése mellett. Ilyen a Nyugat-Dunántúl, ahol mostanra közel 20 000 hektár a vetésterület, ami alig marad el a Dél-Dunántúl 21 000 hektárjától. Ami még szembetűnőbb, hogy a termésátlagok már nem Baranyában a legmagasabbak.

Vas megye meghaladta, Zala megye termelői pedig elérték a baranyai szintet. Az ország olyan területein, mint Jász-Nagykun-Szolnok vagy Hajdú-Bihar, kisebb területeken ugyan, de jórészt öntözött körülmények között az átlag 3 tonna körüli. Ez is mutatja, hogy van lehetőség a bővülésre, csak elhatározás szükséges. Ettől az évtől ebben is segít az Isterra.

ES LIBERATOR

Kínálatunk első fajtája az ES Liberator 00 fajta, ami tenyészidejét meghazudtolóan kiemelkedő terméssel rendelkező szója. Alacsony, kiváló állóképességű. A fehérjetartalma átlag feletti, nem ritka a 42-44 %-os nagyüzemi eredmény sem, amit 4-4,5 t/ha termés mellett ért el. A magas termésének egyik oka a kiugróan magas, 220-230 grammos ezerszemtömege.

Vetését 550-600 ezer mag/ha normával ajánljuk. Gyomirtószerekre nem érzékeny. Érése egyöntetű, ezért - és tényészideje miatt is - korán, veszteség nélkül takarítható be. A vetőmagját kizárólag HiCoat Super oltóanyaggal kezelve hozzuk forgalomba, biztosítva a magas gümőszámot és a hozamot.

Es Liberator 00 szójafajta

SZEMESCIROK

A szemescirok vetésterülete évek óta növekszik hazánkban. A cirokfélék előnye, hogy a gyengébb adottságú területeken is sikerrel termeszthetőek. Aszálytűrésük kiemelkedő, termésük eléri a 10-12 t/ha-t.  Az új nemesítésű hibridek nemcsak glutén- és GMO-mentesek, de tanninmentesek is.

ES BOREAS

Termőképességben verhetetlen vörös szemű, középérésű cirok. Jelenleg a magyarországi kínálat egyik legnagyobb termésével rendelkező fajtája; termése üzemi méretekben is elérte a 10 t/ha-t. Gyors kezdeti fejlődés és kiváló állóképesség jellemzi.

Fontos még kiemelni, hogy a magas termés mellett, a vízleadása is gyors, ezért nem csúszik a betakarítása. Átlag feletti fuzáriumtoleranciával rendelkezik. Vetését 260-300 ezer mag/ha vetőmag mennyiséggel javasoljuk. Vetőmagját kizárólag Concep III. csávázószerrel hozzuk forgalomba.

Es Boreas vörös szemű, középérésű cirok

További információkért keresse kollégáinkat, látogasson el a www.isterra-seeds.com honlapunkra, ahol termesztés technológiai ajánlásainkat megtalálja, valamint további információkat olvashat a jövőben megjelenő új fajtáinkról is.

Virágné Pintér Gabriella
Kereskedelmi vezető

(x)

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás