Egy korábbi cikkünkben megírtuk, hogy nagy mennyiségű meggytermést hozott az idei év, de az árak így is alacsonyan maradtak. Hová kerül a Magyarországon megtermelt meggy? Erre a kérdésre is választ kaphat cikkünkből!

Legnagyobb felvevőpiacok

Európán belül Németország számít a legnagyobb meggyimportőrnek. Igaz elsősorban a feldolgozott gyümölcsre van onnan kereslet. Évente mintegy 80-85 millió adag meggybefőtt fogy, gyakorlatilag minden német lakosra jut egy üveggel. Mellettük még Hollandiában és Ausztriában kedvelt a gyümölcs, de a két kis ország meg sem közelíti Németország importját. Belgiumban szinte kizárólag cukrászati termékként használják, de az áruforgalom itt elenyésző. Ugyan ez jellemző hazánkat körülvevő országokra is: kevés meggy kerül hozzájuk, az is csak kiskereskedőkön keresztül.

Szinte kizárólag ipari gyümölcsnek számít Európában a meggy. Mivel a cseresznyével egy időben jelenik meg és sokan csak a cseresznyét ismerik, így még az Érdi bőtermő fajta sem rúghat labdába külföldön a friss fogyasztásra szánt gyümölcsök között.

Magyar export – hogyan működik?

Jóval korábban érik hazánkban a meggy, mint Lengyelországban vagy Németországban. A magyar meggy minősége is jobb, mint a fent említett két országé, mivel a termelők szinte kizárólag jó minőségű, nagy szemű, magyar fajtákkal dolgoznak. A termésmennyiséggel sem szokott baj lenni, így a magyar meggyexport még akár jól jövedelmező is lehetne… de sajnos ez nem ilyen egyszerű.

A termelők a meggyet beszállítják az exportőrhöz, ahol a gyümölcsöt válogatják és csomagolják a megrendelő kérése szerint. Ez után a becsomagolt és osztályozott gyümölcs kamionra kerül és minél rövidebb időn belül a megrendelő felé veszi az irányt. Meggyszezonban a termelők nappal betakarítanak, este beszállítanak az exportőrhöz és másnap indul a szállítmány külföldre.

A meggyszezon általában két hétig tart. Ennyi idő alatt optimális esetben, ha minden nap tud szállítmányt indítani az exportőr, 3-5 millió forintot kereshet a meggyexporttal. A fent leírt folyamat csak akkor működhet, ha az exportőrnek van felhalmozva forgó vagyona, ugyanis a kereskedő a termelőnek az átvételkor kell, hogy kifizesse a terményt, ő viszont csak pár nap múlva kapja meg a megrendelőtől az áru ellenértékét. Ha egy exportőr minden nap szállítani szeretne, körülbelül 40 millió forint forgótőkével kellene rendelkeznie, ami a magyar kiskereskedők nagy részének nem áll rendelkezésre. Az egyetlen megoldás az lenne, hogy a kereskedők hitelt vesznek fel, így tudnák finanszírozni az összes kimenő szállítmányt.

A gazdák szerint a hitelfelvétel nem jelent megoldást, mert a kereskedők kis része tud csak felvenni hitelt, továbbá a hitelfelvétel járulékos költségei (például a kamatok) is jelentősen csökkentenék a profitot.

Forrás: kerteszetesszoleszet.hu, uzletresz.hu

Megosztás

További híreink

Nincs más út: július elsejétől csak online lehet jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024.07.17.

Változtattak a szabályon, 2024. július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket.

Elérhető a mobilGAZDA alkalmazás új változata 

2024.07.17.

A mobilGAZDA alkalmazás új verziójában több újdonság is megkönnyíti a felhasználók dolgát.

A zöldsor gépeit fejlesztette a CLAAS, sok újdonságot mutattak be a németek

2024.07.17.

Az eseményen a CLAAS 4 új VOLTO modellt mutatott be, amelyekkel a rendterítők munkaszélessége 4,5 métertől egészen 15,1 méterig terjed - Fotó: CLAAS

Kötelező lesz egészségügyi szűrővizsgálatokon részt venni és változnak a méltányossági támogatás szabályai

2024.07.16.

Az egészségügyi és az egészségbiztosítási törvényeket is módosítja a Magyar Közlöny 66. számában kihirdetett 2024. évi XXIX. törvény.

200 milliárdos támogatási programmal pörgetik fel az állattartó telepek fejlesztését magyarországon

2024.07.16.

Összesen 200 milliárd forint keretösszeggel, két új pályázati felhívás jelent meg az állattartó gazdaságok fejlesztéseinek támogatására a 2027-ig tartó KAP Stratégiai Terv keretei között, mert a kormány stratégiai kérdésnek tekinti az állattartó gazdaságok versenyképességének javítását.

Néhány napig még a levegőből is legálisan megvédhető a magyar napraforgó és a szója

2024.07.16.

A Pictor® Active gombaölő szer az idei szezonban szükséghelyzeti engedélyt kapott légi kijuttatásra napraforgó és szója kultúrákban 2024. június 21-től 2024. július 21-ig.

Partnerhírek
Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 93 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás