Ryan Nelson először egy mezőgazdasági kiadványban olvasott a fokozott sziklamállásról. Innen jött az ötlet, hogy tonnányi „varázsporral” szórja meg farmját Culross közelében, Fife államban.

A por zúzott bazalt – vulkáni eredetű kőzet –, amely országszerte bőven megtalálható kőbányákban. A varázslat abból fakad, hogy képes megkötni a szén-dioxidot a légkörből, és elősegíti a növények növekedését a fokozott kőzetmállásnak nevezett folyamaton keresztül.

A kísérletek során kimutatták, hogy a szén-dioxid tárolása mellett a bazalt javítja a terméshozamot és a legelő minőségét a gazdák számára  (Fotó: Pixabay)

A port ingyen adja a gazdáknak egy cég, amely több millió tonna szén-dioxidot kíván eltávolítani a légkörből.

A Beechgrove Garden műsorvezetője, Jim McColl 2004-ben látta a gyakorlatot

Ryan azután értesült a folyamatról, hogy egy mezőgazdasági magazinban meglátott egy hirdetést, amelyben önkénteseket kértek, hogy engedjék elteríteni a porított sziklát a földjükön.

Beindította a bazalt tudatalatti emlékét, amelyet a BBC Beechgrove Gardenjében mutattak be. Emlékszik, hogy a műsorvezető, Jim McColl körülbelül 20 évvel ezelőtt bemutatta, ahogy a tv-műsorban a felhordták a talajra.

Ryan azt mondta: „Egy tanyán a gazda szétzúzta az összes sziklát. Figyelemre méltó volt a gyümölcs és zöldség mennyisége, ami ezen a talajon termett”

A kísérletek során kimutatták, hogy a szén-dioxid tárolása mellett a bazalt javítja a terméshozamot és a legelő minőségét a gazdák számára.

Ahelyett, hogy évezredek alatt megkötné a szenet, a bazalt egy természetes időjárási folyamatot gyorsít fel. A kőzetet összezúzzák, hogy a lehető legjobban ki legyen téve az elemeknek, amikor a mezőgazdasági földterületekre szórják.

A porított bazaltkőzetet szétterítik a gazdák szántóföldjein a szén megkötésére

Ha esik, a vízcseppek kis mennyiségű szén-dioxidot szívnak fel a légkörből, miközben a földre hullanak. Amint az eső eléri a kőzetet, kémiai reakció megy végbe, amely megszilárdítja a szenet, és eltávolítja a légkörből.

Az Undo nevű cég most ingyen kínál bazaltot a gazdálkodóknak, és saját vállalkozókat küld a földre szórására.

Mivel megköti a szén-dioxidot, a folyamatot szén-dioxid-kibocsátási egységekből finanszírozzák, amelyeket a nagyvállalatok vásárolnak a bolygó felmelegedése miatti üvegházhatású gázok kibocsátásának ellensúlyozására.

A projektet többek között a British Airways, a Microsoft és a McLaren Racing finanszírozza.

XinRan Liu szerint felgyorsítanak egy természetes folyamatot

XinRan Liu, az Undo tudományos és kutatási igazgatója a klímaváltozás elleni küzdelem átalakító intézkedéseként írja le. Azt mondja: „Ez a leginkább méretezhető technológia. Hatalmas kőzetlerakódásokkal rendelkezünk világszerte, és minden kontinensen vannak termőföldjeink. Mindez azt jelenti, hogy az éghajlat szempontjából nagyon rövid időn belül több milliárd tonna eltávolítását érhetjük el."

Azt mondja, a szilícium-dioxid a világ minden táján megtalálható, így nem kell nagy távolságokra szállítani. Ezenkívül az útépítéshez használt kőzeteket bányászó sóderipar mellékterméke.

A cég azt állítja, hogy jövőre annyi kőzetet akar szétszórni, amelynek révén egymillió tonna szén-dioxidot lesz eltávolítható a légkörből.

(Forrás: bbc.com)

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Az alacsony mikotoxinszint negatívan befolyásolja a brojlertermelést

2024.09.29.

Számos tudományos tanulmány igazolta, hogy a mikotoxinok alacsony szintje káros hatással van a baromfitermelésre és az egészségre. Különféle megoldások léteznek az állatok teljesítményszintjének fenntartására, ilyen például a kereskedelemben kapható algoclay technológia.

Megköti a szén-dioxidot a légkörből a „varázspor – és még a terméshozamot is javítja

2024.09.29.

Ryan Nelson először egy mezőgazdasági kiadványban olvasott a fokozott sziklamállásról. Innen jött az ötlet, hogy tonnányi „varázsporral” szórja meg farmját Culross közelében, Fife államban.

Kihozni a lehető legtöbbet az almából – betakarítás, tárolás, receptek

2024.09.29.

Az alma sokoldalú és kedvelt gyümölcs, de ahhoz, hogy a legtöbbet lehessen kihozni a betakarításból, ismerni kell a szedésének, tárolásának és a konyhában való felhasználásának legjobb gyakorlatait.

Megváltoztatják, mit ehetünk - az EU-s élelmiszertörvények fenekestül felforgatják a piacot

2024.09.28.

A törvények nagy befolyást gyakorolnak a friss termékek kereskedelmére. Az Európai Unió már jelenleg is a legmagasabb élelmiszer-biztonsági szabványokat érvényesíti világszerte. Most a beszállítóknak is meg kell felelniük a fenntartható importra vonatkozó új szabályoknak.

Veszélyes betolakodó a magyar vizekben: egyre több ember találkozik a hódpatkánnyal

2024.09.28.

Egyre jobban szaporodik Magyarországon a Dél-Amerikában őshonos rágcsálónak számító, hódpatkány néven is ismert nutria. A különös állat a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság területén kezdett elszaporodni, de az ország más területén is felütötte már a fejét.

Nagy sikert értek el a tokaji borok az idei Winelovers Wine Awards versenyen

2024.09.28.

Tokaji borok bizonyultak a legjobbnak a 3. Winelovers Wine Awards nemzetközi borversenyen, a legmagasabb pontszámot, 97 pontot a Matyisák Pince és Kádárüzem 2008-as Tokaji Eszencia bora érte el.

Partnerhírek
Partner

A Generali Agrárőr termékével a gazdák és a beruházások is védelem alá kerülhetnek

2024.09.25.

A mezőgazdaságban nemcsak a termények és az állatok védelme a fontos, hanem a gazdaság infrastruktúrájának és technológiájának is biztosítva kell lennie a károkkal szemben. Bordás Imre, a Generali Biztosító Zrt. mezőgazdasági biztosítási területének vezetője bemutatja, hogyan alkalmazkodik a Generali a modern agrárgazdálkodás igényeihez, különösen az ÁTK-pályázatokhoz kapcsolódóan, és hogyan segítheti a gazdálkodókat a vagyonuk és beruházásaik védelmében.

Partner

Megváltozott viselkedése miatt új fegyvereket vet be a Biocont a gyapottok-bagolylepke ellen

2024.09.24.

A Kukorica Kör Egyesület dunapataji Szakmai Napján, a Biocont Magyarország Kft. képviseletében, Gyekiczki Bernadett, a cég szaktanácsadója a gyapottok-bagolylepke megváltozott viselkedési szokásairól tartott érdekes előadást. Az alábbi kivonat ez alapján készült.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Jász-Nagykun-Szolnok, Tiszaföldvár

Amazone UG 3000/18

Hitelesített telefonszám

9 900 000 HUF

+ áfa
Jász-Nagykun-Szolnok, Tiszaföldvár

Perard Optium CL SL

Hitelesített telefonszám

35 000 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.000 hirdetés 80 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás