Oroszországban az őszi vetésekre június végéig kedvezően alakult az időjárás, ám a tavaszi vetések elszenvedtek egy száraz időjárási szakaszt. Az őszi vetések idején még kedvezőtlen volt az időjárás, részben ezért kisebb az idei búzaterület Oroszországban. A Volga folyó mentén fagyok is károsították a táblákat. Az enyhe és csapadékos tavasz azonban helyrehozta az állományokat, az időjárás a virágzás/szemtelítődés idején is optimális volt. 

A Mezőhír számolt be róla, hogy az ország búzatermésének 30, árpatermésének 85-90 százalékát a tavaszi vetések adják. A bevezetőben említett visszaesés oka, hogy a Volga folyó vidéke és az ázsiai országrész a kelleténél szárazabb és melegebb volt, ez pedig jelentősen rontotta a tavaszi vetésű növények állapotát. Az USA Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) összegzése szerint a sokéves átlagon felüli, de a tavalyinál lényegesen gyengébb termés várható mind búzából, mind árpából.

Megérzi a világ gabonapiaca, hogy alacsonyabb lesz az idén az orosz termés

Az árpa így teljesít 2023-ban

Az őszi árpa termésátlagait kevésbé érintette az időjárás. Az érték a tavalyi 4,7-ről 4,55-re módosulhat, míg a tavaszi vetésű állományok lényegesen rosszabbak, 2,8-ról 2,26-ra eshet a hozamuk. Árpából ez utóbbi határozza meg az ország kibocsátását, jellemzően 90 százalékban ezt termelik - közölte a cikk. Idén azonban a sokéves átlagnál 16 százalékkal nagyobb az őszi kalászos területe 34 százalékkal jobb terméskilátással. Így az összesített végeredmény 11 százalékkal kevesebb termés a 2022-esnél. A számítások szerint a betakarítás végén bő 20 millió tonna árpaszem lehet majd a raktárakban. A kukoricatermés első becslését 15 millió tonna körül határozták meg.

Az ukrán termésmennyiség az ötödével zsugorodik

A Mezőhír egy másik cikke írta meg azt is, hogy Ukrajnában a búzatermelés növekvő pályán állt a háború kitöréséig. Május végén az ország azon részein is, ahol nem fenyegeti közvetlen életveszély a mezőgazdákat, számos akadály nehezíti a munkát. Nagyon kevés a gazdálkodók pénze, nincs elég fémzárolt vetőmag, növényvédő szer, kevés a kiadott műtrágya, akadozik az alkatrészellátás. A termények tárolása és célpiacokra juttatása szintén korlátozott. A háborús szóna határán fontos búzatermőterületek vannak, ezeken becsülni is nehéz a végeredményt - fogalmaztak.

Az ukrán termelési adatokban eleve nem szerepel a Krím, Luhanszk, Donyeck, Zaporizzsja és Herszon térsége. A helyi szakminisztérium szerint az őszi búza (ami a termés 97%-át adja) tavaly 3,8 millió hektáron kerülhetett földbe az ukránok által ellenőrzött országrészben. A tél enyhe volt, többnyire átlag feletti hőmérséklettel, a vegetációs index (NDVI) szerint átlagon felüli állapotban voltak a növények.

Az USDA úgy számol, hogy hektáronként kevesebb, mint 4 tonna termés várható búzából. Amennyiben a Krím félszigetet kihagyják az amerikai elemzők számításaiból (1,6 millió tonn), akkor szűk 15 millió tonna termés marad. Ez 21 százalékkal lenne kevesebb, mint 2022-ben, és 38 százalékkal múlná alul az 5 éves átlagot.

Mindent egybevetve a két nagy gabonatermelő ország összesen 20-24 millió tonna mínuszt könyvelhet el a tényleges termelési potenciáljához mérten. A Földközi-tengerre ömlő búzafolyam eszerint határozottan apad - zárta az összegzést a portál.

Megosztás

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás