Megakadályozhatja az elhízást a rizsfogyasztás?
Az elhízás egyre aggasztóbb méreteket ölt a világon. Egy friss felmérés szerint az elhízottak aránya Európában a felnőtt lakosság körében Magyarországon a legmagasabb. A Betegségmegelőzési és Járványvédelmi központok (CDC) adatai szerint az amerikai lakosság 39.8 százaléka tekinthető elhízottnak. Ezzel szemben Japánban, ahol rengeteg rizst esznek, ez a szám mindössze 4.3 százalék – állítja az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A rizs tele van tápanyagokkal, rostokkal és alacsony a zsírtartalma. Ám attól, hogy egészséges, vajon az elhízást is meg tudja akadályozni?
Egy japán főiskola kutatói 136 ország adatainak elemzése után azt állítják, hogy az elhízott emberek aránya közötti különbséget a rizsfogyasztás okozza. Legalábbis a nem elhízott országokban sokat esznek belőle. Megállapították, hogy azokban az országokban, ahol az emberek átlagosan napi 150 gramm rizst fogyasztanak, az elhízás aránya jelentősen alacsonyabb, mint azokon a helyeken, ahol ennél kevesebbet - írta a Magyar Mezőgazdaság.
A kutatásban megpróbáltak annyi zavaró változót figyelembe venni, amennyit csak lehet, beleértve az átlagos iskolázottsági szintet, a dohányzást, a teljes kalóriabevitelt, az egészségügyi ellátásra fordított pénzt, a 65 év feletti népesség arányát, és az egy főre jutó bruttó hazai terméket. Mindent összevetve arra jutottak, hogy a rizsfogyasztás kedvező hatású az egészségre. A vizsgált összefüggések azt mutatják, hogy az elhízás aránya alacsony azokban az országokban, ahol a rizst alapvető élelmiszerként fogyasztják. Vagyis a rizsen alapuló ázsiai étrend segíthet megakadályozni az elhízást.
Hirdetés
A kutatók becslései szerint, ha mindössze napi 50 grammal növelnék a rizsbevitelt, 1 százalékkal csökkenthetnék a globális elhízást. Azaz, 645 millióról 643,5 millióra csökkenne az elhízott felnőtt emberek száma.
Arra a kérdésre, hogy a rizs miként befolyásolhatja ez elhízás mértékét, a kutatásban résztvevő Imai professzor ezt nyilatkozta:
„Az a legvalószínűbb, hogy a rizsben lévő rostok, tápanyagok és egyéb növényi vegyületeket növelik a telítettség érzését, ezzel akadályozzák a túlevést.”
Ezek a kutatás hiányosságai
A kutatást sok változóval, de csak országosan, nem pedig a személyek szintjén végezték. A testtömegindexet is országos szinten értékelték, ami így nem teljesen hiteles, mert lehetnek olyanok, akiknek kórosan alacsony a testtömegindexe. Ez önmagában véve nem egészséges, de mégis hozzájárul az ország kedvezőbb megítéléshez. Van még egy gyenge pontja a kísérletnek. Nem veszi figyelembe azt, hogy milyen rizsfajtát fogyasztanak az adott országban. Például a fehér rizs sokkal kevesebb rostot tartalmaz, mint a barna, emellett a glikémiás indexe is magasabb, fogyasztásával ezért lényegesen nagyobb a 2. típusú cukorbetegség kockázata. A bizonytalanságok ellenére egyelőre úgy tűnik, a barna rizs mértékkel történő fogyasztása segíthet az egészségesebb élet elérésében.
Cikkajánló:
A klímaváltozás nagy nyertese a rizs lehet Magyarországon
Szereti Ön az arzénes rizst?
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Baromfi Mintatelep és Látogatóközpont: az Agrofeed új mérföldköve a fenntartható állattenyésztésben
Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet olyan mintatelepek létrehozására, amelyeken az elvégzett etetési tesztek tapasztalatai alapján hatékonyabb takarmányt tud a partnerei számára ajánlani.
Útmutató a talajmintavételhez, mésztrágyázáshoz és a meszezéshez
Most, a tavaszi vetések betakarítása és az őszi vetések befejezése után ráérősen foglalkozhatunk két, a növénytermesztés hatékonyságát megalapozó, mégis méltatlanul elhanyagolt kérdéssel, illetve azok gyakorlati megvalósíthatóságával. Az egyik a talajmintavétel, a másik a mésztrágyázás és meszezés kérdésköre.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatAMG Pro-tech mikrogranulált talajkondicionáló készítmény (10kg)
12 940 HUF / zacskó
+ áfaTöbb mint 3.100 hirdetés 91 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés