A fajta egyik kiváló hazai törzstenyészete a balaton­almádi székhelyű IMÁR Bt.-nél található. A vállalkozás 2012 óta foglalkozik limousinokkal, és már a kezdetekkor a tenyészállat-előállítást jelölték meg célként. A tenyészüsző- és tenyészbika-előállítás mellett a tenyésztésre be nem állított állatokat hízóalapanyagként értékesítik. A koncepció azóta sem változott. Minden tenyészállatuk törzskönyvezett és – természetesen – tisztavérű limousin.

Három telephelyük van. A városlődin, Ruder-majorban tartják az anyateheneket, ott történik az elletés és a borjak nevelése. A 6-8 hónapos korban leválasztott, általában 30-50 állatot számláló borjúcsoportokat átszállítják a nemesvámos-vilmapusztai telephelyre.

Száz bikaborjúból általában a 30-35 legjobbat választják ki (Fotó: Pixabay)

Súlymérés, súlygyarapodás és küllemi bírálat alapján

Itt történik az utódnevelés, a tenyészüsző- és a tenyészbika-előállítás. Súlymérés, súlygyarapodás és küllemi bírálat alapján döntenek az állatok sorsáról, hogy tenyészüsző, tenyészbika lesz-e belőlük. A tenyészbikajelölteket sajátteljesítmény-vizsgálatba állítják, majd az egyesület és a Nébih együttes minősítése alapján dől el, hogy egy-egy állat köztenyésztésre alkalmas-e.

Száz bikaborjúból általában a 30-35 legjobbat választják ki, ezek kapják meg ezt a minősítést – olvasható a magyarmezogazdasag.hu cikkében.

A családi vállalkozás ügyvezetője tíz éve ifj. Csomai Géza, a céget az ő – ma is jó egészségnek örvendő – édesapja alapította 1994-ben. Ifj. Csomai Géza tavaly óta elnöke a Limousin és Blonde d'Aquitane Tenyésztők Egyesületének, ezen kívül a NAK Veszprém megyei állattenyésztési osztályának és a NAK Országos Állattenyésztési Osztálya legeltetésre alapozott állattartó ágazatok alosztályának vezetője, és tagja a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség elnökségének.

Vérvizsgálatot végeztetnek az apaság megállapításához

Jelenleg 330 limousin tehenet és azok szaporulatát tartják, ez körülbelül 6-700 állatot jelent. Mind a tenyészüszők, mind az STV-re kiválogatott tenyészbikák esetében vérvizsgálatot végeztetnek, ugyanis náluk 100 tehénre átlagosan három tenyészbika jut, tehát csak vérvizsgálattal tudják eldönteni az apaságot. Miután DNS-alapon ellenőrzik az állatok származását, az egyesület által kiadott származási igazolás (pedigré) bizonyítja a tisztavérűségüket.

Hamar elérik a 650-700 kilós vágósúlyt

A limousin nagyon piacos fajta. Az egyéb húsmarhák tenyésztői, végtermék-előállítói is előszeretettel használják. A más fajtával történő keresztezéséből ugyanis viszonylag kis súlyú, de nagyon vitális, gyorsan növő, jó súlygyarapodású borjak születnek. Hat-hét hónapra 300 kilogramm körüli választási súlyra fejlődnek a borjak, a hízlalás során pedig hamar elérik a 650-700 kilós vágósúlyt.

Tenyészállatot könnyebb eladni, mint hízóalapanyagot (Fotó: Pixabay)

Míg a tenyészbikáikat a korábbi évekhez hasonlóan 2020-ban is mind elvitték a de minimis támogatás vásárlási kedvre gyakorolt hatásának is köszönhetően, addig a tenyészüszők vásárlásával kivártak a gazdák.

Tavaly év elején azt mondták, hogy a nyáron, később azt, hogy ősszel vennének, még később pedig, hogy inkább jövőre. Idén végre beindult a forgalom. Komoly érdeklődők jelentkeztek, akik már le is előlegezték az állatokat – mondta a szakember. Tapasztalatai szerint tenyészállatot könnyebb eladni, mint hízóalapanyagot, előbbi ugyanis, adott esetben, minden további nélkül továbbtartható.

Ez természetesen több időt, helyet és takarmányt, ezáltal több pénzt igényel – különösen a jelenlegi, kiugróan magas takarmányárak mellett.

5-10 százalékkal alacsonyabb ár a jellemző

Tavaly a hízóalapanyag ára is visszaesett 2019-hez képest, és napjainkban is ez a körülbelül 5-10 százalékkal alacsonyabb ár a jellemző. A pontos ár függ az állat fajtájától is. Egy 250 kilós limousin borjúért kilónként 900 és 1000 forintot adnak, míg egy gyengébb fajtájúért 100 forinttal kevesebbet. Ez egyértelműen a HoReCa-szektor leállásának a következménye.

Fontos, hogy egyáltalán el tudják adni, és legyen, aki ki tudja fizetni (Fotó: Pixabay)

Jelen helyzetben ifj. Csomai Géza nem tud mást tenni, mint kivárni, hogy rendeződjön a piac, és örülni, hogy ha jó minőségű tenyészállatot vagy jó minőségű hízóalapanyagot állít elő. Természetesen nekik sem mindegy, hogy 900 vagy 1000 forintért viszik el például a hízómarha-alapanyagot, de még fontosabb, hogy egyáltalán el tudják adni, és legyen, aki ki tudja fizetni.

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás