Az elmúlt közel tizenöt évben jelentős hatékonyságjavulás történt a magyar zöldségtermesztésben, ami leginkább a hozamok növekedésében mutatkozik meg – mondta Nagy István agrárminiszter. Például a paradicsom esetében az egy hektárra vetített hozam 2010 és 2023 között több mint a duplájára, míg a paprika esetében közel nyolcvan százalékkal nőtt.

Emellett a gazdák egyre nagyobb mennyiségben takarítanak be olyan zöldségeket is, mint a sárgarépa, paradicsom, vöröshagyma, zöldborsó és csemegekukorica. Nagy István hangsúlyozta, hogy bár az időjárási viszonyok jelentősen befolyásolják a kertészeti ágazat teljesítményét, a kormány által bevezetett intézkedések, amelyek a termelésbiztonságot és a gazdálkodók likviditását támogatják, lehetővé tették, hogy a magyar zöldségtermesztés mind minőségében, mind mennyiségében fejlődjön. Bár egyes növénykultúrák termőterülete csökkent, a termelés intenzitásának növekedése és a professzionális gazdák megerősödése révén az elmúlt években mégis növekedett a termésmennyiség.

paradicsomfürt
Fotó: Pixabay

Erre jó példa a paradicsom, amelynek termelési volumene 2010 és 2023 között a hozamnövekedésnek köszönhetően közel egyharmadával, 177 ezer tonna fölé emelkedett. Ugyanilyen jelentős növekedést tapasztalhattunk a vöröshagyma esetében is, ahol a termelés 42,4%-kal növekedett, meghaladva az 58 ezer tonnát. Hasonlóan pozitív eredmények figyelhetők meg a sárgarépa, zöldborsó és csemegekukorica termésmennyiségének növekedésében is.

A miniszter kiemelte, hogy a kertészeti ágazat az elmúlt években jelentős forrásokhoz jutott a Vidékfejlesztési Program révén. Ez lehetőséget biztosított technológiai fejlesztésekre, gépbeszerzésre, a kertészetek modernizálására, új üveg- és fóliaházak építésére, ültetvények telepítésére, valamint hűtő- és gombaházak létrehozására. Összesen mintegy hétezer beruházás kapott körülbelül 185 milliárd forint támogatást. Az agrártárca emellett komoly erőforrásokat fordít a feldolgozóipari üzemek fejlesztésére is, hiszen ezek a beruházások nagy mértékben hozzájárulnak a zöldségfeldolgozás fejlődéséhez. Már meg is hirdették a 2024-es pályázati felhívásokat, amelyek célja a mezőgazdasági termékek értéknövelése és a feldolgozóipari üzemek fejlesztése.

Forrás: AM

Megosztás

További híreink

Alapvető útmutató a savas talajba ültetéshez – a kerti talajok pH-értékének megértése

2024.10.13.

Ahogy a csípős őszi levegő beköszönt az ültetési szezonba, előfordulhat, hogy különféle növényekkel bővíthető a kert, beleértve azokat is, amelyek a savanyú talajban virágoznak. Alapvető fontosságú, hogy megértsük, hogyan teremtsünk megfelelő környezetet ezeknek a savkedvelő növényeknek, hogy virágozhassanak, és életet vigyenek a környezetünkbe.

GNSS antennák robotfűnyírókhoz

2024.10.13.

A helymeghatározás, a navigáció és az akadálykerülés a robotfűnyírók működésének kulcspontjai. A fúziós pozicionálási technológia pedig, mint például az RTK+ultrason/IMU/vision, az egyik főbb technológia.

Az űrben termesztik a paradicsomot, a római saláta után másodikként

2024.10.13.

„Jelenleg a NASA-val közös kísérleti tervünk véglegesítésén dolgozunk” – mondja Martha L. Orozco-Cardenas, Ph.D., a Riverside-i Kaliforniai Egyetem Növénytranszformációs Kutatóközpontjának igazgatója. „Célunk, hogy a paradicsomot az Advanced Plant Habitat Mission 08 (APH08) során dobjuk piacra” – mondta Orozco-Cardenas, aki Robert Jinkerson docenssel együttműködve fejlesztette ki a paradicsomot.

A csokoládészőlőtől a selyemakácon át az édesgyökérig – különlegesből elterjedt kerti növénnyé válhatmak

2024.10.13.

A Földön körülbelül ötvenezer, az emberek számára elfogyasztható növény él, és hogy közülük melyik mikor és mennyire lesz felkapott, senki sem tudja. Hazánkban jelenleg is vannak olyan különlegességek, amelyek később lehet, hogy elterjedt kerti növények lesznek, vagy mégsem. Vannak dísznövények, sőt akváriumi növényként ismert fajok, amelyek egyben gyógynövények is.

Mesterséges intelligenciával ritkítja a salátát

2024.10.13.

A Niqo Robotics, a mesterséges intelligenciával hajtott mezőgazdasági technológia vezető vállalata a Niqo RoboThinner piacra dobásával terjeszkedik az észak-amerikai piacon. Ezt a pontpermetezőt a saláta ritkításának automatizálására tervezték, így a gazdálkodók számára pontos és hatékony módszert kínál a termés egyenletességének javítására.

Kevesebb szenet tárol a mezőgazdasági művelésű terület, mint a más típusú földhasználat

2024.10.13.

Legyen szó gyepekről, erdőkről, természeti területekről, parkokról vagy kertekről, ezek a földtípusok hasonló mennyiségű szenet tárolnak hektáronként. A Flandria (Belgium) legnagyobb területét lefedő mezőgazdasági területek azonban lényegesen kevesebb szenet tárolnak.

Partnerhírek
Partner

Szárbontás az AÖP tükrében

2024.10.10.

A BIOFIL Szárbontó négy különböző baktériumtörzset is tartalmaz, ami biztosítja, hogy a termék szélsőséges körülmények között is kifejtse hatását.

Partner

Őszi gyomirtás hatékonyan? Válassza a Legato Trio-t!

2024.10.09.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján az egyes gyomfajok csírázása lényegesen hamarabb megindul és fokozódó jelenlétükre ősztől tavaszig számítani kell. Olyan gyomnövények adhatnak már ősszel szőnyegszerű borítást, mint pl. a veronikafélék, viola, árvacsalán és a tyúkhúr, de megjelenhet tábláinkon a nagy széltippan is, mely az őszi búza egyik legjelentősebb egyszikű gyomnövénye.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus CBK szárzúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus CBK szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Graecus AATK zúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus AATK zúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.400 hirdetés 108 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás