A mesterséges intelligenciával kapcsolatban számos cikk, szakvélemény és elemzés jelent meg az elmúlt időszakban. A közbeszédet a ChatGPT program regisztrációhoz kötött, ingyenes használata uralja, bár ez csak egy lehetséges felhasználási felülete a Big Data, vagyis nagy adatrendszerekre épülő, öntanuló mechanizmusoknak. A program a nagy mennyiségű, nagy sebességgel változó és nagyon változatos adatok feldolgozásáról szól. Mire hasznos ez a mezőgazdaságban?

A mesterséges intelligencia, vagyis az MI alkalmazása számos kérdést vet fel, ezeket nézte meg az Agrárágazat cikke. A mesterséges intelligencia (MI, AI, Artificial Intelligence) alapú szoftvert fejlesztő OpenAl ellen több szerzői jogi pert is indítottak, noha elvileg a chatbot az okosítása során az interneten nyilvánosan elérhető adatokból dolgozik. Ezek segítségével a ChatGPT (Generative Pre-trained Transformer) a felhasználók kérdéseinek és parancsainak megfelelő szövegeket generál és meglepően pontos összefoglalókat készít. A generatív mesterséges intelligencia szemünk előtt formálódó iparág, ami rengeteg kérdést vet fel, félelmet szül, főleg a bizonytalan jogi és munkaerő piaci kérdések miatt.

A ChatGPT válaszolt arra is, miért hasznos a mesterséges intelligencia alkalmazása a mezőgazdaságban - Fotó: Magro.hu, CSZS, Törökszentmiklós

Kérdések és válaszok a szakmáról a robottól

Arra a kérdésre, hogy mi a mezőgazdaság, a következő választ adta a program. „A mezőgazdaság egy olyan gazdasági ág, ami élelmiszerek, takarmányok és egyéb mezőgazdasági termékek előállításával foglalkozik. Magába foglalja a teljes értékláncot a növények vetéstől és az állatok gondozásától kezdve a nyersanyagok betakarításáig és feldolgozásáig, egészen azok értékesítéséig és elosztásáig. A mezőgazdaság fontos szerepet játszik az élelmiszerellátásban és fontos része az emberi társadalomnak.”

A generált válasz értelmes, egy középiskolai fogalmazás színvonalát néhány másodperc alatt teljesíti. Ilyen mélységben már a nagyobb világnyelveken (spanyol, francia, olasz, stb.) is kielégítő válaszokat lehet kapni. A problémák akkor kezdődnek, ha összetettebb kérdéseket teszünk fel: A mezőgazdaság alapvető fontosságú? 

„Igen, mondhatjuk, hogy a mezőgazdaság alapvető fontosságú. Fontos szerepe van az élelmiszerellátás biztosításában, aminek az emberiség túlélésében alapvető jelentősége van” – érkezett a válasz. Az ENSZ előrejelzése szerint a Föld népessége 2050-re eléri a 7,9–10,9 milliárd főt. A ChatGPT szerint a következőképpen táplálhatjuk a növekvő lélekszámot. „A Föld növekvő népességének táplálása egy nagy kihívás, amivel az emberiség a következő évtizedekben szembesül. Néhány dolog, ami hozzájárulhat az élelmiszerellátás biztonságához: mezőgazdasági termelékenység növelése, az élelmiszerek tárolásának és elosztásának javítása, az élelmiszerpazarlás csökkentése, új élelmiszerforrások feltárása, élelmiszer fogyasztási szokások megváltoztatása.”

Vannak még határok

Amennyiben az egyes javaslatokra még részletesebben rákérdezünk, a mesterséges intelligencia eléri a mostani határait - írták. A konkrét, mélyen szakmai kérdésekre gyakran már hibás vagy félrevezető válaszokat ad. Ettől függetlenül az öntanuló mechanizmus valószínűleg hamar képes lesz betölteni a legkülönfélébb szakterületek fehér foltjait, de olyan komplex gondolkodásra és szövegalkotó képességre még sokáig nem lesz alkalmas, mint amire az ember. Amíg ez elválik, érdemes megnézni, mire használhatja a mezőgazdaság az MI-t. A ChatGPT válasza: „időjárás előrejelzésben, károsítók és betegségek felismerésében, öntözőrendszerek szabályozásában, talajvizsgálatokban.”

Arra a kérdésre, hogy miért hasznos a mesterséges intelligencia a mezőgazdaságban, ezt válaszolta a gép

A mesterséges intelligencia (MI) számos módon hasznos lehet a mezőgazdaságban. Az alábbiakban néhány példa található arra, hogy hogyan segíthet a mezőgazdasági tevékenységek optimalizálásában és hatékonyságának növelésében:

  • Precíziós mezőgazdaság: A mesterséges intelligencia segíthet a földműveseknek pontosabban meghatározni, hogy mely területeken szükséges trágyázni, öntözni vagy növényvédelmi intézkedéseket alkalmazni. Ezáltal csökkenthető a termelési költség és a környezeti terhelés.
  • Növénybetegségek és kártevők felismerése: Az MI algoritmusok képesek azonosítani a növények állapotából és megjelenéséből származó jeleket, amelyek a betegségek vagy kártevők jelenlétére utalnak. Ez segíthet időben felismerni a problémákat és gyorsabban cselekedni.
  • Terméshozam előrejelzés: Az MI segíthet az időjárás, a talajminőség és más tényezők alapján előrejelzéseket készíteni a terméshozamra vonatkozóan. Ez segíti a gazdákat abban, hogy jobban tervezhessék a termelést és a piaci igényeket.
  • Automatizált mezőgazdasági gépek: Mesterséges intelligencia alapú gépek képesek önállóan végrehajtani olyan feladatokat, mint a vetés, az öntözés vagy a betakarítás. Ezáltal növelhető a termelékenység, és csökkenhet a munkaerőigény.
  • Adatkezelés és döntéstámogatás: Az MI segítségével a mezőgazdasági adatokat hatékonyabban lehet összegyűjteni, tárolni és elemzeni. Ez adataink alapján jobb döntéseket tesz lehetővé a termelés optimalizálása és a gazdasági eredmények javítása érdekében.
  • Víz- és energiahatékonyság: Az MI segíthet az öntözési rendszerek és egyéb energiaigényes folyamatok optimalizálásában, hogy minimalizálja a víz- és energiafelhasználást. Ez nemcsak költségmegtakarítást eredményezhet, hanem hozzájárulhat a fenntartható mezőgazdasághoz is.
  • Terményminőség javítása: Az MI segítségével lehetőség nyílik a termények minőségének javítására, például a megfelelő időben történő betakarítás, szortírozás és csomagolás révén.
  • Genetikai fejlesztés: Az MI segíthet a növényi és állati genetika területén is. Az algoritmusok képesek elemezni a genetikai adatokat, hogy hatékonyabban legyenek kitenyésztve az ellenálló növényfajták vagy a jobb terméshozamú állatfajták.

Ezen előnyök összességében segítik a mezőgazdászokat a termelés hatékonyabbá, fenntarthatóbbá és profitábilisabbá tételében, miközben csökkenthetik a környezeti hatásokat és a munkaerő igényét - zárta válaszát a ChatGPT robotja.

Megosztás

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás