Összefogtak a gazdák és minden szabolcsi termelői értékesítő szervezet, hogy a szabolcsi alma márkanév lehessen. A program hatására 4-6 éven belül újra elismert és keresett termék lehet a magyar gyümölcs híres képviselője. Javítanák a gyümölcs piaci helyzetét és megvédenék a termőterületét. Ahogy nő a név ismertsége, és a fogyasztók tudatosan kezdik keresni a szabolcsi almát, akkor válik fontossá, hogy a termelők elő is tudják állítani a szükséges mennyiséget. A FruitVebnek kidolgozott terve van a termény piaci pozíciójának javítására. Összefogtak a gazdák és minden szabolcsi Termelői Értékesítő Szervezet (TÉSZ), és egy emberként állnak a szabolcsi alma márkanév kiépítésének ügye mögé – mondta a Magyar Hírlapnak Apáti Ferenc, a FruitVeb alelnöke. Szerinte ez jelentős kiállás amellett, hogy támogatják a termény piaci pozíciójának javítására kidolgozott tervet.
Felvirágoztatnák a szabolcsi alma megítélését és piacát
Március 23-án, Gégényben rendezik meg a szabolcsi almáról szóló következő tanácskozást, amelyen konkrét lépéseket jelentenek be a népszerű magyar gyümölcs megmentése érdekében. A cél a termőterületek megvédése, továbbá a szabolcsi alma arculatának, piaci pozíciójának javítása – mondta Apáti Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeb) alelnöke. Azt is kifejtette, hogy a hosszú távú válságkezelő tervük részeként márkaépítésbe kezdenek, hogy „ne vesszen ki a fejekből ez a jól csengő név”.
Egy reprezentatív piackutatásra alapozva még az idén külön marketinges csapat fogja felmérni a szabolcsi alma ismertségét, hogy megtudják, a fogyasztók hogyan gondolkodnak a márkanévről. Második lépésként egy kampányt építenek fel, amely segít visszaadni a régi ismertségét és hírnevét. Ám ennek megvalósítása már a 2019-es év feladata lesz. Összességében elmondható a márkanév­-építésről, hogy 4-6 éves folyamat, mire kézzelfogható eredménye lesz.
Ha sikerül elérnünk, hogy nő a szabolcsi alma ismertsége, és tudatosan kezdik el keresni a fogyasztók, akkor válik fontossá, hogy meg is tudjuk termelni a szükséges mennyiséget.
Apáti Ferenc
Szerinte ugyanakkor erre egy terméktanácsnak viszont már kevés ráhatása van. Az, hogy a termelés lépést tud-e majd tartani a kereslet növekedésével, az a támogatási rendszer, az adó, a munkaerő-politika és szaktudás kérdése. A szabolcsi alma megmentéséért összefogtak a gazdák és minden szabolcsi TÉSZ. Egy emberként állnak az ügy mögé, ami mindenképpen komoly erődemonstrációt jelent.
A sokat emlegetett összefogás, ami eddig hiányzott az ügyben, most végre megvalósul. Már ezzel önmagában nagy eredményt értek el az ágazat fejlődése érdekében.
Apáti Ferenc
Magyarországon tizenöt-húsz évvel ezelőtt 42 ezer hektárnyi almaültetvény volt, mára 26 ezerre esett a terület nagysága, ami 40 százalékos csökkenést jelent. Szabolcs megyében 22 ezerről 16 ezer hektárra csökkent az almások területe, ráadásul a meglévő ültetvények 30-40 százaléka idős, elöregedett állomány. A termelők attól tartanak, hogyha nem változik a helyzet, a szabolcsi alma akár teljesen ki is szorulhat a piacról. Ezért a Magyar Zöldség-Gyümölcs Terméktanács megállítaná a szabolcsi almaültetvények területének csökkenését, ehhez pedig intézkedési terv kidolgozására készül.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás