Idén vegyes lapokat osztott a Jóisten a gazdáknak. A jók már tavasszal ütésbe mentek, sajnos, azóta csak a rosszak jönnek csőstül. Régóta nem volt egy rendes eső, a „bátrabb” repcetermesztők közül is kevesen tudtak talajt készíteni és elvetni a magot. Igen változatos a helyzet, van, ahol a helyi esőcskék előtt vetettek, van, ahol utána.

Változóak vagyunk az eredményben, de mindenképp közösek a gondban! A gabona árvakelésről van szó, ami ellen nehéz lesz védekezni. Ki se kelt? Eddig szinte semmi! Tehát, nagy lesz a kompetitív nyomás a kelő repce növényeken, amivel jelentősen rontja az állományok kezdeti fejlődését és a majdani eredményességét is. Az árvakelés intenzitását a majdani csapadék határozza meg, de fel kell készülni a két graminicides kezelésre. A gabona magvaknak kevesebb nedvesség kell, gyorsabban és könnyebben csíráznak idén, igen erős konkurensei lesznek a repcének. (1.ábra)

árvakelés
1. ábra: Repcevetés kalászos árvakeléssel Győrasszonyfa, 1 l Pantera-val kezelt. Hatás 2 hét múlva várható.

Különösen veszélyes a kombájnok rostaaljából kikelt, zöld sávokban megjelenő gabona árvakelés, ami a gyenge kelő repcét teljesen kiszoríthatja, elpusztíthatja.

árvakelés
2. ábra: Árpa árvakelés repcevetésben - Tolna vármegye 2024.

Kevés jó lap maradt a kezünkben, de szerencsére van egy ász: a Pantera 40 EC, ami az elmúlt években méltán lett a felhasználók alapvető készítménye.

A hatóanyag biztosan, de lassan dolgozik

A Pantera „motorja”, a kizalofop-P tefuril, az egyszikű gyomok levélszöveteibe felszívódva a zsírsav bioszintézis gátlásával fejti ki hatását, melynek következtében a sejtek növekedése leáll, a tenyészőcsúcs elhal. A szer szelektivitásának alapja, hogy a kétszikűek biokémiailag tökéletesen lebontják a hatóanyagot. Ezért a kelőfélben levő repce növényeket sem bántja. A tápanyagfelvétel már 1-2 nap múlva leáll, az első tünetek 4-5 nap elteltével jelennek meg a gyomnövényeken, nekrózisok (elhalásos foltok) formájában a legfiatalabb szövetekben. A felszívódó hatóanyag a növények tápanyagszállító rendszerén keresztül mozog a növényben. A hatás gyorsasága függ a hőmérséklettől és a tápanyagtranszport intenzitásától. A teljes hatáskifejtés mintegy 15-20 napot vesz igénybe. A hatóanyag molekulastabilitását és szelektivitásának minőségét a szénlánc végén elhelyezkedő tefurilgyűrűnek köszönheti. Ez a hatás a gyakorlatban úgy jelenik meg, hogy ha (pl. szárazság miatt) a tápanyagszállítás gátolt, úgy tűnhet, mintha nem hatna a szer. Ilyenkor nem kell megijedni, hiszen a legközelebbi csapadék (harmat) után a gyomirtó hatás nem marad el.

Keverhetőség

A szuperszelektív egyszikűirtó készítményekről általánosságban elmondhatjuk, hogy a készítmények önmagában való alkalmazása javasolt. Kiváló rovarölő szereinkkel, mint az Aceptorro, Cyperkill Max, valamit a Tonivit gyökérképződést segítő növény-kondicionálónkkal keverhető.

A termék megfelelő mennyiségű adjuvánst tartalmaz, így további hatásfokozó hozzáadása nem szükséges.

További információért keresse területi képviselőinket, vagy látogasson el a www.upl-ltd.com/hu weboldalunkra.

Vados Csaba
területi képviselő
UPL Hungary Kft.

(x)

 

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Három helyen is kiválogatták a legjobb fiatal szürkemarha bikákat

2024.09.16.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság kollégái a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete tagjaival elvégezték a fiatal szürke szarvasmarha bikák válogatását a bugacpusztaházi, az izsáki, valamint a kunszentmiklósi állattartó telepeken.

Partner

Vadkerítések évtizedekre kivitelezve - szakértelemmel és megfelelő gépparkkal

2024.09.16.

Két év teljeskörű garancia, profi kivitelezés, minőségi alapanyagok, előzetes konzultáció, gyors, megbízható munka. Többek között ezekről számolnak be a Cont-Eco Kft. megrendelői, partnerei, akik sok esetben már évtizedek óta üzleti kapcsolatot ápolnak a vadkerítéseiről és villanypásztor-rendszereiről ismert szombathelyi vállalattal.

Ötvenkét őszi búza fajtát és 15 repcehibridet vizsgáltak a GOSZ-VSZT-NAK országos tesztjein

2024.09.16.

Összesen 52 őszi búza fajtát és 15 repcehibridet vizsgáltak a GOSZ-VSZT-NAK országos tesztjein.

Szél- és csapadékrekordot is hozott a hétvége

2024.09.16.

A hétvégén új országos széllökés és csapadék napi rekordok születtek: Kab-hegyen 118,8 km/h szélsebességet, Bakonybélben pedig 87,4 mm csapadékot mértek.

Az elmúlt napok után fontos tudni, milyen idő várható a héten - mutatjuk

2024.09.16.

Hétfőn estig nagyrészt erősen felhős, főként nyugaton, délnyugaton borult idő várható sokfelé esővel, záporral, a legnagyobb mennyiség a délnyugati országrészben eshet. Délutántól délkelet, kelet felől már elkezd szakadozni, helyenként csökkenni a felhőzet, és arrafelé egyre kevesebb helyen valószínű csapadék.

Érdemes figyelni a földhasználati kötelezettség szabályaira a földforgalom és az illetékmentesség szempontjából is

2024.09.16.

A vállalt földhasználati kötelezettség szabályait a földforgalom és az illetékmentesség szempontjából is érdemes megismerni.

Partnerhírek
Partner

Vadkerítések évtizedekre kivitelezve - szakértelemmel és megfelelő gépparkkal

2024.09.16.

Két év teljeskörű garancia, profi kivitelezés, minőségi alapanyagok, előzetes konzultáció, gyors, megbízható munka. Többek között ezekről számolnak be a Cont-Eco Kft. megrendelői, partnerei, akik sok esetben már évtizedek óta üzleti kapcsolatot ápolnak a vadkerítéseiről és villanypásztor-rendszereiről ismert szombathelyi vállalattal.

Partner

Acélcsarnok-építés? Most dupla pályázati segítséget is kaphatnak az állattartók

2024.09.13.

Újra mezőgazdasági célú pályázatok nyílnak 2024 őszén, amelyek ez alkalommal az állattartó gazdaságok versenyképességének fokozását célozzák a termeléshez szükséges eszközök korszerűsítésének vagy éppen építési beruházás finanszírozásával. Az agrárszíntéren igen elterjedt acélcsarnokok utóbbihoz kínálnak, vállalkozásra szabott épületkonstrukciókat. Nézzük a modern acélcsarnokok előnyeit!

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 20 szervós kis traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 20 szervós kis traktor

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 2.900 hirdetés 71 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás