Elrendelte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az egyik legnagyobb belföldi mézeladó, Klenáncz József két újabb akácmézének (az A3 és A5 tételazonosítóval megjelölt termékeknek) a forgalomból való kivonását és a fogyasztóktól való visszahívását. A CBA-üzletekben is érdekelt Klenáncz mézeivel most is ugyanaz a probléma, mint korábban. Nem lehet megállapítani, hogy milyen alapanyagok felhasználásával készült, és azt sem, hogy ezen alapanyagok honnan származnak. A Nébih szerint ezek a mézek nem nyomon követhetőek, így egészséget veszélyeztető, nem biztonságos élelmiszernek minősülnek.

Miután fél éven belül már 6 különböző összetételű Klenáncz-féle akácmézet vontak ki a forgalomból, a 24.hu megkérdezte a Nébihet arról, hogy a büntetések kiszabásán túl vannak-e más eszközei is a hatóságnak, hogy a visszatérően jogsértéseket elkövető Klenáncz ellen fellépjenek. Adott esetben lehetséges-e valakit például eltiltani tevékenységétől, vagy meghatározott időre kitiltani termékeit a boltokból. A Nébih válaszában arról írt, a törvény lehetőséget ad arra, hogy a hatóság

  • legfeljebb egy évre, teljesen vagy részlegesen felfüggessze vagy korlátozza a tevékenységet,
  • a működést legfeljebb három évre megtiltsa,
  • az újbóli működést feltételhez kötheti a feltárt jogsértés súlyával arányosan, a jogsértésben rejlő kockázat mértékének és jellegének figyelembevételével. Ezt a szankciót hatóság jellemzően a szabályos működés visszaállításáig alkalmazza.
Megint bukott az ismeretlen eredetű akácméz miatt az egyik legnagyobb magyar kereskedő - képünk illusztráció

Nem csak akácot készít, a többivel nem volt gond

A konkrét üggyel kapcsolatban megjegyezték, hogy Klenáncz József nem kizárólag akácméz csomagolását végzi az üzemben, hanem vegyes virágmézet is előállított, ezzel a tevékenységgel kapcsolatosban pedig jogszabálysértést nem állapítottak meg.

„A vállalkozás nyilatkozata szerint akácméz-csomagolást 2021 novemberétől nem végez, amit a helyszínen történt ellenőrzések, valamint a kiskereskedelmi egységek ilyen irányú monitorozása is megerősített” – írta a Nébih. Vagyis a hatóság oldalán nemrég közzétett jogsértés Klenáncz egy korábbi termékét érinti.

A Nébih a válaszában hozzátette, hogy a „kockázat mértéke és jellege” nem egyenlő az alapvetően azonos jellegű, csak más-más tételekben feltárt jogsértések számával. Az üzemben eddig végzett számos ellenőrzés alapján a Nébih végül arra jutott, hogy „az akácmézeken kívül a további termékcsoport(ok) gyártásának korlátozása nem lenne arányos az akácmézzel kapcsolatos elkövetett jogsértések szankciójaként.

Gyakrabban ellenőrzik a mézkereskedő mintáit

Ezzel együtt, mivel hatóságunk kockázatértékelési rendszere a számos jogsértés miatt az érintett vállalkozás tevékenységét – az előállított termék fajtájától függetlenül – fokozott kockázatúnak minősítette, a létesítmény ellenőrzése és termékeinek mintavételezése az eddigieknél gyakrabban fog megtörténni és az esetleges ismétlődő jogszabálysértés esetén a szankciók mértéke is jelentősen emelkedik – írta a Nébih a portálnak. Korábban már beszámoltak arról, hogy a vállalkozó az eddigi jogsértéseket néhány millió forintos büntetéssel megúszta.

Mit szóltak az ügyhöz a Klenáncz-mézeket forgalmazó áruházláncok képviselői?

A Spart, a Tescót és a CBA-t arról kérdezték: a most visszahívott mézeket forgalmazták-e, illetve hogy üzleteikben lehet-e még Klenáncz-féle mézeket kapni, továbbra is töretlen-e a bizalom?

A 24.hu cikkének megjelenését követően megkapták a CBA válaszát. Azt írták, hogy egyeztettek a beszállítóval, aki a kifogásolt akácméz termékeket visszahívta. Jelenleg a Klenáncz méhészet a CBA bolthálózatába virágmézet szállít, amiről megfelelő laboratóriumi vizsgálattal rendelkeznek. Hozzátették: „a hozzánk beszállított termelői mézeket minden esetben állatorvosi igazolással szállítják a termelők. Ez igazolja, hogy a méz emberi fogyasztásra alkalmas, állategészségügyi szempontból megfelelő.”

  • A Tesco forgalmazta az érintett mézeket, de már nem elérhetők az áruházak polcain – írták. Arra nem válaszoltak, hogy egyéb Klenáncz-féle mézeket árulnak-e.
  • A Sparnál nem lehetett kapni az A3 és A5 tételazonosítóval megjelölt akácmézet, miután a cég a korábbi jogsértések miatt úgy döntött, hogy az összes Klenáncz-akácmézet tételazonosítótól függetlenül eltávolítják a választékukból, és már nem forgalmazzák ezeket.

A folyamatos jogsértések ellenére az állami támogatásokból bőven jut a legnagyobb hazai mézeladónak. A Magyar Államkincstár nyilvántartása szerint a vállalkozó tavaly 25 millió forint közpénzt kapott különböző jogcímeken. A palyazat.gov.hu oldal szerint pedig 30 millió forint agrár-környezetgazdálkodási uniós támogatást is megítéltek neki - írták.

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás