Nyár közepére a tavasszal elvetett zöldségeink javarészt beérnek, különösképpen azért, mert 2-3 héttel korábban kezdődtek és fejeződtek be a növények folyamatai, így helyük a kertjeinkben üresen marad. Nem muszáj azonban ennek így lennie, a nyár második szakaszára és őszre vethetünk úgynevezett másodvetésre alkalmas zöldségeket.

Kertjeinkben mostanra megérik a vitaminokban, ásványi anyagoban és rostokban gazdag zöldségek, gyümölcsök többsége. Nem feltétlenül kell azonban parlagon hagyni ágyásainkat, alkalmazhatjuk az úgynevezett kettősvetés rendszerét, ami azt jelenti, hogy egy vegetációs időszakban, tehát egy éven belül akár többféle növényt is megtermelhetünk. Július közepétől még nyugodtan vethetünk másodvetésű növényeket, sőt akadnak olyan fajták is, amelyeket még nyár végén is elvethetünk, így akár még ősszel is tudunk friss zöldséget szedni a saját kertünkből.

Számos másodvetésre alkalmas növény létezik, fontos ügyelni azonban arra, hogy ezek a zöldségfélék rövidebb tenyészidejűek legyenek (Fotó: Pixabay)

Talajelőkészítés

Első lépésként szabadítsuk meg ágyásainkat a gyomoktól, az esetleges zöldség- vagy gyökérmaradványoktól. Majd frissítsük fel az ültetőhelyet, ássuk fel a kertet, amennyiben szükséges, alkalmazzunk megfelelő mennyiségben tápanyag-utánpótlást. Ezt megtehetjük műtrágyával vagy akár érett komposzttal is. 

Többféle másodvetésre alkalmas növény létezik, arra kell figyelni, hogy ezek a zöldségfélék rövidebb tenyészidejűek legyenek. Érdemes arra is ügyelni, hogy mit vetettünk tavasszal, elsödleges növényként. Ez azért fontos, mert bizonyos növényeknek magasabb a tápanyagigényük, így, ha az első vetésből származó növényünk is ilyen volt, akkor nagy valószínűséggel tápanyag-utánpótlásra lehet szükség.

A házikertek művelésének nagy szerepe van az élelmiszer-biztonság megteremtésében.

Mivel ezeket a növényeket nyáron ültetjük, fontos odafigyelni az öntözésre. Sokkal hamarabb kiszáradnak a földek a hőségben, ezért érdemes csepegtető rendszert is alkalmazni. Szükséges odafigyelni folyamatosan a kór- és károkozókra, hiszen ezek a növények az augusztusi nagy melegnek, de még az őszi hűvösebb időjárásnak is ki vannak téve. Így hajlamosabbak a gombás megbetegedésekre és egyéb kórokozókra egyaránt. A másodvetésű növények betakarításának az őszi fagyok elött kell megtörténnie.

Milyen zöldségek alkalmasak másodvetésre?

Répa

A répa alapesetben rövidebb tenyészidejű zöldségnek számít, számos fajtájával találkozhatunk. Kedveli a mélyebben művelt, laza szerkezetű talajokat. Apró magvait sorba vagy szórva is vethetjük, ügyeljünk arra, hogy megfelelő mennyiségű öntözésben részesüljön.

Káposzta és karalábé

Bár a keresztesvirágúak viszonylag hosszú tenyészidejű növények, azonban a rövid ideig tartó fagyokat képesek átvészelni, így a késő őszi időszakban is megtalálhatóak lesznek kertjeinkben. A káposzta esetében, a már említett hosszú tenyészidő és a strapabíróság miatt érdemes már magát a palántát kiültetni. Ugyanezek elmondhatóak a karalábéról is.

Cékla

Gumója rendkívül értékes, különösen a vitaminszegény őszi és téli időszakban. Július végi, augusztus eleji vetéssel is sikeresen termeszthető. Házikertben 30-35 centis sor- és 15-20 tőtávolságra célszerű vetni.

Burgonya

Ez a közkedvelt zöldség is sikeresen termeszthető nyáron. Ebben az esetben érdemes előre csíráztatni a kisebb méretű gumókat, majd ezután elvetni. Ha rendszeresen öntözzük, hamar ki is kelnek.

(Forrás: agrarszektor.hu)  

 

További híreink

Kiskerti vetés szeptemberben: több zöldségnek is jó most az alkalom

2024.09.07.

A szeptemberi ültetés azért jó ötlet, mert így tavasszal hamarabb lesz termésünk és időt takaríthatunk meg a tavaszi ültetések idején.

A borászok figyelmét kéri a Nébih, veszélyes lehet az erjedés során keletkező mustgáz

2024.09.07.

Fokozottan kell figyelni a borászoknak, mert veszélyes lehet az erjedés során keletkező mustgáz a borkészítés során.

Digitalizáció, munkakönnyítés és fejlődés az agrárszakképzésben: Nagy István nyitotta az évet

2024.09.07.

Az agrárszakképző intézményekbe 3532 diák iratkozott be a 2024-2025-ös tanévre, a felnőttoktatásban résztvevőkkel együtt 4200-an kezdik meg a tanulmányaikat ezen a területen.

A szövetség szerint túl olcsó a tojás – az áremelés átléphetné a lélektani határt

2024.09.06.

A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége szerint emelés nélkül veszélybe kerülhet a tojástermelés. A Vas Népe munkatársai körbekérdezték a vasi termelőket, ők terveznek-e emelni szeptembertől.

Partner

Megbízhatóság és hatékonyság a Pantera 40EC-vel ősszel is

2024.09.06.

A kombájnok rostaaljából kikelt, zöld sávokban megjelenő gabona árvakelés a gyenge kelő repcét teljesen kiszoríthatja, elpusztíthatja. A Pantera 40 EC hatékony megoldás lehet.

Az aktuális magyarországi aszálytérképnél szomorúbbat nem biztos, hogy lát a mai nap folyamán

2024.09.06.

Szeptember első napjaiban az időjárásban továbbra sem történt változás, a hőség és az aszály változatlanul tartott, és még az előző héten néhol előforduló záporok is elmaradtak. Pénteken várható lassú változás, először a Dunántúlon és a déli régióban, majd a jövő hét elejétől más területeken is megjelenhet a csapadék, a hőmérséklet pedig csökkenni fog. Ez a változás a kapásnövények terméseredményein már nem segít, de a repce vetéséhez nélkülözhetetlen a talaj nedvességtartalmának javulása.

Partnerhírek
Partner

Megbízhatóság és hatékonyság a Pantera 40EC-vel ősszel is

2024.09.06.

A kombájnok rostaaljából kikelt, zöld sávokban megjelenő gabona árvakelés a gyenge kelő repcét teljesen kiszoríthatja, elpusztíthatja. A Pantera 40 EC hatékony megoldás lehet.

Partner

Hány aszályos év kell még, hogy a gondolkodás megváltozzon?

2024.09.05.

Dunapatajon tartotta idei szakmai napját a Kukorica Kör Egyesület, ahol a jelenlévő gazdálkodók az agrárium elismert képviselőinek előadásait hallgathatták meg impozáns környezetben augusztus végén.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren

Magro.hu Piactér

Több mint 2.800 hirdetés 40 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás