A Sefag Zrt. vadászterületein nagyjából tízezer nagyvad él; a legnagyobb kihívást – részben kiterjedése miatt – a lábodi vadászterület vadtakarmányozási feladatai jelentik. Főleg ilyenkor, a téli időszakban kell kiemelt figyelmet fordítani a vadak takarmányozására.

Becslések szerint négy és fél ezer gím, a kétezer dám, s az 1400 őzön kívül 170 muflon, s csaknem 1800 vaddisznó lehet a területen. Ihárosi Péter, a Sefag Zrt. osztályvezetője közölte: etetésük vadászterületenként különböző. Az eltérő élőhelyi adottságokból, s az ebből eredő hasznosítási gyakorlatból fakadóan területenként más és más vadfajok élveznek prioritást, tehát a takarmányozás módja ezekhez a szempontokhoz idomulnak.

Egész évben etetnek a szórókon

– Egy év szabad területi takarmányozását nézve a téli és a tavaszi hónapokra esik az etetés csúcsa – folytatta. – Az élelem kihordása – minden évszakban – előre tervezett szakaszokban, s mennyiségben történik. Ennek nagyságát az időjárási és egyéb előre nem tervezett vagy tervezhető események módosíthatják. A jól bevált – bár árának emelkedése miatt a költségeket már nagyon érzékenyen érintő – szemes és csöves kukoricán kívül a kukorica-, illetve a cirokszilázs valamint különböző szálas takarmányokat kapnak az állatok. Ihárosi Péter kitért rá: a szórókon az etetés egész éven át tart, de váltakozó intenzitású. A vad vadászati célú helyhez kötése mellett a mezőgazdaságban okozott károk mérséklését is szolgálhatja a nyári, őszi etetés.

Nem találnak elegendő takarmányt a vadak, ellátásra szorulnak ilyenkor, télvíz idején
 
Gondoskodnak a vadakról

A legnagyobb kihívásnak a lábodi vadászterület vadtakarmányozási feladatait nevezte a szakember. A terület kiterjedésében valamint az eltartott vadállomány nagyságát és összetételét tekintve ez a legnagyobb. A kérődző vadfajok takarmányozásának bázisát a több mint 2000 hektáron termelt és zömében lábon feletetett szántóföldi növénykultúrák, illetve legelőterületek adják.

A szakember arról is beszámolt: a zrt. éves szinten szabad területen 900, a kertekben pedig nagyjából 1500 tonna szemes takarmányt használ fel vadetetésre. Ezen kívül lédús takarmányból 1000-1200, a kiegészítő takarmányból – azaz sóból – közel 20 tonnát helyeznek ki. Ezek kétharmada a téli hónapokban kerül ki a társaság vadászterületeire, ám lényegében egész éven át gondoskodnak a vadról.

Mínusz tíz fok alatt már befagynak az itatók

Jól bírják a fagyokat a bőszénfai szarvasfarm agancsosai, de a hidegben több energiát igényel, hogy fenntartsák a testhőmérsékletüket. Élénken mozognak, és csak a takarmány körül tömörülnek össze a szarvascsorda tagjai. A tenyészkertekben, az állatsimogatóban és a vadászkertben mintegy ezer szarvasról, és más vadakról, például muflonokról és vaddisznókról kell gondoskodni a szarvasfarmon. Ezért a gondozók télen fokozottan figyelnek arra, hogy megfelelő minőségű és mennyiségű takarmányt adjanak. Nyáron a legelő terített asztalt jelent, és az állatok dúsabb füvű területekre vándorolhatnak, telente azonban tömegtakarmányra szorulnak.

Kukoricasilóval, tartósított lucernával, és cukorgyári melléktermékként keletkező aprított répaszeletekkel etetik a szarvasokat. Az abrakot kukoricával és árpával is kiegészítik időnként. Ásványi anyaggal dúsított nyalósót egész évben helyeznek ki számukra. Ami az ételnél is nagyobb gondot jelent a legnagyobb hideg idején, az az ivóvíz, tudtuk meg Nagy Máté állatgondozótól. Befagynak ugyanis az önitatók, mínusz nyolc fokig még fel lehet törni ezeket, de mínusz tíz fok felett már lajtoskocsival hordják a friss vizet a szomjas szarvasoknak.

Forrás: sonline.hu

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás