Mark Zuckerberg érdeklődni kezdett a mezőgazdaság iránt, és bejelentette, hogy felvásárolt egy marhacsordát, amelyet makadámdióval és sörrel táplálnak. Ezzel a lehető legmagasabb minőségű marhahús előállítását tűzte ki célul. Ezzel együtt sokan kritizálják, az ötletét irreálisnak és környezetszennyezőnek tartva.

Új miliárdos vállalkozása

Mark Zuckerberg, a Facebook és Meta vállalatok alapítója és vezetője úgy döntött, hogy mezőgazdasággal is foglalkozik a jövőben. Marhahizlalásba kezdett a luxus körülményeket biztosító, 270 millió dollár értékű hawaii birtokán. A 1400 hektáros földterületet a Kauai sziget északi partján, a Pilaa strand közelében vásárolta meg még 2014-ben. Mostanra Wagyu és Angus szarvasmarhákat importált, és amint azt a közösségi médiában bejelentette, az a célja, hogy a legjobb minőségű marhahúst állítsa elő. 

"Elkezdtem marhahizlalást folytatni a Ko'olau birtokon Kauai-on, és célom a világ legmagasabb minőségű marhahúsának előállítása" - írta az Instagramon, ami szintén a Meta tulajdonában van. Ahogy magyarázza, állatai rendkívüli diétát fognak követni: "A marhák a makadámdió-lisztet esznek, és azt a sört isszák, amit itt, a tanyán termesztünk és termelünk. Azt akarjuk, hogy a teljes folyamat lokális és vertikálisan integrált legyen."

Mint ahogy megjegyzi, ez a típusú étrend speciálisan a makadámdió-ültetvényekre szabott: "Minden tehén évente 2-4 ezer kg táplálékot fogyaszt el, ami sok hektárnyi fa." Az üzletember családja is bekapcsolódott a projektbe: "Lányaim segítenek a makadámdiófa ültetésében és a különböző állatok gondozásában. Még mindig csak az utazásunk elején vagyunk, és fantasztikus, hogy minden évban javíthatunk rajta. Az összes projekt közül ez a legédesebb számomra." Zuckerberg posztjához csatolt egy fotót is, amelyen egy hatalmas steaket eszik.

szarvasmarha
Forrás: Pixabay

Az excentrikus ötlet heves kritikákat váltott ki

Sokaknak nem tetszett Zuckerberg új hobbija. A kritikusok szerint az általa biztosított luxuskörülmények súlyos környezeti hatással lesznek, nemcsak helyi szinten, a szigeten, hanem globálisan is. Az aggályok közé tartozik például a makadámdió termesztése, ami hatalmas vízmennyiséget igényel. Az X platformon (korábban Twitter) megjelentek gúnyos megjegyzések is Zuckerberg új gazdálkodási karrierje kapcsán - írta meg a dailymail.co.uk-ra hivatkozva a cenyrolnicze.pl.

Például, Andrew Greenberg újságíró ezt írta: "Büszke vagyok rád, öreg. Valóban megvalósítottad az álmodat, hogy az éghajlatra a legnagyobb káros hatást kifejtő módon juttass ételt a szádba." Shalin Gala, a PETA állatvédelmi szervezet tagja pedig így kommentálta: "Mark, a sötét középkor hív, és visszavár téged." Valaki más hozzátette: "Valóban eltorzítja a pénz az emberek agyát attól, hogy felfogják, hogy milyen károkat okoz az embereknek és a környezetnek?"

A miliárdos marháit makadámdióval és a birtokon előállított sörrel etetik. Bár a sör adása állatoknak nem új dolog, bár természetesen nem népszerű - néhány marhatenyésztő, különösen azok, akik a Kobe fajtát tartják, régóta adnak nekik kis mennyiségű sört az étvágy és az emésztés serkentése érdekében. A sör emellett vitaminokat, ásványi anyagokat, aminosavakat, fehérjéket és szénhidrátokat tartalmaz, amelyek értékes tápanyagok.

Zuckerberg gyarmatosítási törekvései

Zuckerberg nyilatkozatában azt mondta, hogy a hawaii gazdálkodása támogatja a helyi mezőgazdaságot - ez azonban komoly kétségeket vet fel. A kritikusok megjegyzik, hogy ahelyett, hogy a földet, vizet és egyéb erőforrásokat a hírességeknek szánt termékekre pazarolnák, inkább a kis- és közepes gazdaságok jövedelmezőségét kell elősegíteni, mindenki számára élelmiszert termelve, a helyi hagyományok és környezeti feltételek tiszteletben tartása mellett.

Zuckerberget már évek óta azzal vádolják, hogy megpróbálta betelepíteni az egész hawaii szigetet. Fennáll a gyanú, hogy Kauai szigetén vett földet a helyi társadalom rovására . Zuckerberg évekig erős nyomást gyakorolt ​​rájuk, hogy rávegye a helyi gazdákat, hogy adják el neki ősi földjüket. Falat épített az első ingatlana köré, amelyet 2014-ben vásárolt a szigeten, és elzárta a hozzáférést a strandhoz.

2017-ben a Facebook alapítója végül bocsánatot kért ezért a viselkedéséért, és egy helyi Kauai újságban megjelent cikkében biztosította, hogy megváltoztatja a sziget lakóival kapcsolatos hozzáállását. Akárhogy is volt, a sziget nagy részének tulajdonosa lett. A Garden Island című hawaii újság szerint Zuckerberg birtoka egy 6100 négyzetméteres házat foglal magában, 16 autós garázzsal, irodákkal és a milliárdos biztonságát szolgáló központtal.

2020-ban egy online petíció indult, amelynek célja, hogy megakadályozzák Mark Zuckerberget Kauai gyarmatosításában,  és már több mint egymillió aláírást gyűjtöttek össze. Azt is érdemes megjegyezni, hogy a milliárdos által megvásárolt földterület egy része érintetlen zátonyokat és erdőket tartalmaz, amelyek élőhelyet biztosítanak a veszélyeztetett növény- és állatfajoknak.

Költséges táplálkozási elméletek és kísérletek

A látszólag sziklás és trópusi természet ellenére Zuckerberg birtoka alkalmas szarvasmarha-tenyésztésre. A marhahústermelésnek nagy hagyományai vannak Hawaii-on. A források szerint a szarvasmarhák először 1793-ban érkeztek Hawaiira, amikor George Vancouver kapitány hat tehenet és egy bikát adott Kamehameha királynak. A szigeteken elsősorban helyi szükségletekre tartottak szarvasmarhát.

Az elmúlt 35 évben azonban ez veszteségessé vált, és a kontinensről származó marhahús behozatala olcsóbbá vált. A jelenlegi kereskedelmi szarvasmarha-tenyésztők borjakat nevelnek, amelyek nagy részét a szárazföldre szállítják kikészítés céljából. A 130 milliárd dollár értékű Zuckerbergnek azonban nem kell aggódnia vállalkozása gazdaságossága miatt.

A hawaii Foodland áruházláncban 0,5 kg makadámdió 36 amerikai dollárba kerül . Ha feltételezzük, hogy egy szarvasmarha-tenyésztő szokásos boltokban vásárolná ezt a nyersanyagot, évente 180 000-360 000 dollárt költene tehenenként .

Zukcerberg elismeri, hogy az ötlet, hogy teheneket etessenek makadámia liszttel, egy kísérlet, és pusztán szórakozásból készült. „Néhány évbe fog telni, amíg teljesen megvizsgáljuk, hogy ez a diéta hogyan befolyásolja az ízt. De legalább a makadámdiónak nagyon magas a tápértéke, és sok fehérjét és zsírt tartalmaz.” – magyarázta Zuckerberg.

Elmondta azt is, hogy sört ad a szarvasmarháknak, hogy kikapcsolódást és örömet nyújtson nekik , ami a hús jobb ízét eredményezi. „Kutatások folynak az alkohol izomlazításra és feszültségre gyakorolt ​​hatásáról, de még nem vagyok meggyőződve róla” – mondta, hozzátéve, hogy „Idővel a sört arra fogjuk igazítani, amit a legjobban szeretnek. Természetesen a legelőkön is legelnek, így továbbra is fontos a megfelelő tápanyagok talajba juttatása.”

A milliárdos elismeri, hogy még több elmélete és ötlete van a húsmarhák takarmányozásával kapcsolatban. Feleségével azt tervezik, hogy a jövőben bővítik mezőgazdasági tevékenységüket. Van mitől félni?

Megosztás

További híreink

Málna helyett füge és banán, új haszonállatok - készüljünk a jövő magyar mezőgazdaságára

2024.09.06.

A Kárpát-medencében a klímaváltozás hatására egyre több növényfaj tűnhet el, amelyek korábban jól alkalmazkodtak a régió éghajlatához. Míg a málna szinte teljesen eltűnt, addig olyan mediterrán növények, mint a füge és néhány banánfajta, egyre gyakrabban fordulnak elő Magyarországon.

Milliónyi turista étkezte végig a nyári szezont

2024.09.06.

Az európai turizmus jelentős hatást gyakorol az élelmiszerpiacra, különösen a szezonális kereslet területén, a sertéshús, a tenger gyümölcsei, a friss zöldségek és a gyümölcsök iránti kereslet látványosan megugrik a nyári hónapokban.

Még a korábban vártnál is nagyobbat változik az időjárás hétfőtől - ne lepődjön meg!

2024.09.06.

Hétfőn nagyrészt erősen felhős lesz az ég. Többfelé előfordul eső, zápor, helyenként zivatar. Megélénkül, időnként megerősödik a délkeleti, este a nyugati tájakon az északnyugati szél. Hajnalban a hőmérséklet jobbára 17 és 22 fok között alakul, de a hidegre hajlamos részeken hűvösebb lesz. A csúcshőmérséklet általában 27 és 32, a tartósabban felhős, csapadékos vidékeken 22 és 26 fok között valószínű.

Földügyi kérdésekben is van kamarai segítség a tagoknak, érdemes használni

2024.09.06.

A NAK tagság földügyi kérdéseivel is bizalommal fordulhat a kamara szakembereihez, akik ingyenes tanácsadást nyújtanak.

Alacsonyabb a terméshozam, de jobban jár a gazdálkodó – hódít az ökológiai gazdákodás

2024.09.05.

Az ökológiai gazdálkodás olyan módszer, amely a természetes biológiai ciklusokra, szerves trágyázásra és biológiai növényvédelemre épít, elkerülve a mesterségesen előállított tápanyagok és – néhány kivétellel – a vegyi növényvédőszerek alkalmazását. Ez a gazdálkodási forma globálisan egyre nagyobb szerepet kap, mivel célja a környezet és az emberi tevékenységek közötti biológiai egyensúly hosszú távú fenntartása.

Partner

Hány aszályos év kell még, hogy a gondolkodás megváltozzon?

2024.09.05.

Dunapatajon tartotta idei szakmai napját a Kukorica Kör Egyesület, ahol a jelenlévő gazdálkodók az agrárium elismert képviselőinek előadásait hallgathatták meg impozáns környezetben augusztus végén.

Partnerhírek
Partner

Hány aszályos év kell még, hogy a gondolkodás megváltozzon?

2024.09.05.

Dunapatajon tartotta idei szakmai napját a Kukorica Kör Egyesület, ahol a jelenlévő gazdálkodók az agrárium elismert képviselőinek előadásait hallgathatták meg impozáns környezetben augusztus végén.

Partner

Az újpesti kisfiú a lajosmizsei tanyavilágban is megtalálta a helyét - 33 év a pulykabizniszben

2024.09.05.

Az élelmiszerellátás piacán az elmúlt években talán még a megszokottnál is nagyobb hullámzás volt tapasztalható. Az ezen a területen sikeres Y Cégcsoport ügyvezetőjével, Horváth Lajossal a takarmánygyártás mágocsi központjában beszélgettünk a személyes indíttatásról, a pulykahústermelés nehézségeiről, a jelenlegi piaci helyzetről, valamint a partnerkapcsolatok fontosságáról.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Jász-Nagykun-Szolnok, Tiszaföldvár

Gregoire Besson SPSLB9 7

Hitelesített telefonszám

3 000 000 HUF

+ áfa
Jász-Nagykun-Szolnok, Tiszaföldvár

Perard Optium CL SL

Hitelesített telefonszám

35 000 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 2.800 hirdetés 40 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás