A friss meggyen kívül az ipari alma értékesítésére irányuló szerződést is minden esetben írásba kell foglalni, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet pedig Nemzeti Földügyi Központ néven fogja folytatni – derül ki egy jogszabálymódosító javaslatból. A földügyi szakigazgatási feladatok integrált ellátása érdekében átalakítják a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetet, amelynek vezetőire és alkalmazottaira a kormányzati igazgatási törvény rendelkezései az irányadók – olvasható abban a 4  törvény módosítását tartalmazó javaslatban, amely a parlament elé került. A salátatörvény rendezné az almatermelők helyzetét is.

Az Agro Napló anyaga szerint az ipari alma és a friss meggy piacán az elmúlt években tapasztalható kedvezőtlen folyamatok kiküszöbölése érdekében a lehetőséggel élve indokolt szigorítani a szerződéskötési előírásokat, és kötelezni az érintetteket a szerződések írásba foglalására – idézte a Világgazdaságot az agrárportál. Ezért a nehezebb piaci időszakok átvészelésének megkönnyítésére a tervezet olyan szerződési konstrukciót alkalmazását írja elő, amelynek alapján a feldolgozóüzemeknek a termelőpartnereik számára jó előre felvásárlási ajánlatot kell tenniük a kiszámítható üzleti kapcsolatok létrehozása miatt.

Változik a földalapkezelés intézménye, és a meggy, valamint az alma esetében is szigorúbb szerződéskötési előírások lépnek érvénybe

A törvényjavaslat alapján a törvény hatálybalépését követően Magyarországon történő feldolgozás esetén a friss meggyen kívül az ipari alma értékesítésére irányuló szerződést is minden esetben írásba kell foglalni.

Ezekkel a dátumokkal kell szerződni

A szerződések 60 százalékát a meggy feldolgozása előtt, az adott év május 15. napjáig, az alma feldolgozását megelőzően augusztus 1. napjáig kell megkötni a feldolgozóknak és a termelőknek. Ezzel elérhető az alkuidőszak széthúzása. A törvénymódosítás ezáltal megteremti a kiszámíthatóbb gazdálkodás és a megfelelő piac megtalálásának lehetőségét a termelőknek.

A szerződésnek kötelező jelleggel tartalmaznia kell a beszállított termékekért fizetendő árat, amelynek megállapítása a szerződésben rögzített fix formában, illetve árképlet alkalmazásával történhet. Ez utóbbi kiszámítására a szerződésben meg kell állapítani a figyelembe veendő különböző tényezőket, amelyek között szerepelhetnek az olyan, a piaci fejlemények változását tükröző piaci mutatók, mint a szállított mennyiség és a szállított mezőgazdasági termékek minősége vagy összetétele.

Az államtitkár szerint ezzel elkerülhetőek a méltatlan helyzetek a termelők számára

A Magyar Távirati Iroda híre arról számol be, hogy a meggy- és almatermesztőket segíti a mezőgazdasági termékpiacokról szóló változtatás - mutatott rá Fazekas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára. Nem fordulhat elő a termelőkkel, hogy az adásvételek alkalmával méltatlan helyzetbe kerüljenek - folytatta. Ezt a változtatás úgy biztosítja, hogy szerződéskötési előírásokat vezet be, a feldolgozóknak előre felvásárlási ajánlatot kell tenniük. Ugyanakkor mennyiségi korlátokat is bevezetnek - mondta.


További híreink

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás