A sertéseknek adott indiai kender pozitív hatással van a hangulatukra és növeli a testtömeg-gyarapodást. Emellett húsuknak kiváló íze van. Mennyi igaz ebből? Áttekintjük a gazdák beszámolóit és a tudományos kutatásokat.

Amerikai gazdák ajánlják a kendert

A kender (Cannabis sativa) az utóbbi időben nagy érdeklődést keltett növény. Tartalmaznak pszichoaktív anyagokat, amelyeket széles körben használnak az orvostudományban, és népszerű élvezeti szerként ismertek. Néhány országban már legalizálták az indiai kender (Cannabis sativa subsp. indica) termesztését, amely már jelentős mennyiségben tartalmazza THC-t.

Például az Egyesült Államokban a kannabisz bármilyen mennyiségben termesztése legális , feltéve, hogy nem használják farmakológiai célokra. Néhány amerikai sertéstenyésztő kihasználja ezt a tényt. A sertéstakarmányok magas ára sokukat arra késztette, hogy olcsóbb összetevőket keressenek. Elhatározták, hogy a kendert takarmányozásban használják fel, erre a célra ültetvényeket létesítenek, vagy azt tartalmazó melléktermékeket használnak fel - írta meg a cenyrolnicze.pl.

A kender potenciálisan kiváló takarmányanyag . Magas tápértékkel rendelkezik: gazdag fehérje- és zsírforrás, beleértve az értékes, többszörösen telítetlen omega-zsírsavakat. Nagy mennyiségű B-vitamint, vasat és kalciumot is tartalmaznak. Emellett természetes antioxidánsok forrása, aminek köszönhetően csökkenthetik a stressz és a gyulladások negatív hatásait az állatokban.

sertés
Forrás: Pixabay

A kenderfogyasztó sertések „beállnak”?

Sok amerikai farmer kifejezetten érdeklődik a növény "pszichoaktív" fajtái iránt, amelyek állításuk szerint pozitív hatással vannak a sertések jólétére. A gazdák szerint a kannabisszal etetett állatok 9-13 kg-mal nőnek többet, mint a normál táplálékkal etetett sertések. Ezenkívül a kannabiszt evő sertésekről azt mondják, hogy nyugodtabbak és rendkívül könnyen kezelhetők . Érdemes azonban megjegyezni, hogy még nem végeztek olyan kutatást, amely ezt az információt objektív módon megerősítené. A téma népszerűségére tekintettel azonban várhatóan a tudósok hamarosan foglalkozni fognak vele.

Beszámolóikban a gazdálkodók biztosítják, hogy a sertések kannabiszos etetése nem okoz lázasodást vagy káros reakciókat. A növény nem mérgező számukra. A fogyasztó szempontjából fontos, hogy megerősítést nyert, hogy a sertéshúsban található kenderből származó pszichoaktív anyagok minden nyoma a hőkezelés során megsemmisül. Ez azért fontos kérdés, mert a közelmúltban végzett vizsgálatok során, amelyekben kannabiszt adtak tejelő teheneknek, azt találták, hogy a THC-anyagok bejutnak a tejbe, és potenciálisan "veszélyt" jelenthetnek az őket fogyasztó emberekre.

marihuána
Forrás: Pixabay

A finomabb sertéshús titka

A sertések étrendjében kannabiszt használó – és ezért egyre hírhedtebb – farmra példa a Moto Perpetuo farm Oregon államban (USA). Itt a növény pszichoaktív fajtájának legális tenyésztése folyik, integrálva a sertéstenyésztéssel. Ahogy a farm tulajdonosa, Dave Hoyle mondja: „Megnövekedett étvágyat tapasztalunk a sertéseknél , és úgy tűnik, hogy gyorsabban híznak, mint az azonos fajtájú sertések, akiket hasonló takarmányadaggal etettek, kannabisz nélkül.”

Gyorsan megjegyzi azonban, hogy ezt nehéz objektíven megerősíteni. Sertései ingyenesen hozzáférhetnek a gabonatakarmányhoz, és gyakran a farmjáról származó különféle melléktermékekkel etetik őket. „Étrendjük az évszaktól függően változik” – magyarázza Hoyle. „Nyáron dinnye, paradicsom stb., télen pedig zöldségek és gyökerek. Az általunk alkalmazott kender mennyisége az évszaktól és a rendelkezésre álló anyagoktól függően változik, a termelési ciklusok miatt. Anyagot csak saját államilag engedélyezett működésünkből tudunk szállítani, ami megnehezíti az egységes és mérhető élelmiszeradagok biztosítását.”

Az azonban, hogy a sertések marihuánát kapnak az étrendjükben, nagyszerű reklám. Az ilyen eredetű sertéshúst fényűző éttermekben szolgálják fel . Látszólag lédús, kiváló állagú és ízű. Azonban más tényezők is befolyásolhatják, például: hosszú sertésnevelési időszak.

Marihuánás sütik a sertéseknek

A saját legális kannabiszültetvény működtetése problémás lehet. Ezért egyes gazdák a sütőipar marihuánát tartalmazó melléktermékeit használják sertéseik etetésére. Az Egyesült Államokban legálisak és népszerűek a gyenge pszichoaktív tulajdonságokkal rendelkező szárított kenderrel sült sütemények . A tenyésztők érdeklik a termelésükből származó hulladék, valamint maguk a lejárt sütik. A sertések takarmányában már kis mennyiségű marihuána is állítólag serkenti az étvágyukat.

Marihuána segít a kocáknak az ellés utáni relaxációban

A kenderben lévő anyagok fájdalomcsillapító, nyugtató és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek . Emiatt a tudósok úgy döntöttek, hogy az átmeneti időszakban (7 nappal ellés előtt és 7 nappal azután) beiktatják őket a kocák étrendjébe. Ez idő alatt a kocák stressznek és különféle egészségügyi problémáknak vannak kitéve. Csökken az étvágyuk, és a szülés természetesen fájdalommal és kellemetlenséggel jár.

A kísérletben, amelynek eredményeit nemrég tették közzé, 100 kocát használtak, amelyeket két csoportra osztottak. Az egyikben a kocák rendszeres, a másikban pedig kendert tartalmazó takarmányt kaptak. A számítások szerint minden koca naponta 360 mg kannabidiolt (CBD) fogyasztott el, amely a kannabisz pszichoaktív anyagokat tartalmazó összetevője. A kenderrel dúsított étrendnek magasabb volt a rosttartalma is.

A kutatók azt találták, hogy azoknál a kocáknál, amelyek kannabiszt kaptak, kisebb valószínűséggel lázasodtak be a szülés utáni időszakban, mint a rendszeres étrenden lévő kocáknál. Emellett aktívabbak voltak, ritkábban feküdtek és nagyobb mennyiségű takarmányt ettek . Az étrendjükben található nagy mennyiségű rostnak köszönhetően székrekedéssel sem volt problémájuk. A tanulmány szerzői ezért megerősítették, hogy a kocák kenderpótlása előnyös a stresszes átmeneti időszakban.

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Hogyan mentheted meg a buxusodat a puszpángmolytól?

2024.10.05.

A buxus, vagyis a puszpáng egy népszerű örökzöld növény, amelyet gyakran használunk sövények és dekoratív kertek kialakítására. De mit kell ahhoz tenni, hogy a növény valóban a kert dísze legyen? 

Hódít a mesterséges intelligencia – az intelligens kerteké a jövő

2024.10.05.

Mivel a technológia továbbra is áthatja életünk minden területét, nem meglepő, hogy a mesterséges intelligencia (AI) utat tör magának kertjeinkbe is. Az AI forradalmasítja a kertészkedéshez való hozzáállásunkat, a növényápolási alkalmazásoktól kezdve, amelyek a bevált gyakorlatokhoz vezetnek bennünket, egészen a teljesen automatizált kerti rendszerekig, amelyek kiküszöbölik a növények termesztése során felmerülő találgatásokat.

Bemutatkozott az elektromos Massey Ferguson traktor az ATH szakkiállításon

2024.10.05.

A holland gyártó, a Mechan Group bemutatott egy MF traktort elektromos változatban a szeptemberben megrendezett AgroTechniek Holland (ATH) szakkiállításon. Az importőr a prototípust a Knegt Tractorsszal együttműködve építette meg.

A nyári ludak után házi kacsában is fertőzött a madárinfluenza vírus

2024.10.05.

Néhány nappal az első vadmadár esetek igazolása után házi baromfiállományban is kimutatta a madárinfluenza jelenlétét a Nébih laboratóriuma

Tíz szakember kapta meg a Népművészet Mestere díjat 2024-ben

2024.10.05.

A Népművészet Mestere díj egyes alkotások vagy egész életmű elismeréseként azoknak a népművészeknek adományozható állami kitüntetés, akik hosszabb időszak alatt kifejtett munkásságuk során a népművészet fejlesztésében kimagasló eredményeket értek el.

Partner

Ezt ne hagyja ki! - Nagy meglepetés az Agrárszektor Konferencián

2024.10.04.

Előesttel bővül az idén a siófoki Agrárszektor Konferencia műsora, így már három napon keresztül, december 3-5. között találkozhatnak színvonalas szakmai programokkal a rendezvény résztvevői. A december 3-i előesten az agráriumot érintő meteorológiai előrejelzésekről, az agrárgazdaságra is hatással bíró várható gazdasági és belpolitikai eseményekről lesz szó, illetve mérlegre kerülnek a magyar élelmiszergazdaság Európai Unióban töltött elmúlt húsz évének tapasztalatai és a hazai agrárvállalkozások kitörési lehetőségei is.

Partnerhírek
Partner

Vulcan Profi Smax – granulált elemi kén - Mindenkinek használni kellene?!

2024.10.04.

Az elmúlt években a kénhiány állandósult a növénytermesztésben. Sok és egyoldalú a kijuttatott nitrogén, miközben egyre magasabb fehérje- és olajtartalmú növényeket termesztünk. Granulált kén használatával több évre elegendő ként tudunk kijuttatni.

Partner

Nem csak értékesít és szolgáltat, hanem drónok üzemeltetésében is segít a PlantaDrone

2024.10.02.

A Kukorica Kör Egyesület dunapataji Szakmai Napján Gyovai Szabolcs, a PlantaDrone Kft. ügyvezetője, a dróntechnológia lehetséges felhasználási módozatairól tartott előadást. Az elhangzottak szerint az értékesítésen túl már az üzemeltetésükben is segíti a dróntulajdonosokat a cég, az általuk létrehozott Drón műveleti központ által.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus CBK szárzúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus CBK szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Graecus BK
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BK

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 106 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás