Bizonyíték nélkül a tudósok eddig csupán feltételezni tudták, hogy a mezőgazdaság kialakulása összefüggött a különféle gabonák magvának szénhidrátjait etil-alkohollá és szén-dioxiddá bontó fermentáció, vagyis az erjedés felfedezésével. A sörkészítés tárgyi kellékei ugyanis olyan korszakokból kerültek elő, amelyeket jóval megelőzött valamilyen fejlettebb agrárkultúra. Ennek alapján a régészek és a gasztrotörténészek csak azt állíthatták biztosan, hogy az ókori Mezopotámiában és az Egyiptomi Birodalomban már iparszerűen készítették a különféle gabonasöröket. A Qubit anyaga számolt be a felfedezésről, ezt a cikket szemléztük. A nemzetközi régészeti szemle, a Journal of Archeological Science lapban megjelent tanulmány viszont arról ír, hogy a mai Izrael területén 13 ezer évvel ezelőtt virágzó Natúf kultúrában már ismerték a sört.
Arra következtet egy magyar taggal is rendelkező kutatócsoport, hogy a mezőgazdaság kialakulása szorosan összefügghetett a sörkészítéssel
A Li Liu, a Stanford Egyetem őskori kultúrákat kutató nyelvésze vezette kutatócsoport – köztük a lengyel tudományos akadémia kötelékében dolgozó Lengyel György – arra a felismerésre jutott, hogy az addig halászó-vadászó-gyűjtögető közel-keleti emberek kifejezetten a sör miatt váltottak életmódot. Eszerint a vélhetően szakrális és/vagy gyógyító célból fogyasztott alkoholos ital kiváltotta mámor vezérelte a Homo Sapienst a gazdálkodás, később pedig a civilizáció építésének útjára.   
Izraeli barlangban bukkantak rá az ősi fermentálási technika nyomaira
Li Liu és munkatársai a korai Natúf kultúra temetkezési helyeként is azonosított izraeli Raqefet-barlang leletanyagát vizsgálva gondolják bizonyítottnak az állításaikat. Az itt talált, időszámítás előtti 13700 és 11700 közötti időszakból származó növényi maradványokból és tárgyi emlékekből (többek között a sziklapadlóba vájt edényforma üregekből) ősi fermentálási technológiák meglétére következtettek.
A kutatócsoport szerint a halász-vadász Natúf kultúra rituális szertartásainak bizonyítottan helyet adó barlang nem csupán templom és temető volt, de a szakrális célból elfogyasztott italt is itt főzték. A natúf sörmesterek árpa- és búzamalátával (azaz csíráztatott gabonával) dolgoztak, a hőleadással járó fermentáláshoz pedig az említett sziklaedényeket használták üstként. A teljes cikket a Qubit oldalán olvashatja el.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Bajban a magyarság szimbóluma

2024.11.25.

Az elmúlt évtizedekben folyamatosan zsugorodott a paprika termesztésére alkalmas terület Magyarországon, ami komoly hatással van a hazai fűszerpaprika-ellátásra.

Közeleg a tél, persze, hogy megint felmerült az energiaválság kérdése

2024.11.25.

Európában ismét emelkednek a földgázárak, ami a hidegebb időjárás és a geopolitikai feszültségek következménye.

Avokádó a kertben: neveljen saját fát otthon sikeresen

2024.11.25.

Az avokádó az egyik legnépszerűbb gyümölcs a világon, nemcsak finom, hanem egészséges is. Az otthoni termesztése egyre nagyobb érdeklődést kelt, de számos kérdés merül fel ezzel kapcsolatban. Vajon mi kell ahhoz, hogy egy sikeres avokádófát neveljünk? Hogyan érhetjük el, hogy termést is hozzon? Cikkünkben megválaszoljuk azokat a kérdéseket, amelyek leggyakrabban felmerülnek a házi avokádótermesztők körében.

Sokan észre sem veszik, hogy sózzák rájuk a hamis élelmiszert a boltokban

2024.11.25.

Az élelmiszerhamisítást főleg az mozgatja, hogy ha valami hasonlót lehet előállítani kisebb önköltséggel akkor nagyobb lesz rajta a profit.

„A tehén az, ami leföldel engem” – egy fiatal házaspár küzdelmes, mégis inspiráló élete egy bükki ökogazdaságban

2024.11.25.

Az életük folyamatos tanulás, hiszen nemcsak gazdálkodók, hanem állatorvosok, szerelők és feldolgozók is egyben.

Partnerhírek
Partner

Digitális megoldások gazdálkodóknak és kereskedőknek: fedezze fel a Magro.hu előnyeit!

2024.11.22.

A mezőgazdaság nem csupán egy ágazat – ez a jövőnk és megélhetésünk alapja. Napjainkban azonban olyan kihívásokkal nézünk szembe, mint az extrém időjárás, a kiszámíthatatlanul változó piacok és a csökkenő értékesítési lehetőségek. Ilyen körülmények között a digitalizáció és az innovatív megoldások kulcsszerepet játszanak abban, hogy alkalmazkodjunk és még sikeresebbek legyünk. 

Partner

Baromfi Mintatelep és Látogatóközpont: az Agrofeed új mérföldköve a fenntartható állattenyésztésben

2024.11.19.

Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet olyan mintatelepek létrehozására, amelyeken az elvégzett etetési tesztek tapasztalatai alapján hatékonyabb takarmányt tud a partnerei számára ajánlani.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus CBK szárzúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus CBK szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Graecus BFP Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BFP Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 400 hirdetés 92 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás