Június 12-én élesedett az elektronikus Gazdálkodási Napló (eGN) legújabb fejlesztési csomagja. Ennek révén többek között lehetővé vált a termőhely helyazonosítójának szabad szerkesztése, a hozamadatok immár tonna/hektár formában adhatóak meg, valamint a talajvizsgálatok nem KET azonosítóval rendelkező termőhelyhez is hozzákapcsolhatóak.

Az eGN folyamatos fejlesztésének köszönhetően időről-időre újabb funkciók élesítésére kerül sor - olvastuk a Nébih oldalán.
A legutóbbi fejlesztési csomag június 12-től érhető el a programban. A frissítések célja, hogy a rendszer a felhasználók számára minél hatékonyabbá és könnyen használhatóvá váljon. A több műveletet is érintő legújabb funkciók és változások összefoglalása az alábbiakban olvasható.

  • Lehetővé vált a termőhely helyazonosítására használt koordináta, cím vagy helyrajzi szám szabad szerkesztése. Ehhez a program egy új mezőbe másolja az adatokat, és abban lehet tetszőlegesen szerkeszteni.
  • A hozamadatok esetében, a felhasználók kérése alapján, a jelenlegi tonnában megadott adatok helyett sor került a tonna/hektár mértékegység bevezetésére. Az adatok pontossága érdekében, a korábban tonnában megadott hozamadatokat a rendszer visszamenőleg átszámolja, melyhez figyelembe veszi a „művelettel érintett terület” mezőben rögzített értékeket.
  • A termőhely szintű jogcímek esetén a véglegesített termőhelyen immár lehetőség van a tévesen rögzített jogcímek törlésére.
elektronikus Gazdálkodási Napló
Fotó: Pixabay
  • A „tábla EK sorszám” mező rendezésében lévő hiba javításának köszönhetően most már a helyes számtani sorrend jelenik meg (pl. 1,2,10).
  • A program a talajvizsgálatok termőhelyhez való kapcsolása terén szintén új funkcióval bővült. Továbbra is lehetséges a talajvizsgálatok hozzákapcsolása egy vagy több termőhelyhez, kizárólag a KET azonosító magadásával. Emellett a talajvizsgálatok megadásakor mostantól lehetőség van tetszőleges, vagyis nem KET azonosítóval rendelkező termőhely(ek) kiválasztására is.
  • A szervestrágya események közül a vásárlásnál egy újonnan beépített jelölőnégyzet kiválasztása esetén nem kötelező megadni a FELIR számot. A jelölőnégyzet szövege: az „Átadó/Átvevő partner nem rendelkezik FELIR azonosítóval”. A tápanyag-utánpótlás műveletnél a hígtrágya és az istállótrágya esetén szintén nem kötelező megadni a FELIR számot, amennyiben az eladó partner nem rendelkezik FELIR azonosítóval.
  • A legeltetés művelethez több állatfajt és korcsoportot is fel lehet vinni. Az állatlétszámot továbbra is korcsoportonként lehet megadni, így egy szakaszon a vegyesen legeltetett állatok is megadhatóak anélkül, hogy a szakasz mérete megduplázódna.
  • A növényvédelem műveletnél mostantól a felhasználó – ha a megadott kultúránál nem jelenik meg automatikusan – szabadon megadhatja az ÉEVI-t.
  • A hivatal bevezette az ideiglenes mentés korlátozását annak érdekében, hogy ne vesszenek el adatok az ügyféloldali számítógépek memóriakorlátai miatt. A program figyelmeztet, ha az ideiglenes mentésben tárolt adatok átlépik a bevezetett korlátot. A figyelmeztetés után mindenképpen a „Rögzített adatok beadása” gombra szükséges kattintani.
  • A „Terület összesítő”, valamint a „Jogosultságok és Kötelezettségek” lapokon „Az adatsorokban megjelenített összeg adatok beadást követően frissülnek!” felirattal találkozhatnak a gazdálkodók. Ez azt jelenti, hogy ezeken a lapokon az adatok közvetlen felvétele után még az előző betöltés utáni állapot látható, az információk csak a beadás után frissülnek.
  • Az EK sorszám mező mostantól maximálisan 4 karakter (egész szám) lehet.
  • A jogszabály értelmében a megújuló energia előállítására szolgáló melléktermékek hasznosítása esetén (pl. szalma hőerőműbe való eladása) tápanyag-gazdálkodási tervet kell készíteni és benyújtani. Ehhez sor került a Műveleti napló mellett a „Tápanyag-gazdálkodási tervező (megújuló energia előállítására szolgáló melléktermék esetén)” lap kialakítására is.

Megosztás

További híreink

Elfogadható-e, ha egy hektár cseresznyeültetvény évente átlagosan 8 ezer köbméter vizet használ fel?

2024.06.29.

A Cherry Tech 2024, a chilei cseresznyetermesztés legfontosabb technikai eseménye során az egyik legtöbbet vitatott téma a víz hatékony felhasználása és kezelése volt a cseresznyetermesztésben és általában a mezőgazdaságban. A „Víz: elérhetősége, kezelése és hatékony felhasználása a cseresznyetermesztésben” című fórumon a téma öt szakértője, Carlos Tapia agronómus és cseresznye-szaktanácsadó moderálásával osztotta meg véleményét, aggályait és a jelenlegi helyzet elemzését.

A nyári liliomok misztikuma: az igazi szépségek és a név kisajátítói

2024.06.29.

A kertészkedés világában kevés virág ragadja meg a figyelmet úgy, mint a liliom. Elegáns virágai élénk árnyalataikkal és finom szirmaikkal díszei a kerteket. Azonban ebben a botanikai csodaországban gyakran felmerül a zűrzavar. Sok kertészt zavarba hoz a liliomfajok sokasága, és néha összetévesztik más virágokkal. Merüljünk el a nyári liliomok birodalmában és fedjük fel valódi kilétüket a csak nevükben azonos „imposztorok” mellett.

Több mint 41 milliárd forint értékben érkeznek támogatások öntözésfejlesztésre

2024.06.29.

A Vidékfejlesztési Program öntözésfejlesztést támogató pályázati felhívásának keretében újabb 102 darab, mezőgazdasági termelők által megvalósítani kívánt projektet támogatnak több mint 41,4 milliárd forint értékben.

Irányváltásra van szükség az Európai Unió agrárpolitikájában a V4 agrárkamarái szerint

2024.06.29.

Az Európai Unió agrárpolitikájának jelentősen meg kell változnia, különben kilátástalan helyzetbe kerül az európai mezőgazdaság – írták kommünikéjükben a V4 országok agrárkamarái.

Javult a magyar madárinfluenza helyzet, megszűnt a baromfik kötelező zártan tartása

2024.06.29.

A madárinfluenza járványügyi helyzet kedvező alakulásának következményeként dr. Pásztor Szabolcs országos főállatorvos visszavonta a baromfik zártan tartására vonatkozó előírást.

Fontos lenne, mégsem törődnek eleget a mezővédő erdősávokkal a gazdák

2024.06.28.

A mezővédő erdősávok számos madár, emlős és beporzó rovar számára nyújtanak élőhelyet, amelyek közvetve hozzájárulnak a mezőgazdasági termelés sikeréhez.

Partnerhírek
Partner

Folyamatosan fejlesztve megy előre és minden adódó lehetőséget megragad a NEOCONS Zrt.

2024.06.28.

Folyamatos fejlesztéseikkel mára a magyar takarmánypiac markáns szereplőjévé nőtte ki magát a NEOCONS Zrt., amely saját, egyedi receptúrák alapján készült termékein túl a világpiacon ismert és elismert termékeket kínál a takarmányipar és az állattenyésztés szereplőinek. Bódi Zsolt tulajdonos-vezérigazgató válaszolt a Magro.hu kérdéseire.

Partner

Új év, új kihívások a termelésben - az Isterra őszi búzák minden helyzetben megoldást jelentenek

2024.06.26.

Az elmúlt évek szántóföldi vetésszerkezete 2024-re némi visszarendeződést mutat. Jóval több kukorica (874 ezer ha) és leginkább szója (112 ezer ha) került elvetésre idén tavasszal, mint egy évvel korábban. Ez a szója esetében soha nem látott területnövekedés, közel megduplázódott az előző évhez képest. Az őszi búza vetésterülete 18%-kal csökkent. Nem véletlen, hiszen a tavalyi év értékesítési problémái sokakat megrémítettek. Mindezek azt mutatják, hogy a gazdák gyorsan reagáltak, és a biztos értékesíthetőség volt a legfontosabb szempont, többek között ezért döntöttek sokan a szója mellett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Jász-Nagykun-Szolnok, Tiszaföldvár

Perard X-Flow 28 és 34

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Jász-Nagykun-Szolnok, Tiszaföldvár

Perard Interbene 46 átrakókocsi

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás