Márciusban indul a műhold, ami előtt nem maradhat titokban sehol a Földön, hol van jelentős metánkibocsátás. Az Environmental Defense Fund (EDF) nonprofit környezetvédelmi szervezettel, valamint a mesterséges intelligenciával ered a metánkibocsátó gócpontok nyomába a Google. A metánról ritkábban hallani, amikor a globális felmelegedésért felelős károsanyagokról esik szó, főleg a szén-dioxid merül fel. Pedig a Nemzetközi Energia Ügynökség adatai szerint az ipari forradalom óta bekövetkezett felmelegedés csaknem 30 százalékáért a metán a felelős.

Az emberi tevékenységből eredő metánkibocsátás 40 százaléka az energiaszektorból ered. Ha sikerül jelentősebb mértékben csökkenteni, az az egyik legfontosabb lépés lehet a klímaváltozás elleni küzdelemben - írta a HVG.

Márciusban indul a műhold, ami előtt nem maradhat titokban sehol a Földön, hol van jelentős metánkibocsátás: az Environmental Defense Fund (EDF) nonprofit környezetvédelmi szervezettel, valamint a mesterséges intelligenciával ered a metánkibocsátó gócpontok nyomába a Google

Itt jön képbe a Google és az EDF partnersége, ráadásul a felek már ismerik egymást korábbról – néhány városban ugyanis már közösen feltérképezték a nagyobb metánkibocsátókat. Ehhez a Street View utcaképeket készítő autókra szereltek szenzorokat.

Volt már hasonló, de ilyen átfogó még nem

Az EDF a partnereivel most egy dedikált műholdat fejlesztett a feladatra, a beszédes nevű MethaneSAT egy SpaceX Falcon 9 rakétával indulhat útjára még márciusban. Hasonló, műholdas alapú metán-monitorozó próbálkozásokra volt már példa, ám a MethaneSAT révén készülhet az eddigi legátfogóbb kép a metánkibocsátásról szerte a Földön.

Az összefogás tagjai Google Cloud-on alapuló algoritmusokat fejlesztettek, hogy ki lehessen számítani az egyes helyeken történő metánkibocsátást – de nyomon is lehet követni azokat az idő múlásával. A mesterséges intelligencia segítségével az is kideríthető lehet, hogy a metánszivárgások honnan erednek – az adatok pedig segíthetnek az energiavállalatoknak megállítani ezeket.
Néhány, a projekt keretében kapott adat ráadásul nyilvánosan hozzáférhető is lesz a műhold weboldalán, valamint a Google Earth Engine-ben is.

Megosztás

További híreink

Újabb árucikkekkel bővítette lejárati útmutatóját a Nébih

2024.09.20.

További termékkategóriákkal bővült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programjának lejárati útmutatója

A hirtelen jött esők mindent megváltoztattak, de hogyan alakul a termés minősége?

2024.09.20.

Az elmúlt tíz napban jelentős mennyiségű csapadék hullott országszerte, ami alaposan átnedvesítette a talaj felső rétegeit. Bár az időjárás a múlt héten hűvösebb volt, most visszatért a meleg, ami kedvező feltételeket teremt a mezőgazdasági munkákhoz. Az őszi káposztarepce vetése és kelése, valamint a nyári kapásnövények betakarítása is optimális körülmények között zajlik. A napos, száraz időjárás elősegíti a munkálatokat, így a gazdák hatékonyabban tudják folytatni a betakarítást.

Kedden újra fordulat áll be az időjárásunkban

2024.09.20.

A következő hét nap időjárása változatos arcát mutatja, a napos, száraz időtől kezdve az esős, felhős napokig minden megtalálható lesz. A hét elején még zavartalan napsütés várható, azonban a hét közepétől változékonyabbra fordul az idő, helyenként záporokkal és élénk széllel. Nézzük, mire számíthatunk naponta!

A talajvédelem új korszaka: 3 millió hektáron indul talajkímélő gazdálkodás

2024.09.20.

Hazánk vállalta, hogy 2023-ra legalább 1 millió hektáron alkalmaznak talajkímélő gazdálkodást, azonban a termelők összesen 3 millió hektáron vállalták a talajvédelmi szempontok érvényesítését.

Közös az EU-s és a magyar érdek: az európai mezőgazdaság erősítéséről tárgyaltak Budapesten

2024.09.20.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által szervezett szeptember 5-6-i budapesti KAP Konferencián a Közös Agrárpolitika volt a fő téma.

Hétvégi meglepetés: Napsütés váratlan lehűlésekkel – nézze meg, Önnnél mi várható

2024.09.20.

Pénteken estig az északkeleti tájakon többnyire zavartalanul napos idő várható, de máshol is sok napsütés valószínű kevés fátyol-, hazánk délnyugati, nyugati felén gomolyfelhőkkel is. Ez utóbbiakból délután néhol zápor sem kizárt. A keleti, északkeleti szél ismét több helyen megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 25 fok között várható. Késő estére 12 és 17 fok közé hűl le a levegő.

Partnerhírek
Partner

Kétszer ad, aki gyorsan ad

2024.09.20.

El Niño-hatás, aszály, jégverés, hőségriadók. Júniusban aratott kalászosok, hektikus terménypiacok, hatóanyag-kivonások. AÖP-támogatott mikrobiológiai termékek, talajegészség józan ésszel is felmérhető felértékelődése. A szármaradványok irányított bontásával a talajok nitrogén-, foszfor- és káliumtartalmának, valamint mikroelemeinek pótlása. Ismerős, ugye? Mi most egy másik nézőpontra hívjuk fel a figyelmét.

Partner

Fokozott tűzveszélyt jelent a szárítókban hagyott napraforgó, cirok

2024.09.19.

A betakarítás folyamatosságát a csapadékos időjárás megtöri. A szárítók üzemeltetői nehéz helyzetben vannak, mert nem tudják, mikor folytatódhat a betakarítás (talán már holnap), ezért gyakran a toronyban hagyják a terményt, nem ürítik le. Ez akkor is veszélyes, ha ügyelnek arra, hogy a felső nedves tömeg is megszáradjon. 

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 20 szervós kis traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 20 szervós kis traktor

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.000 hirdetés 75 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás