Megjelent az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) 2025/2026-os vadászati évre vonatkozó pályázati kiírása, melynek forrása az Országos Vadgazdálkodási Alap. A vadászatra jogosultak 500 millió forint összegig pályázhatnak a vadgazdálkodás feltételeinek és környezeti hatásainak javítása, a természeti erőforrások fenntarthatósága és klímaváltozáshoz való adaptációja érdekében.

A NAK számolt be róla, hogy az OMVK Elnöksége augusztus végén döntött a vadászatra jogosultak számára biztosított, vadgazdálkodási célú fejlesztési források 2025/2026-os vadászati évre vonatkozó pályázati kiírásáról, amely mostantól elérhető a Vadászkamara honlapján

Megjelent az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) 2025/2026-os vadászati évre vonatkozó pályázati kiírása, melynek forrása az Országos Vadgazdálkodási Alap
Megjelent az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) 2025/2026-os vadászati évre vonatkozó pályázati kiírása, melynek forrása az Országos Vadgazdálkodási Alap

A gazdák is érintettek

Bár a pályázatot a vadászatra jogosultak részére írták ki, azok megvalósításába a földhasználók, gazdálkodók is bevonásra kerülhetnek, a párhuzamos gazdálkodással érintett területeken végrehajtott beruházások egyben javíthatják a mező- és erdőgazdálkodási növénykultúrák kártevőkkel és időjárási szélsőségekkel szembeni ellenállóképességét. 

Egyrészt az apróvadfajok számára biztosított búvó- és táplálkozóhelyek közvetett módon csökkenthetik a kijuttatandó növényvédő szerek mennyiségét. Másrészt a területek vízellátását biztosító beruházások egyaránt hasznosak lehetnek az erdő- és mezőgazdasági kultúrák, illetve a vadállomány számára is.

Pályázható célok, támogatható tevékenységek:

  • Fás szárú fajokból álló szegélyek, gyümölcsös fasorok kialakítása, rágóerdő telepítés, csenderesek, vadbúvók, sövények kialakítása;
  • Táplálkozó- és búvóhelyek kialakítása szántóföldi kultúrák vetésével;
  • Termesztett növényféleségek diverzifikálása évelő zöldtakarmány keverékek telepítésével;
  • Vadászterület vízellátását javító beavatkozások;
  • Ragadozógyérítés, csapdapark fejlesztés;
  • Fácán és szürkefogoly állománygazdálkodás fejlesztése;
  • Vadvédelmet és vadgazdálkodást segítő eszközök beszerzése, szolgáltatások igénybevétele.

Közös megoldások keresése vadkárral erősen érintett területeken

A területek fejlesztésére szánható támogatási összeg felhasználható az igénybe vett földterületeken egyrészről a földhasználóval történő, földterület használatára irányuló együttműködési megállapodás fedezetére (megállapodás minta a pályázat dokumentációban), másrészről a földterületek bérleti díjára is. Megfontolásra javasolt ezen pályázati cél felhasználása olyan földterületeken, ahol a gazdálkodóknak évről évre jelentős vadkárral kell szembesülniük - írták.

Egynémely vadászatra jogosult nem rendelkezik saját infrastruktúrával vadföld művelésére, fás szárú állomány ültetésére és kezelésére. Erre is megoldást kínál a pályázat, mivel bizonyos beavatkozásoknál a vadföld- és vadlegelő-művelés, az ehhez kapcsolódó szántóföldi tevékenységek vállalkozói munkadíja elszámolható. Ezáltal a megfelelő gépparkkal rendelkező földhasználók a vadászatra jogosultak partnereivé válhatnak a pályázati célok elérésében. A diverzifikált szegélyállományoknak köszönhetően pedig várhatóan a növénykultúrákat érintő vadkár is csökkenni fog - írták.

Az elmúlt évekből tanulva különös figyelmet érdemel a vízellátást javító beavatkozások támogatása (meglévő kutak felújítása, vízvisszatartó műtárgyak létesítése).

Vadvédelmet és vadgazdálkodást segítő eszközök beszerzése, szolgáltatások igénybevétele

A legelő és gyepgazdálkodás kapcsán évről évre nagyobb szerepet kap a kaszálást megelőző vadmentés (fészekmentés, gidamentés), a munkával érintett területen megbúvó vad felderítése és riasztása. Ehhez jelen pályázat lehetőséget biztosít optikai és hőkamerával rendelkező drónok beszerzésére, valamint szolgáltatások igénybevételére.

A pályázat keretében szintén lehetőség van ultrahangos vadriasztó berendezések beszerzésére is. Amennyiben a pályázati forrásból beszerzett ultrahangos vadvédelmi eszközöket nem a pályázó vadászatra jogosult használja a saját vadföldgazdálkodási, gyepgazdálkodási vagy növénytermesztési munkája kapcsán, átruházhatja azt a vadászterületén gazdálkodó földhasználóknak. Ehhez a felek előzetes írásbeli megállapodást kell, hogy kössenek (minta a pályázati dokumentációban). 

A pályázati kiírás nyomatékosan rögzíti, hogy „a Vadgazdálkodási Alap forrásaiból csak a benyújtáskor hatályos jogszabályi előírásoknak (pl. hatósági engedélyezés) minden tekintetben megfelelő pályázatok támogathatók”.

A NAK felhívta a figyelmet arra, hogy az idegen terület vadászatra jogosult általi bárminemű használata, az azon való műtárgy létesítése előtt javasolt a föld használójával történő egymást segítő kommunikáció, és írásbeli megállapodás rögzítése.

A pályázat benyújtási időszaka: 2024. október 1-31.

Kérik, hogy az érdeklődők további részletekért keressék fel az OMVK honlapját vagy az OMVK területi szervezetének titkárát.

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Pénzügyi mentőöv a magyar gazdáknak: hamarabb juthatnak a támogatáshoz

2024.09.25.

Az uniós tagállamok magasabb előlegeket fizethetnek a gazdáknak a Közös Agrárpolitika (KAP) forrásaiból – döntött a múlt héten az Európai Bizottság. Ezzel az intézkedéssel kívánnak segíteni a likviditási nehézségekkel küzdő mezőgazdasági termelőknek.

Megjelent az új Vadgazdálkodási pályázati kiírás, a földhasználókat is érinti

2024.09.25.

Megjelent az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) 2025/2026-os vadászati évre vonatkozó pályázati kiírása, melynek forrása az Országos Vadgazdálkodási Alap.

Szeptember végén újra jönnek a poloskák - az őszi invázió elkerülhetetlen, és tehetetlenek vagyunk ellene

2024.09.25.

A lakásba bejutó poloskák jelenléte különösen bosszantó, de ez csupán a probléma egyik oldala. A valódi gondot a mezőgazdaságban okozott károk jelentik. A poloskák szélsőségesen polifág rovarok, ami azt jelenti, hogy rendkívül sokféle növényt képesek megtámadni.

A növényvédőszer-függőség csökkentéséről egyeztettek Budapesten

2024.09.25.

Dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium államtitkára „ Egy reziliens európai mezőgazdaság felé – A növényvédőszer-függőség csökkentése” című konferencián, Budapesten beszélt a témához kapcsolódó feladatokról.

Partner

A Generali Agrárőr termékével a gazdák és a beruházások is védelem alá kerülhetnek

2024.09.25.

A mezőgazdaságban nemcsak a termények és az állatok védelme a fontos, hanem a gazdaság infrastruktúrájának és technológiájának is biztosítva kell lennie a károkkal szemben. Bordás Imre, a Generali Biztosító Zrt. mezőgazdasági biztosítási területének vezetője bemutatja, hogyan alkalmazkodik a Generali a modern agrárgazdálkodás igényeihez, különösen az ÁTK-pályázatokhoz kapcsolódóan, és hogyan segítheti a gazdálkodókat a vagyonuk és beruházásaik védelmében.

Az EU megsegítené a szélsőséges időjárás miatt kárt szenvedett gazdákat, kivéve a magyarokat

2024.09.25.

Az Európai Bizottság hétfőn több mint 119,7 millió euró összegű pénzügyi támogatást javasolt Bulgária, Németország, Észtország, Olaszország és Románia mezőgazdaságainak, amelyeket az idei tavasz és nyár során súlyosan érintettek a szélsőséges időjárási jelenségek.

Partnerhírek
Partner

A Generali Agrárőr termékével a gazdák és a beruházások is védelem alá kerülhetnek

2024.09.25.

A mezőgazdaságban nemcsak a termények és az állatok védelme a fontos, hanem a gazdaság infrastruktúrájának és technológiájának is biztosítva kell lennie a károkkal szemben. Bordás Imre, a Generali Biztosító Zrt. mezőgazdasági biztosítási területének vezetője bemutatja, hogyan alkalmazkodik a Generali a modern agrárgazdálkodás igényeihez, különösen az ÁTK-pályázatokhoz kapcsolódóan, és hogyan segítheti a gazdálkodókat a vagyonuk és beruházásaik védelmében.

Partner

Megváltozott viselkedése miatt új fegyvereket vet be a Biocont a gyapottok-bagolylepke ellen

2024.09.24.

A Kukorica Kör Egyesület dunapataji Szakmai Napján, a Biocont Magyarország Kft. képviseletében, Gyekiczki Bernadett, a cég szaktanácsadója a gyapottok-bagolylepke megváltozott viselkedési szokásairól tartott érdekes előadást. Az alábbi kivonat ez alapján készült.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.000 hirdetés 80 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás