A gyapottok-bagolylepke egy olyan kertészeti és szántóföldi kártevő, amely jelentős terméskiesést és anyagi károkat képes okozni a növényállományokban. A nem megfelelő időben vagy el nem végzett védekezés esetén a kár akár 60 százalék is lehet.

A súlyos gazdasági károkat okozó gyapottok-bagolylepke tudnivalóiról Bozi József növényorvos írt a Mezőhír portálon, ezt az anyagot szemléztük.

A gyapottok-bagolylepke egy olyan kertészeti és szántóföldi kártevő, amely jelentős terméskiesést és anyagi károkat képes okozni a növényállományokban - Fotó: MADOSZ
A gyapottok-bagolylepke egy olyan kertészeti és szántóföldi kártevő, amely jelentős terméskiesést és anyagi károkat képes okozni a növényállományokban - Fotó: MADOSZ

A rovar Magyarországi megjelenését feltehetőleg a klímaváltozás hozta magával. Korábban hazánkban nem volt képes áttelelni, a déli országokból tömegesen vándorolt északra. Manapság a vándorló egyedek mellett megjelentek a hazánkban báb alakban áttelelni képes egyedek is. Telelésükben kulcsszerepet játszanak az enyhe telek, elmaradnak a tartós, fagypont alatti hőmérsékletek, ezért az alapvetően mediterrán eredetű faj képes az áttelelésre. 

A gyapottok-bagolylepke, latinul a Helicoverpa armigera a bagolylepkék családjába tartozik, Magyarországon 2-3 nemzedéke fejlődik ki. Az áttelelő vagy délről érkező egyedek már májusban megjelenhetnek. Sajnos a nemzedékek gyakran összemosódnak, így szinte a teljes nyár folyamán imágó, tojás és a hernyó fejlődési alakban is jelen van egy időben, ami megnehezíti a permetezés idejének megválasztását. A nyári időszakban igen gyors a kártevő fejlődése, a tojásállapot körülbelül 6–8 nap, a lárvaállapot 2–3 hét, a bábállapot 1,5–2 hét, az imágóállapot körülbelül 2 hétig tart. Szárnyfesztávolsága 35–40 milliméter, elülső szárnyainak alapszíne világosbarna, a vesefolt és a széles külső keresztvonal sötétbarna, körfoltja kevéssé látható, csapfoltja nincs. Petéit egyesével helyezi el, ezek körülbelül 0,5 cm átmérőjűek, kissé lapítottak, csontszínűek - fogalmazott a szakértő.

A lárvája színe a világos árnyalattól a sötét árnyalatokig terjed, lehet zöld, barna, sárgás, vöröses, rendkívül változatos színvilágú, a felismerést az oldalán végighúzódó pászta segíti. A hernyója akár 40 milliméteres is lehet. Polifág kártevő, világszinten körülbelül 120 tápnövénye van, ezek közül sok gazdasági növény. A kárt a hernyója okozza a növények generatív részein. A zöldség- és szántóföldi növények esetében leginkább a terméseken, dísznövények esetén a virágbimbón okoz kártételt.

A tápnövényei közé tartozik többek között a kukorica, a dohány, a kender, a bab, a borsó, a napraforgó, a lucerna, a paradicsom, a paprika, a szegfű, a muskátli és a krizantém. Nemzedékszáma függ az időjárástól; a kártevő a száraz, meleg időjárást kedveli. A hernyók fő károsítási időszaka a júliustól szeptember végéig tartó időszak.

A védekezés menete

Ahogy a legtöbb kártevő és kórokozó elleni védekezés során, úgy a gyapottok-bagolylepke esetén sem szabad a megszokásokra hagyatkozni, figyelni kell az egyes évjáratok sajátosságaira. Az ellene való védekezésben kiemelt szerepe van a rajzásmegfigyelésnek, ezt feromoncsapdával vagy fénycsapdával végezhetjük. A védekezést célszerű a tömeges lárvakelésre időzíteni. Körülbelül a rajzáscsúcstól számítva 2-3 nap múlva célszerű a kelő lárvák ellen elvégezni a kezelést. Az időzítésnek kulcsfontosságú szerepe van a védekezésben; ha elkésünk a permetezéssel, és a hernyók berágnak a termésbe, már nem tudunk eredményesen tenni ellenük és megtörténik a kártétel. Ennek a kárnak a megelőzésére csak egy nagyon szűk időintervallum áll rendelkezésre, hogy optimális időben végezzük el a kezelést. Kémiai és biológiai megoldások is alkalmazhatóak, elterjedőben van a tojásparazitoidok szabadföldön való alkalmazása is - írta a cikk.

A kártétel jelentősége

A gyapottok-bagolylepke a kártételét a generatív részeken okozza, belerág a termésekbe, a virágbimbókba, és teljesen piacképtelenné teszi azokat. A kukorica- és csemegekukorica-termesztés egyik legjelentősebb kártevője a kukoricamoly és a kukoricabogár mellett. A gyapottok-bagolylepke belerág a fejlődő csőbe is, és amellett, hogy ürülékével szennyezi, utat nyit a különböző kórokozók fertőzésének, mint például a fuzárium, amely toxinokkal szennyezi a termést, ezzel fogyaszthatatlanná téve az emberek és az állatok számára is. 

Kukoricakultúrákban használható hatóanyag a fejlődésszabályzó tebufenozid, a rianodin receptor modulátorok közé tartozó klórantraniliprol. A permetezést mindenképp a lárvakelésre kell időzíteni, mivel az említett két hatóanyag a lárvák ellen hatásos. Használható még a piretroidok közé tartozó deltametrin, lamda-cihalotrin. A kémiai megoldások mellett számos biológiai módszer is létezik. A Bacillus thuringuensis, Heliciverpa armigera nucleopolyhedrovirus mellett különböző fürkészdarázsfajokat is alkalmazhatunk, amelyek a kártevő tojásait parazitálják, és ezáltal pusztítják a gyapottok-bagolylepkéket.

Gyapottok-bagolylepke a paprikában

A paprikánál is a generatív részeket károsítja, belerág a bogyóba, ürülékével szennyezi és utat nyit a kórokozóknak, végső soron eladhatatlanná teszi a termést. A paprikatermesztésben számolnunk kell a tripszek, atkák, levéltetvek, poloskák kártételével is mind a hajtatás, mind a szabadföldi termesztés során. A védekezés alatt törekedni kell az integrált növényvédelemre; ez különösképpen igaz a hajtatott paprika és más zöldségfélék termesztésére. Manapság sok esetben a kártevők elleni védekezést biopreparátumok segítségével oldják meg. Erre a gyapottok-bagolylepke esetén is van lehetőség. Fontos: ha mégis be kell avatkoznunk kémiai módszerekkel, olyan hatóanyagot kell választani, amely a hasznos élő szervezeteket nem, vagy csak részlegesen károsítja.

Paprikában felhasználható hatóanyag az avermektinek csoportjába tartozó ememektin-benzoát, a rianodin receptor modulátor klórantraniliprol és ciantraniliprol (csak hajtatásban), a spinozinok csoportjába tartozó spinozád (csak hajtatásban), ekdizon receptor agonista metixifenozid (csak hajtatásban), a piretroidok közé tartozó cipermetrin (csak szabadföld), továbbá a lamda-cihalotrin. A kezeléseket rajzásmegfigyelés alapján a tömeges lárvakelésre kell időzíteni. A biológiai megoldások közül használható a Bacillus thuringiensis (var: kurstaki), Helicoverpa armigera nucleopolyhedrovirus és a különböző fürkészdarázsfajok, amelyek a kártevő tojásait parazitálják.

A paradicsomon a helyzet

A paprikához hasonlóan itt is a generatív részeket károsítja. Kárt okoznak még a paradicsomtermesztés során a levéltetvek, atkák, molytetvek, tripszek és poloskák is. Az intenzív hajtatott paradicsomkultúrák esetében is előtérbe kerültek a biológiai megoldások a kártevők ellen, ezért csak a legszükségesebb esetben szabad a kémiai védekezést használni az ilyen kultúrákban, a hasznos élő szervezetek megőrzése érdekében. A hatóanyag-választásnak még kiemeltebb szerepe van ott, ahol biopreparátumokat használnak a védekezés során. A paradicsomkultúrákban felhasználható hatóanyag az avermektinek csoportjába tartozó ememektin-benzoát, rianodin receptor modulátor klórantraniliprol és ciantraniliprol (csak hajtatásban), a spinozinok csoportjába tartozó spinozád (csak hajtatásban), ekdizon receptor agonista metixifenozid (csak hajtatás), a piretroidok közé tartozó cipermetrin (csak szabadföld), lamda-cihalotrin, deltametrin. A kezeléseket rajzásmegfigyelés alapján a tömeges lárvakelésre kell időzíteni. Biológiai megoldások közül használható a Bacillus thuringiensis (var: kurstaki) és a különböző fürkészdarázsfajok, amelyek a kártevő tojásait parazitálják.

Napraforgóban is okozott már kárt a faj

Polifág kártevőként rengeteg gazdaságilag is fontos növényen tud károsítani. Míg korábban a napraforgó-kultúrákban nem kellett vele számolni, sajnos ma már a napraforgó esetén is figyelemmel kell kísérni és szükség esetén védekezni kell ellene. Ahogy a többi kultúra esetén, a napraforgónál is a generatív részeket károsítja. A hernyókat a pikkelylevelek alatt találhatjuk meg. A tányért már a virágzás idején károsíthatja. Amennyiben az érőfélben lévő tányérokat károsítja, utat nyit a különböző kórokozóknak, mint például a fehér- és szürkepenész, ezáltal jelentős terméskiesést okoz. Napraforgóban nagyon szűk az engedélyezett hatóanyagok köre, csupán a piretroidok közé tartozó lamda-cihalotrinnak és egy biológiai megoldásnak, a Helicoverpa armigera nucleopolyhedrovirusnak van engedélye.

A hüvelyeseken is károsíthat

A másodvetésű bab- és késői borsókultúrákban is károsíthat. A hernyók a hüvelyek rágásával okoznak kárt. A védekezést a tömeges lárvakelésre célszerű időzíteni. A gyapottok-bagolylepke ellen babkultúrákban engedélyezett hatóanyag az avermektinek csoportjába tartozó emamektin-benzoát, rianodin receptor modulátor klórantraniliprol, a piretroidok közé tartozó cipermetrin és a lamda-cihalotrin. A biológiai megoldások közül használható a Bacillus thuringiensis (var: kurstaki), Helicoverpa armigera nucleopolyhedrovirus. Borsó kultúrákban felhasználható hatóanyag az avermektinek csoportjába tartozó emamektin-benzoát, a piretroidok közé tartozó cipermetrin, lambda-cihalotrin. A biológiai készítmények közül a Helicoverpa armigera nucleopolyhedrovirus és a Bacillus thuringiensis (var: kurstaki) rendelkezik engedéllyel. A gyapottok-bagolylepke a dísznövénykultúrákat sem kíméli. A szegfű termesztése során komoly károkat tud okozni a bimbók megrágásával. A károsított bimbók nem nyílnak ki, ezáltal az áru eladhatatlanná válik. A szegfűkultúrában a Bacillus thuringiensisnek (var: kurstaki) és a tojásparazitoid fürkészdarázsnak van engedélye. Alkalmi kártevőként megjelenhet más dísznövénykultúrák esetén is, lévén, hogy körülbelül 120 növényfajon képes táplálkozni.

Összefoglalás a kártevőről és a védekezésről

A gyapottok-bagolylepke igen súlyos károkat tud okozni a termelőknek. Korábban a délről érkező egyedekkel kellett számolniuk a gazdálkodóknak, manapság pedig már hazánkban is képesek áttelelni báb alakban a klímaváltozás következményeként. A védekezés során az integrált növényvédelmet célszerű előtérbe helyezni: feromonos vagy fénycsapdás rajzásmegfigyelést, okszerű növényvédelmet, szelektív hatóanyagok használatát. A rajzás nyomon követésében a gazdák segítségére vannak az okoscsapdák, illetve előrejelző modellek, amelyek megkönnyítik a döntéshozatalt, de a hagyományos fény- és feromoncsapdák is tökéletesen használhatók az előrejelzés során. 

Az előrejelzés nem egyszerű feladat, lévén, hogy az apró tojásokat nehéz megtalálni a növényeken, de célszerű ezeket keresni a növénykultúrában. A tojásait a levelekre vagy a generatív részekre helyezi. A tojások számából pontosabb kép kapható a növényállomány fertőzöttségéről.

Amennyiben a választott készítménynek tojásölő hatása is van, a kezelés után a tojások vizsgálatával ellenőrizhető a permetezés hatásossága is. 

A védekezést időzítsük a tömeges lárvakelésre; az imágók elleni permetezés nem lesz hatékony a lerakott tojások és a később betelepült imágók ellen, ezáltal nem tudjuk eredményesen megvédeni a növényállományunkat. Lehetőleg hosszabb hatástartammal bíró készítményt alkalmazzunk az elhúzódó lárvakelés miatt, és számolnunk kell azzal, hogy egy kezelés nem lesz elegendő a biztos védelem érdekében. 

Lehetőség szerint kerüljük a piretroid hatóanyag-tartalmú készítményeket a környezetre gyakorolt hatásuk miatt, és igyekezzünk inkább szelektív hatóanyagokat használni. Mindig tartsuk be az engedélyokiratban foglaltakat, ezáltal tudunk biztonságosan szermaradékmentes termést előállítani. Figyeljünk oda a hatóanyagok rotációjára, hogy elkerüljük a rezisztencia kialakulását - írta Bozi József növényorvos.

Megosztás

További híreink

Biztos, hogy drágul a kenyér, csak az a kérdés, mikor és mennyivel

2024.09.09.

Biztosra vehető, hogy a kenyér ára emelkedni fog, a kérdés már csak az, hogy mennyivel, mivel a fogyasztók tűréshatáruk szélénél járnak. Az idei aszály jelentős károkat okozott, de a helyzet nem olyan súlyos, mint két évvel ezelőtt. Ahogy véget ért a nyár és a termények nagy részét már betakarították, elkezdhetjük értékelni az idei szezont. Bár nem volt az agrárium számára ideális év az extrém meleg és száraz időjárás miatt, ami az árakban is meg fog mutatkozni, az aszály leginkább az őszi betakarítású növényeket érintette, mint a kukorica, a napraforgó és a szója, melyeknél a tavalyihoz képest jelentős hozamcsökkenés várható.

Üvegház, fólia, folyami rák és fűszerút is van az ebesi gazdaságban

2024.09.09.

A Szender Kert egy családi őstermelő vállalkozás, amit a korábban debreceni szakácsként dolgozó Szendrei Bence és felesége, Eszter valósított meg

Ne lepődjön meg, a héten már 8 fok is lehet éjszaka - mutatjuk mikor

2024.09.09.

Kedden a Dunántúlon napos idő várható gomolyfelhőkkel, a Dunától több lesz a felhő, sőt a keleti, északkeleti megyékben sokáig borult marad az ég, és ott csak lassan szűnik a csapadék. Az északnyugati, nyugati szelet élénk, időnként erős széllökések kísérik, majd estére mérséklődik a légmozgás. Délutánra a legtöbb helyen 21 és 26 fok közé emelkedik a hőmérséklet, de északkeleten 20 fok közelében, vagy kevéssel az alatt marad a csúcsérték.

Partner

Folyékony szerves és granulált, kénes foszfor alaptrágyázási technológia

2024.09.09.

A hosszú és egyre szárazabb nyár után dönteni kell. Maradunk-e az egyre gyakrabban nem működő szilárd NPK mellett, vagy továbblépünk. Mutatunk egy-egy olyan technológiát, ami a szilárd és már folyékony tápanyagok használatán alapul, és minden berendezés megtalálható hozzá, még a legkisebb gazdaságban is.

Új fejlesztési hullám a kertészeti ágazatban szeptember 10-től

2024.09.09.

Szeptember 10-től lehet pályázni gyümölcs-, valamint gyógy- és fűszernövény ültetvények telepítésére irányuló támogatásokra, míg szeptember 24-től a kertészeti üvegházak, hűtőházak, valamint zöldség- és burgonyatárolók fejlesztésére, illetve a kapcsolódó post-harvest beruházásokra benyújthatók a támogatási kérelmek.

Indokolatlan volt az optimizmus: az elmúlt 15 év harmadik legalacsonyabb kukoricatermése várható itthon

2024.09.09.

Szeptember elejére mind a műholdas, mind a termelők által szolgáltatott adatok alapján elkészült a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara termésbecslése a hazai kukorica és napraforgó helyzetéről. Az előrejelzések szerint a 2024-es évben az elmúlt 15 év harmadik legalacsonyabb kukoricatermése várható, amely körülbelül 5,1 millió tonna lesz. Ez a mennyiség ugyanakkor elegendő a hazai felhasználási igények kielégítésére.

Partnerhírek
Partner

Folyékony szerves és granulált, kénes foszfor alaptrágyázási technológia

2024.09.09.

A hosszú és egyre szárazabb nyár után dönteni kell. Maradunk-e az egyre gyakrabban nem működő szilárd NPK mellett, vagy továbblépünk. Mutatunk egy-egy olyan technológiát, ami a szilárd és már folyékony tápanyagok használatán alapul, és minden berendezés megtalálható hozzá, még a legkisebb gazdaságban is.

Partner

Megbízhatóság és hatékonyság a Pantera 40EC-vel ősszel is

2024.09.06.

A kombájnok rostaaljából kikelt, zöld sávokban megjelenő gabona árvakelés a gyenge kelő repcét teljesen kiszoríthatja, elpusztíthatja. A Pantera 40 EC hatékony megoldás lehet.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Goes Iron max limited
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goes Iron max limited

Hitelesített telefonszám

2 250 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 2.800 hirdetés 38 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás