A Valcum Agro Kft. Dr Green termékcsaládja olyan alternatív tápanyag-utánpótlási technológiát jelent, mely szem előtt tartja a jelen klímahelyzetet, és környezet-védelmi, mi több gazdasági szempontból is segít a gazdáknak a növény-termesztésben. A technológiát Dr. Varga Zsolt, a cég termékmenedzsere és Lábodi Márk, az Alkotmány Agro Zrt. agronómusa mutatta be.

Milyen tagokból áll a Dr Green termékcsalád?

Varga Zsolt: A Dr Green termékcsaládon belül két kategóriát különböztetünk meg: léteznek növényspecifikus, jelen esetben a repcetermesztésbe illeszthető termékeink, illetve univerzális lombtrágyáink. A két vonal abban különbözik egymástól, hogy bár mindkettő célja a tápelem-utánpótlás, a specifikáltaknak kiemelkedően magas a mikroelem-tartalma, amely mikrokristályos formulációban található meg a termékekben, addig az univerzális készítmények esetében egyértelműen a makroelemekre helyezzük a hangsúlyt.

Kérem, mutassa be a Dr Green technológiának az őszi káposztarepcében történő alkalmazását!

A repce technológiában alapvető fontosságú a Dr Green Start alkalmazása, annak magas foszfortartalma miatt, illetve a Dr Green Olajos kijuttatása is, a magas mikroelem, kiemelt a bór-, a mangán- és a vastartalom következtében. A Dr Green Bór pedig – nevéből adódóan - bórt és vasat tartalmaz, előbbit 12%-os arányban.

Ma a repce termesztése csak intenzív termesztéstechnológiai szemlélettel valósítható meg, amely magába foglalja a sűrű növényvédelmi kezelések alkalmazását, és ennek a technológiának elengedhetetlen része a lombtrágyázás.

A repce mellet mely növénykultúrákban javasolt a Dr Green termékeket használni?

Az összes szántóföldön termesztett kultúra esetében tudunk megfelelő technológiát javasolni. A négy legfontosabb szántóföldi növényre, a kalászosokra, kukoricára, napraforgóra, illetve repcére egyaránt, de ezen kívül jelen vagyunk a szója-, a burgonya-, de a máktermesztésben is. A következő időszakban pedig szeretnénk elindulni a gyümölcs, az álló ültetvények, a szőlő és a zöldségfélék irányába is.

https://www.youtube.com/watch?v=iCnBIlou_8E

Hogyan alkalmazták a gyakorlatban a készítményeket?

Lábodi Márk: Mi az Alkotmány Agro Zrt.-ben konkrét tapasztalatokat is szereztünk a repcetermesztésben a Dr Green technológia alkalmazásának eredményeiről, Nagykanizsa mellett egy nem egészen 100 hektáros repcetáblán a tavalyi év folyamán. Kukoricában a foszforhiány kezelésére, illetve termésfokozásra, növénykondicionálásra használtuk gabonákban.

Az eredmények meggyőzőek voltak, ezért az idei évben a termesztéstechnológia alappillére a Dr Green termékcsalád a repcetermesztésben, de a búza-, illetve a sörárpa termesztésében is, Kalászosban Dr Green Gabonát és Dr Green Quality-t, alkalmaztunk, repcében pedig az ősszel kijuttattunk 2 kg Dr Green Bórt hektáronként, illetve a tavaszi utolsó kezelés folyamán használtuk a Dr Green Olajos és Energy termékeket 2-2 kg dózisban hektáronként.

Ha jól tudjuk a termék a pH-ra is jótékony hatással bír…

V. Zs.: Végeztünk oldódási teszteket is azt vizsgálva, hogy adott vízkeménység mellett milyen kémhatásváltozás történik a Dr Greent alkalmazva. Ezek összefoglalásaként elmondható, hogy a készítményekben található stabilizátor a permetlé kémhatását savasabb tartományba mozdította, ami a peszticidek hatékonyságának megőrzése érdekében fontos szempont.

(x)

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás