Annyira megtetszett a Burger King amerikai közönségének a műhús alapanyagú Whopper szendvics, hogy alig néhány hétnyi tesztüzem után a gyorsétteremlánc eldöntötte, év végéig az egész Egyesült Államokban, mind a 7300 éttermében bevezeti a termékek közé a génszerkesztett műhús alapú fogását. Az étteremlánc legismertebb szendvicsének műhúsos változatát idén április elejétől lehetett a gyorséttermek pultjainál rendelni, de mindeddig kizárólag St. Louis közel 60 burgerezőjében.

A Qubit cikkét szemléztük, ami szerint az Impossible, vagyis lehetetlen fantázianevű Whopper lényege, hogy nemcsak marhát, de húst sem látott. Mégis olyan az illata, a textúrája, de még az íze is, mint egy marhahúspogácsának.

A génszerkesztett műhús úgy lett megtervezve, hogy ne csak dizájnban, hanem ízében és színében is a lehető legjobban hasonlítson a marhahúsból készült pogácsára - fotó: az Impossible Foods által készített műhúspogácsa egy hamburgerben

A húsmentes húst az Impossible Foods nevű élelmiszeripari startup cégtől rendelik. A 21. századi gasztrocéget a Stanford Egyetem biokémia-professzora, Pat Brown alapította. A tudós korábban részt vállalt a tudományos publikációk szabadon hozzáférhető gyűjteménye, a Public Library of Science (PLoS) létrehozásában is. A húsízű zöldségpogácsában szójából és búzából kivont fehérjékhez adtak különleges, húsízt keltő, mesterségesen előállított proteint. Utóbbit a szója és egy Pichia pastoris nevű élesztőgomba házasításából készítették el. A húsízt adó fehérje nagyon hasonlít a húsban található myoglobinra, ráadásul nem csak ízében, hanem a húsnak színt kölcsönző tulajdonságaiban egyaránt.

A génszerkesztett műhúsból készített húspogácsa - fotó: Impossible Foods

A génszerkesztett műhús növényi eredetű

Talán meglepő, de a 100 százalékig növényi eredetű húsidéző proteinnel készített lehetetlen whopperrel az étteremlánc szakemberei nem a vegetariánusokat célozzák. Ellenkezőleg: a műhúsburger vevői közé azokat várják, akik legszívesebben minden nap hamburgerhúst ennének. Az új termék ugyanis lehetőséget adna a vöröshús imádóinak, hogy akár naponta bűntudat nélkül fogyaszthassanak kedvencükből. Ami eleinte „csak” egészségtelennek látszott, arról mára kiderült, hogy nagymértékben hozzájárul a globális felmelegedéshez, ráadásul egyre többen mondják etikátlannak a fogyasztását. Az Impossible Whopper töltelékpogácsáinak elkészítéséhez a gyártói szerint 95 százalékkal kevesebb szántóra és legelőre, valamint 74 százalékkal kevesebb vízre van szükség, mint a hagyományos burgerhez. Mindeközben 87 százalékkal kevesebb üvegházhatású gáz kerül a légkörbe, mialatt elkészül - írják.

Megosztás

További híreink

Dámbikák élet-halál harca videóval

2024.11.21.

Látványos mentőakciót hajtottak végre a Lábodi Vadászerdészet hivatásos vadászai, amikor szétválasztottak két, agancsuknál összeakadt dámbikát.

Hogyan hat az őszi szárazság és a novemberi hideg az őszi vetésekre?

2024.11.21.

A hét elején jelentős csapadék érkezett az ország nagy részére, ami enyhítette a talaj kiszáradását, különösen az őszi vetések számára létfontosságú felső rétegekben. Az előttünk álló napokban északon havazás, délen változékonyabb idő várható, majd hétvégétől szárazabb, naposabb idő jön, amely éjszakai fagyokkal és nappali enyheséggel jár.

Magyarországon is sok vállalkozást érint az új globális minimumadó

2024.11.21.

A nagy méretű multinacionális cégcsoportok életére és adózására jelentősen hat a globális minimumadó szabályainak a bevezetése

December 2-ig nyújthatók be a kárenyhítő támogatási kérelmek

2024.11.21.

A gazdálkodók 2024. december 2-ig nyújthatják be kárenyhítő támogatási kérelmüket. A határidő azért módosult, mert 2024. november 30. munkaszüneti napra esik.

Több, mint 10 milliárd forintot fizettek ki a Napenergia plusz programban

2024.11.21.

Az Energiaügyi Minisztérium szerint mintegy 4000 pályázónak már több mint 10 milliárd forintot utaltak át a modern napelemes rendszerek telepítéséhez

Naponta méhek millióinak gyilkosa az autó

2024.11.21.

Egy friss kutatás meglepő eredményeket hozott a méhek közlekedési forgalom miatti pusztulásáról, amely jóval nagyobb léptékű, mint azt korábban feltételezték.

Partnerhírek
Partner

Baromfi Mintatelep és Látogatóközpont: az Agrofeed új mérföldköve a fenntartható állattenyésztésben

2024.11.19.

Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet olyan mintatelepek létrehozására, amelyeken az elvégzett etetési tesztek tapasztalatai alapján hatékonyabb takarmányt tud a partnerei számára ajánlani.

Partner

Útmutató a talajmintavételhez, mésztrágyázáshoz és a meszezéshez

2024.11.07.

Most, a tavaszi vetések betakarítása és az őszi vetések befejezése után ráérősen foglalkozhatunk két, a növénytermesztés hatékonyságát megalapozó, mégis méltatlanul elhanyagolt kérdéssel, illetve azok gyakorlati megvalósíthatóságával. Az egyik a talajmintavétel, a másik a mésztrágyázás és meszezés kérdésköre.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.100 hirdetés 91 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás