Csökkentek a nemzetközi élelmiszerárak októberben, a tejtermékek árának változása szerint. Összefoglaljuk, hogy alakultak az idei értékek az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) adatai szerint.

A FAO élelmiszerár-index (176,4 pont), amely az alapvető élelmiszer árak nemzetközi változását követi nyomon hónapról hónapra, szeptemberhez képest 1,3 %-kal csökkent.

Ezzel együtt még így is 2,5 százalékkal magasabb a tavaly októberi értéknél.
A tejtermékek árának változása szerint csökkentek a nemzetközi élelmiszerárak októberben. Fotó: Pixabay, Jacqueline Macou

Leginkább a tejtermékek ára csökkent, 4,2 százalékkal lett alacsonyabb. Ez idén május óta először fordult elő. Úgy látszik, a beszállítók inkább kivárnak a Csendes-óceán térségéből érkező új szállításokra. Továbbá az Európai Unióban az alacsony kereslet bőséges készletekkel párosul, így lényegesen kevesebbet fizettek a nemzetközi piacokon a vajért és a teljes tejporért. Az adatokat az Agronapló oldal foglalta össze.

Tovább élesedett a verseny a sertéshús-exportőrök között. Eközben a kereslet inkább visszafogott, így a húsárak alig 1 százalékkal ugyan, de csökkentek.

Kicsivel alacsonyabb lett a cukor ára is. Egyrészt a legfontosabb exportőr ország, Brazília valutájának gyengülése miatt, másrészt, mert jó cukorrépa termés várható az Európai Unióban és Oroszországban is.

A növényi olajok is olcsóbbak lettek. 1,1 százalékkal alacsonyabbak  a szeptemberi értékhez képest. Főleg a pálma- és a szójaolaj ára indult el lefelé a biztató termelési kilátások miatt.

Erősödtek a gabonaárak

A gabonaárak valamelyest erősödtek, főként a rizs magasabb árú jegyzése eredményezte ezt.

Rekordmennyiségű gabonatermelés várható

Globális szinten meghaladja majd az azt megelőzőt a 2017-es év gabonatermelése. Ez olvasható a FAO frissített Gabonakészletek és –igények gyorsjelentésében.

Rekordmennyiségben állnak majd rendelkezésünkre a szemestakarmányok a Dél-Amerikában és Afrika déli csücskében megvalósuló termelésbővítésnek köszönhetően. Ezzel szemben a csalódást keltő amerikai aratás miatt kevesebb lesz a búzatermelés 2016-hoz képest. A globális rizstermelés mértéke várhatóan nem fog változni.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) becslése szerint a következő évben 1 százalékkal bővül a világ gabona felhasználása. De a 2018-as szezon végére még így is rekordnagyságú gabonatartalékok várhatók.

Marad a legnagyobb exportőrök közti erős verseny az exportkészletek bőségessége miatt. Összességében pedig a cirok, a kukorica és a rizs kereskedelmének mennyiségi növekedése ellensúlyozza a búzánál előrejelzett csökkenést.

Megosztás

További híreink

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás