Március közepén Európa északi, középső és keleti térségébe fagypont alatti hőmérsékletet és sok csapadékot hozó légtömeg érkezett, amelynek az ősszel elvetett növényzet, így a búza fejlődésére gyakorolt hatása még nem ismert, de aggodalomra ad okot. A szokatlanul enyhe és csapadékos január után a februári lehűlés eltérő mértékben érintette az Európai Unió tagországainak őszibúza-állományait. A Tallage francia piacelemző vállalat szakértői szerint a balti és skandináv országokban, továbbá Lengyelországban az őszi búza termőterületének 3-15 százalékát érhette fagykár. Európa más térségeiben március elején nem mutatkozott jelentősebb, hideghullám okozta károsodás az ősszel vetett állományokban. Ugyanakkor további aggodalomra ad okot, hogy március közepén Európa északi, középső és keleti térségébe fagypont alatti hőmérsékletet és sok csapadékot hozó légtömeg érkezett, amelynek a növényzet fejlődésére gyakorolt hatása még nem ismert.
A márciusi fagy hatása a búzavetésekre még nem ismert (Fotó: Pixabay)
Az USA síksági területein a tartós szárazság miatt az őszibúza-állományok (HRW – piros keményszemű őszi búza) a megszokottnál gyengébb állapotban voltak március elején, ami jelentősen növelheti a terméscsökkenés kockázatát. Az USA-ból származó őszi búza kikötői ára (FOB Gulf) tonnánként 19–23 dollárral (USD) nőtt 2018. február 9. és március 9. között, ami csak részben magyarázható az észak-amerikai ország időjárása okozta aggodalmakkal. Ezzel egy időben ugyanis Argentínában az élénk export következtében jelentősen megcsappantak a 12,5 százalék fehérjetartalmú búzakészletek. Emellett igen erős az oroszországi búza iránti világpiaci kereslet, azonban a termény szárazföldi szállítása a kikötőkig az elégtelen infrastruktúra miatt sok helyen jelentős akadályokba ütközik, ami a könnyebben mobilizálható készletek keresletét ösztönzi. Ez a rubel erősödésével együtt szintén az áremelkedés irányába hatott: a 12,5 százalékos fehérjetartalmú búza kikötői ára 11 dollárral 210 dollár/tonnáig erősödött. A Romániából és Bulgáriából származó malmi minőségű búza kikötői ára (FOB) 6 dollárral 204 dollár/tonnáig emelkedett ezalatt. A Franciaországban megtermelt malmi búza ára 3 dollárral 205 dollár/tonnára nőtt. A drágulás ellenére továbbra is az ukrajnai takarmánybúza a legversenyképesebb, azaz a legolcsóbb a térségben (+13 dollár, 202 dollár/tonna), 2 dollárral olcsóbb a bulgáriainál. Magyarországon átlagosan 49 ezer forint/tonna körüli áfa és szállítási költség nélküli termelői áron kereskedtek az étkezési, 45 ezer forint/tonna áron a takarmánybúzával március elején. A chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) a búza front-havi jegyzése határidőváltást követően (2018. márciusról 2018. májusra) 172 dollár/tonnára esett március közepén. A párizsi árutőzsdén (Euronext/MATIF) a termény 2018. márciusi jegyzése 157 euró/tonna szinten került kivezetésre március 12-én. A 2018. májusi lejáratra szólóan 160–165 euró/tonna tartományban jegyezték a terményt a hónap közepén. Magyarországon, a fizikai piacon a Magro.hu adatai szerint az egy évvel korábbinál 15 százalékkal drágábban, tonnánként átlagosan nettó 50 ezer forintos termelői áron kereskednek az étkezési búzával március közepén. Ugyanekkor a takarmánybúza 47–48 ezer forintos áron forog, ami mintegy 10 százalékkal magasabb, mint a 2017 azonos időszakának átlagára. Forrás: AKI és Magro.hu

Megosztás

További híreink

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partner

A Corteva innovációi a hatékonyságra és fenntarthatóságra fókuszálnak

2024.07.04.

A magyarországi gazdálkodók 2024-es mezőgazdasági tevékenységét továbbra is befolyásolják az elmúlt évek nehézségei; a klímaváltozás és az aszályos időjárás, a szomszédos országban zajló háború és annak gazdasági hatásai, valamint a terményárak hektikus változása. A hatékonyság továbbra is központi szerepet játszik a gazdálkodásban, és a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat olyan fenntartható megoldásokon dolgozik, amelyek segíthetnek a magyar gazdáknak a jövedelmezőség és a termelékenység javításában még egy ilyen kihívásokkal teli időszakban is.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás