Még nem indulhat meg a nagy szüret a Tokaji borvidéken
A harmadik próbaszüret óta jelentősebb csapadék mutatkozott a Tokaji borvidéken, amely befolyásolja az érésmenetet és a szüreti munkálatokat is. A botrítiszes folyamatok egyre jobban előtérbe kerülnek, amelyet a hajnali pára is tovább fokoz. A szüret tekintetében tovább növekedett a szüretelt területek száma, de még nem érinti az ültetvények felét, a „nagy szüret” később indulhat csak meg. Sajnálatosan fokozódott a seregély kártétel nyomása, melyben nagy szerepe lehet a szántóterületek aszálykárának is.
A Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található Tarcal központú Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet próbaszüreteiben ezúttal is a három legnagyobb területen termesztett alapfajta mintái kerültek feldolgozásra. Balling Péter szőlészeti kutató elemzését szemléztük.
A begyűjtött fürtökből préselt mustok laboreredményeit az 1. táblázatban összefoglalva lehet megnézni.
Hirdetés
A minták és így az adatsorok kiegészítésre kerültek néhány anonim termelői
laboreredménnyel is (2. táblázat). Ezek más módszerrel kerültek begyűjtésre, de a minden
bizonnyal segítik a szőlészek tájékozódását az érés jelenlegi alakulásában.
A Kutatóintézet harmadik próbaszüretéből készített analitikai vizsgálatok cukor- és savtartalmait az 1. ábra kombinált diagramján lehet megtekinteni.
A negyedik próbaszüret cukor- és savtartalom átlagértékeit érdemes összehasonlítani az elmúlt évek azonos időszakában mért eredményekkel (3. ábra, 4. ábra). Ezeken a diagramokon megfigyelhető az egyes időszakok hasonlósága vagy különbözősége a szüret vonatkozásában.
A fenti diagram alapján a bogyók cukortartalmának átlagos mennyisége a Furmint esetében jelenleg is hasonlóak a 2019-as évjárathoz, viszont a Hárslevelű és a Sárgamuskotály értékei csak a 2018-as évtől maradnak el a többitől magasabbak. Ezen a héten 220 gramm/liter felett alakultak a mért cukor mennyiségek, ebben viszont területileg jelentős eltérések is lehetnek. Valamint a kis mintaszám is más képet mutathat. Az ábrázolt diagram értékeit a 3. táblázatban lehet megtekinteni.
A mintáikban mért titrálható savtartalom tekintetében csökkenő tendenciát mutat minden fajta esetében. A jelenlegi átlagértékek nagyon hasonlóak a 2018-as évhez (4. ábra). Jól látható, hogy a csapadék ellenére a savredukciója tovább folytatódott. A mérések átlagértékeit a 4. táblázat tartalmazza az elmúlt évekre vonatkozóan.
Hasonló a 2018-as évhez
Összefoglalva a jelenlegi tapasztalatokat, a savak redukciója szinte a 2018-as évvel megegyező mértéket mutat. Ez borászati szempontból mindenképp kihívás lehet majd adott fajták esetében. A Botrytis cinerea fertőzés terjedése egyre nagyobb területet érint, amely kedvező lehet, ha nem fordul tartósan csapadékosra az időjárás. A Furmint fajta esetében 200- 245 gramm/liter (2 minta), a Hárslevelűnél 190-270 g/l és a Sárgamuskotálynál 190-280 g/l az aktuális cukortartalom a mintaterületeken.
Savcsökkenés
A cukor mennyisége nem növekedett jelentősen, ezt érdemben a nemes rothadás tudja majd a jövőben tovább fokozni. A kiegészítő adatsorok hasonló képet mutatnak, de azoknál 200-250 gramm/liter között van minden minta értéke. Korábban is már várható volt a titrálható savtartalom csökkenése, amely egy-két kivétellel meg is valósult. 4-7 gramm/liter tartományban volt a sav mennyisége mindhárom fajtánál a kutatóintézet mintáiban.
Az önkéntes minták zömében pedig 7 g/l savtartalmat mutattak. 0 g/l 2 g/l 4 g/l 6 g/l 8 g/l 10 g/l 12 g/l 14 g/l 16 g/l 2022 2021 2020 2019 2018 2017 Furmint Hárslevelű Sárgamuskotály További savtompulás várható a Tokaji borvidék ültetvényeiben, amelyre az időjárás alakulása jelentős hatással lehet. Egyéni próbaszüretre mindenképpen szükség lehet a megfelelő szüreti időpont megválasztásához. A minták feldolgozásban, laboratóriumi analízisében és esetlegesen a mintázásban is a Kutatóintézet partner lehet a termelők számára, amennyiben ennek szükségét érzik - írta Balling Péter szőlészeti kutató.
Így mintáznak a kutatóintézet szakemberei:
- A Kutatóintézet mintavétel módszere: mennyisége: 10 fürt
- vizsgált paraméter: cukor és sav tartalom, valamint pH
- fürtök kiválasztása: Egy kiválasztott sorban Az 1. Oszloptól balra eső 1.fürt, a 2. oszloptól balra eső 2. fürt, a 3.oszloptól balra eső 3.fürt ….stb. a 10. fürtig. Összesen 10 fürt.
- módszer: A fürtök préselésre kerülnek, majd a lebegő tartalom leülepedése után történik a mérés. A Brix fokot mérő digitális refraktométerrel cukor tartalom, laboratóriumban cukor, sav és pH mérést végeznek.
Az intézet partnereinek mintavételei módszerei eltérőek lehetnek az általunk alkalmazott módszerektől - írták.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Baromfi Mintatelep és Látogatóközpont: az Agrofeed új mérföldköve a fenntartható állattenyésztésben
Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet olyan mintatelepek létrehozására, amelyeken az elvégzett etetési tesztek tapasztalatai alapján hatékonyabb takarmányt tud a partnerei számára ajánlani.
Útmutató a talajmintavételhez, mésztrágyázáshoz és a meszezéshez
Most, a tavaszi vetések betakarítása és az őszi vetések befejezése után ráérősen foglalkozhatunk két, a növénytermesztés hatékonyságát megalapozó, mégis méltatlanul elhanyagolt kérdéssel, illetve azok gyakorlati megvalósíthatóságával. Az egyik a talajmintavétel, a másik a mésztrágyázás és meszezés kérdésköre.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatAMG Pro-tech mikrogranulált talajkondicionáló készítmény (10kg)
12 940 HUF / zacskó
+ áfaTöbb mint 400 hirdetés 89 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés