Magyarország továbbra is elsődleges fontosságúnak tartja a magyar gazdák érdekeit, ezért a kormány továbbra is fenntartja az Ukrajnából érkező mezőgazdasági termékekre vonatkozó behozatali tilalmat. Az ország elismeri Ukrajna mezőgazdasági törekvéseit, de ezek nem veszélyeztethetik a magyar agrárgazdaságot – hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter, aki Kijevben találkozott Tarasz Viszockij ügyvivővel.

A miniszter a megbeszélésen kiemelte, hogy az utóbbi időszakban a magyar és ukrán agrártárcák közötti párbeszéd megerősödött. Nincs olyan probléma, amelyet ne tudnának megbeszélni, és a kihívásokra közösen tudják megtalálni a megfelelő válaszokat.

Nagy István agrárminiszter az ukrajnai tárgyaláson
Fotó: Pelsőczy Csaba

Az egyeztetésen szó esett a szélsőséges időjárás és szárazság okozta nehézségekről is. A gabona és olajos magvak esetében az ukrán termés az aszály miatt az előző évhez képest kevesebb lesz. 2021 rekord év volt Ukrajnában, de az idei évben a terméshozamok 30%-kal csökkentek.

Nagy István felidézte, hogy a háború kitörése után az ukrán gabonaexport jelentős zavarokkal szembesült, a tengeri szállítás lehetetlenné vált. Az Európai Unió Szolidaritási Sávok létrehozásával lehetőséget biztosított arra, hogy az ukrán termékek szárazföldön elérjék hagyományos piacaikat, de a gabona Európában rekedt, jelentős kihívások elé állítva az európai termelőket. Azóta Ukrajna fekete-tengeri útvonalai helyreálltak, és az ukrán gabonaexport csaknem 90%-a ismét tengeri úton jut el a fő célországokba – tette hozzá. A miniszter kiemelte, hogy az ukrán gabona visszatérése a hagyományos piacaira a stabilitást szolgálja, és biztosítja, hogy az európai belső piacon se legyenek zavarok. Mint mindig, most is szükség van minden szem gabonára, csak meg kell találni a megfelelő piacot – mondta.

Kifejtette, hogy a Brüsszel által bevezetett autonóm kereskedelem liberalizációs intézkedése (ATM) 2025. június 5-én lejár, ezért addig az Uniónak hosszú távú és megnyugtató megoldást kell találnia az ukrán mezőgazdasági termékek okozta kihívásokra. Hozzátette, hogy Magyarország számára a magyar gazdák érdeke a legfontosabb, hiszen ők biztosítják a mindennapi kenyeret, ezért továbbra is fenntartja az ukrán mezőgazdasági termékek behozatali tilalmát, de a tranzitszállítmányokat, ahogyan eddig is, továbbra is engedélyezi.

A találkozón Nagy István hivatalos látogatásra hívta Magyarországra Tarasz Viszockij miniszteri ügyvivőt, és kérte, hogy vegyen részt egy, Magyarország által elnökölt uniós agrártanács ülésén is.

Forrás: AM

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Soha nem mértek még akkora szelet Magyarországon, mint tegnap

2024.09.15.

Egy ciklon érte el hazánkat, mely jelentős csapadékot és viharos szelet hozott. A Bakonybél térségében több mint 87 mm eső hullott. Az Észak-Dunántúlon és a Balaton környékén viharos, helyenként 90 km/h-t meghaladó széllökések voltak, Kab-hegyen pedig 131 km/h-s szélrekordot mértek.

Eső helyett ma a bitang erős széllökésektől kell tartani ebben a 4 vármegyében

2024.09.15.

Síkvidéken északnyugaton kisebb területen délutánig egy-egy átmeneti 90 km/h körüli széllökés nem zárható ki. Hegyvidéken a Kőszegi-, Soproni-hegységben délutánig, illetve kezdetben a Bakony magasan fekvő részein fordulhat elő efeletti széllökés. 70 km/h körüli vagy feletti széllökések a délutáni órákig északnyugaton (Győr-Moson, Veszprém, Vas megye) előfordulhatnak, majd estére már csak Sopron térségében, Győr-Moson-Sopron megyen nyugati felében. Ezeken a részeken csak hétfő délután mérséklődik tartósan a szél.

Új fejezetet nyithat a mezőgazdasági robotika területén a Solix dokkolóállomása

2024.09.15.

A Solinftec bejelentette legújabb fejlesztését a mezőgazdasági robotika területén: a dokkolóállomást. A boone-i Farm Progress Show-n jelentették be, hogy a fejlesztés elindítása lehetővé teszi a Solix Ag Robotics 100%-ban autonóm működését az egész szezonban, anélkül, hogy kézi utántöltésre lenne szükség.

Még pontosabb a navigáció a Harxon és az Agres együttműködése révén

2024.09.15.

A világ vezető GNSS helymeghatározó antennamegoldás-szolgáltatója, a Harxon Corporation együttműködik a brazil mezőgazdasági navigációs megoldásokat és rendszereket fejlesztő Agresszel.

Kerttulajdonos? 100 ezertől 3 millió forintig terjedő büntetést kockáztat, ha nem tudja helyesen a szabályokat

2024.09.14.

Ahogy beköszönt az ősz, a kertekben egyre több lomb és egyéb kerti hulladék halmozódik fel, amelynek kezelése sokak számára napi rutinná válik. Az avarégetés régóta elterjedt módszer, de sokan nem ismerik az ezzel kapcsolatos jogszabályokat, melyek megsértése súlyos büntetéseket vonhat maga után. Cikkünkben összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat, hogy elkerülhesd a bírságokat.

Sertéséleteket menthet a jó vakcinateljesítmény-ellenőrző rendszer

2024.09.14.

Az elmúlt években az ázsiai sertéstartás jelentős kihívásokkal szembesült számos kritikus betegség megjelenése és terjedése miatt. Nevezetesen a 2-es típusú sertéscircovírus (PCV2), amely súlyos gazdasági veszteségeket okozott a 2000-es évek elején, és az afrikai sertéspestis (ASF), amely a 2018-as kínai járvány óta pusztította az ágazatot, továbbra is komoly aggodalomra ad okot.

Partnerhírek
Partner

Acélcsarnok-építés? Most dupla pályázati segítséget is kaphatnak az állattartók

2024.09.13.

Újra mezőgazdasági célú pályázatok nyílnak 2024 őszén, amelyek ez alkalommal az állattartó gazdaságok versenyképességének fokozását célozzák a termeléshez szükséges eszközök korszerűsítésének vagy éppen építési beruházás finanszírozásával. Az agrárszíntéren igen elterjedt acélcsarnokok utóbbihoz kínálnak, vállalkozásra szabott épületkonstrukciókat. Nézzük a modern acélcsarnokok előnyeit!

Partner

Őszi kalászos gyomirtás? A válasz: Reliance + Silwet Star + Tonivit csomag

2024.09.12.

Az, hogy miért lett fontos a gabonafélék őszi gyomirtása, többtényezős, egyre hosszabb történet. Párat említünk ezek közül a cikkben.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Jász-Nagykun-Szolnok, Tiszaföldvár

MTZ 820

Hitelesített telefonszám

5 300 000 HUF

+ áfa
Jász-Nagykun-Szolnok, Tiszaföldvár

Perard Optium CL SL

Hitelesített telefonszám

35 000 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 2.900 hirdetés 68 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás