Az Európai Unió által előírtak szerint Magyarországon is kötelező módon alkalmazni kell a SENTINEL műholdcsalád képeit az agrártámogatások ellenőrzéséhez. A Magyar Államkincstár által üzemeltetett területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit. A TMR által feltárt eltérések feloldása és ezzel a támogatások kifizethetőségének alátámasztása érdekében a Kincstár egyeztetésre hívja fel a mezőgazdasági termelőt. 

Az eltérések tisztázása, feloldása akár az egységes kérelem javításával, akár az ellenbizonyítást jelentő georeferált fénykép beküldésével megalapozhatja a termelő számára soron következő kifizetéseket - írta az Agrárminisztérium.

 A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.
 A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit

A letölthető szakmai tájékoztató a TMR-rel kapcsolatos főbb gazdálkodói lehetőségeket és feladatokat, valamint azokat a lehetséges meg nem felelési eseteket foglalja össze, amelyek kapcsán 2024. június második felétől egyeztetésre történő felhívást küldhet a Kincstár. Ezek közé tartozik a táblán belüli inhomogenitás vizsgálata, a nem támogatható terület jelenléte a táblán, a növénykultúra eltérés és a kaszálási szabályok.

A teljes dokumentum pdf formátumban itt érhető el.

A Területi Monitoring Rendszer (TMR) az az ellenőrzési eszköz, amellyel a Magyar Államkincstár a Közös Agrárpolitika (KAP) területalapú támogatásai kapcsán kérelmezett mezőgazdasági parcellák állapotát követi nyomon. Ez azért fontos, hogy a támogatások jogosultsági feltételeinek betartásáról meggyőződjön. Pár éven belül – a mobilGAZDA applikáció keretében elérhető fényképkészítési funkcióval együtt – minden releváns jogcím ellenőrzése során figyelembe kell venni az eredményeit.

A TMR a Sentinel műholdcsalád által legfeljebb 2-3, de legalább 5 naponta készített képállomány adatainak elemzésén alapul. Ezen felvételek alkalmasak a mezőgazdasági területek állapotának felmérésére, és a rajtuk végzett mezőgazdasági műveletek megfigyelésére. 

Mit vizsgál a TMR? 

Az ellenőrzések az év során folyamatosan zajlanak. Az első ütemben 2024. június második felétől az alábbi lehetséges meg nem felelési esetekről küldhet egyeztetésre történő felhívást a Kincstár:  

Táblán belüli inhomogenitás vizsgálata 

A bejelentett tábláknak alaptulajdonsága, hogy összefüggően egy adott növénykultúrát kell tartalmazniuk (beleértve a vegyes hasznosítású területeket is). Amennyiben a TMR megállapítja, hogy a jelölt táblán - eltérően a bejelentésben foglaltaktól - többféle hasznosítás található, a termelőnek a tábla határait szükséges lehet újrarajzolni a tényleges hasznosításokat pontosan jelölni. Érintett jogcímek: valamennyi területalapú közvetlen- és vidékfejlesztési támogatás. 

Nem támogatható terület jelenléte a táblán 

Előfordulhat, hogy a támogatásra bejelentett tábla olyan elemeket is tartalmaz, amelyek nem támogathatóak. Ilyen lehet pl. építmény, napelem-park, tájképi elemnek nem minősülő állandó vízfelszín, szilárd burkolatú infrastruktúra, állandósult bálatároló stb.. Ezeket a területrészeket az igénylésből ki kell vágni, vagy a táblára vonatkozó igénylést vissza kell vonni. Érintett jogcímek: valamennyi területalapú közvetlen- és vidékfejlesztési támogatás.  

Növénykultúra eltérés 

A bejelentésben jelölt növénykultúra megléte az esetek jelentős részében a TMR által visszaigazolható. A rendszer jelzi, amennyiben az igényelthez képest eltérő kultúrát állapít meg a táblán,. Fontos, hogy számos feltételességi, AÖP követelmény teljesítése függ az adott területen található növénykultúrától (pl. vetésváltás és terménydiverzifikáció, másodvetés). A termeléshez kötött támogatások (CIS) vagy például VP AKG 2021 stb. esetében nyilvánvaló, hogy a támogatással érintett növény jelenléte szükséges. Az eltérés feloldásának módja a helyes növénykultúra jelölése a kérelemben. Érintett jogcímek: valamennyi területalapú közvetlen- és vidékfejlesztési támogatás. 

Kaszálási szabályok 

A gyepterületek és bizonyos szántóterületek (CIS szálas fehérjenövények, AKG) esetében egyes jogcímek vonatkozásában speciális kaszálási szabályok élnek. Ezek betartását 2024-től már vizsgálja a TMR. 

Tiltott kaszálás 

Az AKG keretében lehet olyan vállalás, amely szerint bizonyos időpont előtt tilos kaszálni a területen. Ezen előírás megsértését a TMR észleli. A termelő a kérelmében korrigálhatja az igénylés határát, amennyiben csak egy részét kaszálta le a kötelezettségvállalással érintett területnek (KET) a tiltott időszakban. Ha teljes KET vagy annak döntő része lekaszálásra került, akkor javasolt a jogcímet az adott terület vonatkozásában visszavonni. Amennyiben a kérelem nem kerül visszavonásra, a tiltott kaszálás szankciója jellemzően a támogatás 3-20 %-a, és csak kirívó esetekben 100%. 

Kaszálás elmulasztása 

Egyes támogatási jogcímek (pl. AÖP, CIS szálas fehérje) esetében kötelező vagy választható gyakorlat keretében a kaszálást meghatározott időpontig el kell végezni. Ezek az időpontok a vegetációs időszak során – az egyes jogcímek szabályai szerint – folyamatosan követik egymást. Az ellenőrzés keretében azt vizsgálja a Kincstár, hogy történt-e már kaszálás. Az esetlegesen elmaradt kaszálások esetében két körben történik majd a kedvezményezettek tájékoztatása. Az első körben a nyár folyamán egy általános tájékoztatás keretében értesíti a Kincstár a kedvezményezetteket az előírt kaszálás elmaradásának észlelése kapcsán. Ennek célja a termelők figyelmének felhívása az elmaradt kaszálásra. A figyelmeztetés minden esetben a vonatkozó határidő lejárta előtt történik, így a termelőnek lehetősége nyílik a kaszálást időben elvégezni. 

Osztott kaszálás 

Az AKG választható gyakorlataiban vannak olyan kötelezettségek, amelyek a KET-ek szakaszos kaszálását írják elő. Az egyes szakaszok teljesítéséhez határidők tartoznak, amelyek betartását a TMR-rel lehet ellenőrizni. A figyelmeztető üzenet ebben az esetben is azt a célt szolgálja, hogy az elmaradt kaszálást a termelő időben pótolni tudja, vagy az eltéréseket a kérelem kiigazításával le tudja követni. Érintett jogcímek: AÖP, AKG, CIS szálas fehérjenövények. 

Természetesen az ellenbizonyítás lehetősége minden esetben adott. A bizonyítást alátámasztó felvételeket a mobilGAZDA alkalmazással szükséges elkészíteni és a Kincstárnak beküldeni.

Megosztás

További híreink

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partner

A Corteva innovációi a hatékonyságra és fenntarthatóságra fókuszálnak

2024.07.04.

A magyarországi gazdálkodók 2024-es mezőgazdasági tevékenységét továbbra is befolyásolják az elmúlt évek nehézségei; a klímaváltozás és az aszályos időjárás, a szomszédos országban zajló háború és annak gazdasági hatásai, valamint a terményárak hektikus változása. A hatékonyság továbbra is központi szerepet játszik a gazdálkodásban, és a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat olyan fenntartható megoldásokon dolgozik, amelyek segíthetnek a magyar gazdáknak a jövedelmezőség és a termelékenység javításában még egy ilyen kihívásokkal teli időszakban is.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás