A héten több változásról is információt kaphattak a gazdák. Első körben változott a Zöldítési kézikönyv, majd később az AKG pályázat kiírása is módosult. Közben a kukorica ára emelkedésnek indult és a Vas megyei méhekről is kaphattunk negatív híreket.

A gabonapiacok többségén a kukorica ára emelkedésnek indult mind a prompt, mind a határidős ügyleteket tekintve. Ezzel a 15. héten Magyarországon már 43 ezer forint fölött járt a kukorica tonnánkénti ára, ami azt mutatja, hogy a kivárásra játszó eladók jól taktikáztak. A búza esetében is történt említésre méltó esemény, a hazai határidős búzapiacon ugyanis megállt az 5 hónapja tartó árcsökkenés, így az augusztusi határidőre szóló jegyzés ára már elérte a 43.000 Ft-ot tonnánként. Mivel a kukorica kivételével a többi hazai gabonaféle ára nagyjából stabil maradt vagy enyhén csökkent, így összességében a Magro Gabonaindex (MGX) értéke nem változott jelentősen a 15. héten. Maradt valamivel 10 ezer pont fölött (10 197 pont).

A kukorica átlagárának alakulása
 

A kukorica árak emelkedésén túl egyéb pozitív hírek is érkeztek a héten a gazdáknak. Első körben kiadták a tavaly megjelent Zöldítési kézikönyv új, frissített verzióját. A kézikönyv aktualizálására azért volt szükség, mert a tavalyi megjelenés óta több helyen is módosult a zöldítési követelményrendszer, amely az új segédlettel – a várakozások szerint - egyszerűbben értelmezhető lesz. Egyébként a bővített kiadásban leginkább a diverzifikációval foglalkozó részt egészítették ki a szakértők, valamint több növénylista is pontosításra került.

A zöldítési kézikönyv mellett az AKG-kiírás egy része is megváltozott a hét során. Elsősorban a növényvédelmi és a talajtani szakirányítóval történő szerződéskötéssel foglalkozó részek módosultak. Ezentúl már nem feltétlenül kell szerződést kötni a gazdának növényvédelmi vagy talajvédelmi szakértővel abban az esetben, ha az adott feladatot végzettségüknél fogva ők is el tudják látni. Ezzel a módosítással a döntéshozók könnyíteni próbáltak a kötelezettségeken, valamint igyekeztek segíteni, egyszerűsíteni a gazdák munkáját.

Növényvédelmi és talajvédelmi szaktanácsadót is igénybe kell venni annak, aki az AKG programban részt kíván venni
 

Változtak a földárveréshez felvett hitelek visszafizetési feltételei is. Módosította ugyanis a Magyar Fejlesztési Bank a Földvásárlási Hitelprogram keretében felvett hitelek törlesztési kondícióit. A módosítás szerint a tőketörlesztés gyakoriságát mostantól a hitelt felvevő gazda választhatja meg. A negyedéves törlesztési periódusok helyett választhatnak éves tőketörlesztést is. Ez esetben azt is meghatározhatják, hogy melyik negyedévhez tartozó fordulónapot választják a tőketörlesztés időpontjának. A módosításra azért volt szükség, mert a termelők éves ciklusai eltérőek lehetnek az egyes ágazatokban, így a gazdák különböző időpontban jutnak bevételhez.

A módosítások mellett Vas megyéből méhészettel kapcsolatos hírek érkeztek. Nem feltétlenül pozitívak. Szakértők ugyanis felmérték a vasi méhcsaládok állapotát és gyenge-közepes állapotúra értékelték azt. A nem túl rózsás értékelés oka elsősorban az atkák okozta kártétel, de számottevő volt a nosema és az egyéb vírusok pusztítása is. Az említett kártételek miatt a megyében a méhcsaládok 20-25 százaléka elpusztult az előzetes számítások szerint, további 5-10 százalék pedig legyengült, vagy elnéptelenedett. Öröm az ürömben, hogy a márciusi időjárás némiképp javított a méhek kondícióján. A nagy mennyiségű virágpor megfelelő mennyiségű munkát nyújt a méheknek, ezzel szervezetük megedződik. Ennek hála a fennmaradó családok erősek, egészségesek és kifejezetten népesek a szakemberek szerint.

Agrárhír-összefoglalónk a Magro.hu mezőgazdasági piactéren megjelent, valamint az MTI hírei alapján készült el.

További híreink

Marihuánától beállt sertések húsát szolgálják fel luxus éttermekben

2024.07.07.

A sertéseknek adott indiai kender pozitív hatással van a hangulatukra és növeli a testtömeg-gyarapodást. Emellett húsuknak kiváló íze van. Mennyi igaz ebből? Áttekintjük a gazdák beszámolóit és a tudományos kutatásokat.

Tükrök, zene és kefék: Mi nyugtatja leginkább a teheneket?

2024.07.07.

Különböző környezetgazdagítási módszerekkel foglalkozunk. Melyik a leghatékonyabb? Country zene, hangoskönyvek, tükrök, képek vagy kefék és vakarózók?

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás