Az elmúlt napok csapadékos, enyhe időjárása igen jót tett az őszi vetések fejlődésének, melyek így már kedvező előjelekkel várják a telet. A talaj mélyebb rétegeinek nedvességgel való feltöltődése is megkezdődött, bár ott még bőven van hiány. A folytatásban marad fölöttünk a délnyugati áramlás, azaz az enyhe idő, de már az eddigieknél kevesebb csapadék valószínű hazánk nagyobb részén.

Október legvége, november eleje óta délnyugatias áramlás a jellemző térségünkben, mellyel enyhe, nedves léghullámok érkeztek és várhatóan még érkeznek is térségünkbe. Az elmúlt bő két hét során így az ország nagy részén 50-90 mm csapadék hullott, ennél kevesebbet (30-40 mm) csak a Tiszántúlon esett. Ezzel a mennyiséggel 30 napos időtávon átlag fölött vagyunk, de a 90 napos csapadékösszeg főleg délnyugaton és keleten még mindig mínuszos. A hosszú októberi szárazság után a talaj nedvességgel való feltöltődése megkezdődött, a felső 20 cm-es réteg gyakorlatilag országszerte telítetté vált, sőt nagy területen ez a fölső 50 cm-re is igaz. A mélyebb talajrétegek még nagyrészt szárazak, bőven van hely a téli csapadék számára, ha az lassan, a beszivárgásra időt adva érkezik - olvastuk a met.hu honlapján.

Vízhiány a talaj fölső 1 m-es rétegében a telítettségig 2019. november 13-án (mm)

A hőmérséklet főleg a keleti országrészben alakult jóval az átlagos felett az elmúlt 2 hét során. Csak egy-két napon alakult ki gyenge fagy az országban a kevésbé felhős időszakokban, többnyire enyhék voltak az éjszakák, többfelé 10 Celsius fok fölött minimumhőmérsékletek is előfordultak. Délkeleten több napon is meghaladta a maximumhőmérséklet a 20 fokot, a Dunántúlon jellemzően ennél jóval hűvösebb volt. A talaj hőmérséklete keleten tartja a 10 fok körüli értékeket a fölső 20 cm-es rétegben, míg nyugaton 6-8 fok között alakul.

A kukorica betakarításából már nagyon kevés van hátra, de akik ezt nem tudták a száraz időben elvégezni, azok most sok gonddal küzdenek a sok csapadék miatt. Az őszi kalászosok megerősödéséhez, a korábban egyenetlenül kelt táblák egységesedéséhez a csapadékos és enyhe időjárás ideális körülményeket teremtett. Kifejezetten kedvező kilátásokkal várhatják a telet ezek a növények.

Az őszi káposztarepce vetése és kelése körül aránylag kedvező volt az időjárás: megfelelő mennyiségű csapadék hullott a talaj-előkészítéshez, a keléshez, a növény kezdeti fejlődéséhez. Még az őszi árpa is talált elegendő nedvességet a keléshez. Az őszi búza vetéséhez azonban már sokfelé nem lehetett jó magágyat készíteni a rögös talajban, a vetés pedig porba történt. Október végén, november elején még időben érkezett a kiadós eső a fejlődő növények számára. Az ország döntő részét jelenleg leginkább a kaposvári agrogram jellemzi, a csapadékösszeg az ideális közelében jár, a fölső talajrétegek pedig feltöltődtek nedvességgel. A Tiszántúlon kevesebb csapadék öntözte a földeket, arrafelé kevésbé nedves a talaj. Az őszi búzára számított hőösszeg országszerte jóval az optimális érték fölött jár az elmúlt hetek különösen meleg időjárása miatt.

A következő egy hét során nem várható lényeges változás időjárásunkban, bár valószínűleg már nem kapunk annyi esőt, mint eddig. Továbbra is délnyugatias áramlás lesz a jellemző térségünk fölött, mellyel frontok is érkeznek. A következő 6-8 nap során területi átlagban 5-20 mm csapadék valószínű, a több a nyugati országrészben. Mivel a Földközi-tenger nyugati medencéjében egymás után képződő és felénk vonuló mediterrán ciklonok pályája nagy bizonytalanságú, ezért a várható csapadék mennyisége is meglehetősen nagy bizonytalansággal terhelt. Hazánktól kissé nyugatra az előbb említettnél többszörösen nagyobb csapadékösszegek várhatók. A hőmérsékletben sem várható nagy változás az eddigiekhez képest, a maximum értékek továbbra is 10, az éppen szárazabb és átmenetileg napos tájakon 15 fok fölött (délkeleten akár 20 fok körül), a minimumok is jellemzően fagypont fölött alakulnak. Főleg a hét végén várhatók magas hőmérsékletek a sokfelé erős délkeleties szélben. Ennek megfelelően a talaj hőmérséklete sem csökken számottevően a következő napokban.

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás