Koszovó, Moldova, Macedónia és Montenegró is csatlakozott az Európai Szója Nyilatkozathoz a berlini Nemzetközi Zöld Hét rendezvényen. A kezdeményezés célja a GMO-szója arányának csökkentése.

Az európai GMO-szója ellen küzdenek a Balkánon is

A fenntartható és GMO-mentes takarmánynövények termesztése világszerte egyre nagyobb hangsúlyt kap. A magyar-osztrák-német kezdeményezésre létrehozott Szója Nyilatkozatot Berlinben újabb négy ország - Koszovó, Moldova, Macedónia, Montenegró – minisztere írta alá.

Európa összeáll a GMO-szója ellen: Koszovó, Moldova, Macedónia és Montenegró is csatlakozott az Európai Szója Nyilatkozathoz - Fotó: Pixabay, Jing

A magyar kormány álláspontja szerint a GMO-mentes mezőgazdaság fenntartása rendkívüli lehetőséget jelent az európai mezőgazdaság és a következő generációk számára is. Fontos jel, hogy a kezdeményezés már túlmutat az Európai Unió határain, és egyre inkább egy összeurópai mozgalommá alakul át. Az európai fogyasztók döntő többsége ugyanis elutasítja a genetikailag módosított élelmiszereket. A tudatos és az egészséges táplálkozás iránti igény folyamatosan növekszik. Egyre több állam ismeri fel, hogy polgárainak fenntartható élelmezése más területeken is komolyan megtérül. Az eseményről a Földművelésügyi Minisztérium weboldala számolt be.

Az Európai Szója Nyilatkozatról korábban ebben a cikkünkben írtunk.

A 2012-ben indult Duna Szója Szövetségnek is köszönhetően a Duna-régióban az elmúlt négy évben a GMO-mentes szója termesztése 700 ezer hektárra növekedett.

Hazánk akadályozná a GMO-szója térnyerését

Magyarország a legmagasabb szinten, az Alaptörvényében rendelkezik a GMO mentességről, emellett 2015-ben Magyarország hirdette meg a „Szövetség a GMO-mentes Európáért” kezdeményezést. Ezen összefogás fontos mérföldköve a ma aláírt Nyilatkozat, amelyhez a kezdeményező Magyarország mellett immár 18 európai állam csatlakozott

A kezdeményezés eredményeként még 2017. július 17-én, Ausztria, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Lengyelország, Luxemburg, Magyarország, Olaszország, Németország, Románia, Szlovákia és Szlovénia mezőgazdasági minisztere írta alá az Európai Szója Nyilatkozatot.

Miért fontos a szója az agráriumnak?

A szója Európában is az egyik legfontosabb fehérjenövény, ugyanis a takarmányok és így az állattenyésztés alapjául szolgál. Az unió területén nem terem annyi szója, amennyi kielégítené a szójaszükségletet, ezért importra szorulunk. Világszerte ugyan egyre több helyen foglalkoznak GMO szója termesztésével, ezt azonban az európai állattenyésztők nem szívesen etetik állataikkal.

A nyilatkozat szerint a pillangós növények létfontosságúak a világ mezőgazdasága számára, ugyanakkor termesztésük Európában a szántóterület mindössze 3-4%-án történik. A pillangós növények jellegzetességeinek köszönhetően európai termesztésük növelése hozzájárul a növénykultúrák sokféleségéhez is.

Megosztás

További híreink

Vége az aszálynak, itt vannak a belvizek

2024.09.16.

A kiadós, országos csapadék hatására véget ért a hosszú aszály, a talaj alaposan megázott. Az őszi káposztarepce kezdeti fejlődéséhez így optimálissá váltak a körülmények. Holnap már csak elszórtan várható csapadék, szerdától pedig szárazra fordul az idő.

Elérte Magyarországot az árhullám, mutatjuk a legveszélyeztetettebb területeket

2024.09.16.

Elérte a Szigetközt az árhullám. A Lajtán Mosonmagyaróvárnál ma hajnalban a legmagasabb, III. fokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni az állami védvonalakon. A vízügy Országos Műszaki Irányító Törzse folytatja a védelmi előkészületek koordinálást, szoros egyeztetésben a társszervezetekkel.

Három helyen is kiválogatták a legjobb fiatal szürkemarha bikákat

2024.09.16.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság kollégái a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete tagjaival elvégezték a fiatal szürke szarvasmarha bikák válogatását a bugacpusztaházi, az izsáki, valamint a kunszentmiklósi állattartó telepeken.

Partner

Vadkerítések évtizedekre kivitelezve - szakértelemmel és megfelelő gépparkkal

2024.09.16.

Két év teljeskörű garancia, profi kivitelezés, minőségi alapanyagok, előzetes konzultáció, gyors, megbízható munka. Többek között ezekről számolnak be a Cont-Eco Kft. megrendelői, partnerei, akik sok esetben már évtizedek óta üzleti kapcsolatot ápolnak a vadkerítéseiről és villanypásztor-rendszereiről ismert szombathelyi vállalattal.

Ötvenkét őszi búza fajtát és 15 repcehibridet vizsgáltak a GOSZ-VSZT-NAK országos tesztjein

2024.09.16.

Összesen 52 őszi búza fajtát és 15 repcehibridet vizsgáltak a GOSZ-VSZT-NAK országos tesztjein.

Szél- és csapadékrekordot is hozott a hétvége

2024.09.16.

A hétvégén új országos széllökés és csapadék napi rekordok születtek: Kab-hegyen 118,8 km/h szélsebességet, Bakonybélben pedig 87,4 mm csapadékot mértek.

Partnerhírek
Partner

Vadkerítések évtizedekre kivitelezve - szakértelemmel és megfelelő gépparkkal

2024.09.16.

Két év teljeskörű garancia, profi kivitelezés, minőségi alapanyagok, előzetes konzultáció, gyors, megbízható munka. Többek között ezekről számolnak be a Cont-Eco Kft. megrendelői, partnerei, akik sok esetben már évtizedek óta üzleti kapcsolatot ápolnak a vadkerítéseiről és villanypásztor-rendszereiről ismert szombathelyi vállalattal.

Partner

Acélcsarnok-építés? Most dupla pályázati segítséget is kaphatnak az állattartók

2024.09.13.

Újra mezőgazdasági célú pályázatok nyílnak 2024 őszén, amelyek ez alkalommal az állattartó gazdaságok versenyképességének fokozását célozzák a termeléshez szükséges eszközök korszerűsítésének vagy éppen építési beruházás finanszírozásával. Az agrárszíntéren igen elterjedt acélcsarnokok utóbbihoz kínálnak, vállalkozásra szabott épületkonstrukciókat. Nézzük a modern acélcsarnokok előnyeit!

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 20 szervós kis traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 20 szervós kis traktor

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 2.900 hirdetés 71 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás