Lassan beköszönt a nyári időszak, ami a meleggel együtt hoz mást is az életünkbe: mégpedig a bogyós gyümölcsöket. Már tavasszal is egyre sűrűbben találkozhatunk a piacokon, vagy a boltok polcain szeretett gyümölcseinkkel, amelyek hamarosan a kertünkben is megteremnek. Köztudott, hogy a bogyósok amellett, hogy finomak, kifejezetten jó hatással vannak az emberi szervezetre, viszont mit tehetünk az ellen, hogy ne csak pár napig élvezhessük ki az ízüket?

Bizonyára mindnyájunkkal előfordult már, hogy megvásároltuk, vagy épp betakarítottuk a szamócát, vagy a málnát, és pár nap után, még ha hűtőben is tároltuk, penészedni kezdett. Erre keresett megoldást Harold McGee, aki a tudományt felhasználva igyekezett feltárni a probléma kulcsát. A főzés kémiájának szakértője már könyvet is adott ki a téma kapcsán, most pedig rávilágított arra, hogy mi az a trükk, amely gyors, nem kerül pénzbe, viszont akár napokkal továbbtárolhatóvá teszi a gyümölcsöt. Forró víz.

A bogyós gyümölcsök fogyasztása rendkívül egészséges. (Fotó: Pixabay, Sweetlouise)

Nincs másra szükség, csak arra, hogy pontosan meghatározott hőfokon, adott időre vízbe tegyük a gyümölcsöket. Ennek oka, hogy a penész spórák mindenhol fellelhetőek, a gyümölcsök nedves felületén pedig szinte egyik pillanatról a másikra kicsírázhatnak. A forró víz viszont lelassítja a penész spórák terjedését, sőt, akár a meglévőeket is eltünteti ideiglenesen –hangzik el a New York Times magazin Harold McGee kísérletezésiről szóló cikkében.

A szakember több különböző kísérletet is végzett, és rengeteg tesztet hajtott végre annak érdekében, hogy megtalálja a tökéletes módszert. Így volt ez a vízhőmérséklet és az idő esetében is. Több tanulmányt is átrágva tesztelte a bogyós gyümölcsök különböző fajtáit, így a 113 foktól a 140 fokos vízig minden terítékre került, illetve az időkorlát is folyamatosan finomodott. A kísérletek pedig azt mutatták, hogy alacsonyabb hőmérséklet esetén pár percre volt szükség, míg magasabb hőmérséklet esetén pár másodperc is elegendő volt.

A tökéletes kombináció pedig a szamóca esetében 125 Fahrenheit (52 Celsius fok) hőmérsékletű vízben 30 másodperc eltöltése, amely alkalmazható málna és szeder esetében is. Az áfonyának magasabb, 140 fokos hőmérsékletet javasolnak, viszont ugyanezzel a 30 másodperces időkorláttal.  A siker érdekében érdemes a víz hőmérsékletét mérni, és pontosan annyi időt hagyni a gyümölcsöknek, amennyi a teszt alapján ajánlott. Fontos, hogy a bogyók teljesen elmerüljenek a vízben, így minden területet érni fogja a forró víz. Az idő lejártát követően egy szűrőkanállal helyezzük át egy papírtörlővel bélelt tálcára és várjunk, amíg teljesen lecsöpögnek a gyümölcsök. Ezután a megszokott módon tárolhatjuk őket, viszont a fogyasztásuk ebbe az esetben is minél hamarabb ajánlott, ugyanis ez a módszer is csak pár nappal hosszabbítja meg a gyümölcsök fogyaszthatóságát.

További híreink

Invazív fajok támadása: Mosómedvék és nutriák okozta kihívások Magyarországon

2024.11.23.

Két gyérítési akció zajlott le a magyarországi mosómedvék és nutriák állományának visszaszorítása érdekében az elmúlt hónapokban, a feladat azonban korántsem fejeződött be. Mivel mindkét inváziós faj gyorsan terjed, és országszerte számtalan nehezen kezelhető problémát okozhat, további terjedésük lassítása természetvédelmi, vízügyi és mezőgazdasági szempontból is kulcsfontosságú kérdés.

Korallvirág kisokos: Fény, víz és gondoskodás lépésről lépésre

2024.11.23.

A korallvirág (Kalanchoe blossfeldiana) egy kedvelt szobanövény, amely színes virágaival és kevés gondozási igényével hódít a növénykedvelők körében. Különleges tulajdonságai és változatos színei miatt sokan választják, ám a megfelelő gondozásával kapcsolatban mégis sok kérdés merülhet fel. Összegyűjtöttük a leggyakrabban feltett kérdéseket és válaszokat, hogy mindenki megtalálja a legjobb módszereket ennek a gyönyörű növénynek az ápolására.

A területalapú támogatási rendszerről beszélt a NAK elnöke

2024.11.23.

Nélkülözhetetlen eleme a területalapú támogatási rendszer a hatékony és fenntartható mezőgazdasági művelésnek - mondta Papp Zsolt György, a NAK elnöke

Újra videón szerepel egy bükki medve

2024.11.23.

Az elmúlt években megbarátkoztak a medvék a Bükkel és Nógráddal.

A körforgásos gazdaság lehet a kiút a fenntarthatatlan gazdálkodásból Áder János szerint is

2024.11.23.

A lineáris gazdaság működtetése fenntarthatatlan, kiutat az elhasznált nyersanyagokat újrahasznosító körforgásos gazdaság jelenthet.

Az emberi kézéhez hasonló „finom” fogást tanulják a robotok

2024.11.22.

Arató robotok, tengeralattjáró-vadászok és távoli bolygókon közlekedő autonóm roverek… A cél az, hogy ezek általánosan alkalmazhatóbbá és önállóbbá váljanak a jövőben – a német Fraunhofer Institute for Material and Beam Technology IWS drezdai kutatói azon dolgoznak, hogy az eszközök „érezni” tudjanak.

Partnerhírek
Partner

Baromfi Mintatelep és Látogatóközpont: az Agrofeed új mérföldköve a fenntartható állattenyésztésben

2024.11.19.

Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet olyan mintatelepek létrehozására, amelyeken az elvégzett etetési tesztek tapasztalatai alapján hatékonyabb takarmányt tud a partnerei számára ajánlani.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 400 hirdetés 87 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás