Az Európai Parlament új szabályokat fogadott el a számottevő üvegházhatású gázok kibocsátásának minimalizálása érdekében, összhangban az uniós és globális éghajlati célokkal. A képviselők 457 igen szavazattal, 92 nemmel és 32 tartózkodással jóváhagyták a Tanáccsal kötött előzetes megállapodást a fluortartalmú üvegházhatású gázok (F-gázok) kibocsátásának további csökkentéséről. A jogszabály 2050-re előirányozza a fluorozott szénhidrogének (HFC-k) teljes kivonását, illetve csökkenő uniós fogyasztási kvótát irányoz elő a 2024 és 2049 közötti időszakra.

A jogszabály szigorú követelményeket vezet be, amelyek megtiltják az F-gázokat tartalmazó termékek uniós piacon való forgalmazását, valamint konkrét kivonási határidőket vezet be a F-gázok használatának fokozatos megszüntetésére azokban az ágazatokban, ahol technológiailag és gazdaságilag megvalósítható az alternatívákra való átállás, például a háztartási hűtés, a légkondicionálás és a hőszivattyúk esetében - írta az Európai Parlament.

Az Európai Parlament új szabályokat fogadott el a számottevő üvegházhatású gázok kibocsátásának minimalizálása érdekében, összhangban az uniós és globális éghajlati célokkal - Fotó: Magro.hu, CSZS, Mosonmagyaróvár

Az ózonkárosító anyagok (ODS) kibocsátásának csökkentéséről szóló megállapodást 538 igen szavazattal, 8 nem szavazattal és 13 tartózkodással fogadták el. A jogszabály követelményeket vezet be az ilyen anyagok visszanyerésére és újrahasznosítására az építőanyagokban (különösen a szigetelőhabokban) a felújítások során, ami az EU-ban a fennmaradó ODS-kibocsátás fő forrása. Szigorú mentességeket vezet be továbbá az alapanyagként (más anyagok előállításához, például a gyógyszeriparban vagy a vegyiparban), technológiai anyagként, laboratóriumokban és tűzvédelemben történő felhasználásuk esetére.

Így nyilatkoztak a jelentéstevők a témában:

Bas Eickhout (Greens/EFA, Hollandia) jelentéstevő elmondta: „Az F-gázok megszüntetése kulcsfontosságú. Nem csak azért, mert ezek a gázok rendkívül károsak az éghajlatra, hanem azért is, mert egyértelműséget és beruházási biztonságot nyújtunk az ipar számára. Az európai vállalatok már most is élen járnak az F-gázok tiszta alternatíváinak kifejlesztésében, így ez a törvény jót tesz az éghajlatnak és az európai gazdaságnak is.”

Jessica Polfjärd (EPP, Svédország) jelentéstevő elmondta: „Az ózonkárosító anyagok kibocsátásának megállítása kulcsfontosságú a károsodott ózonrétegből eredő káros egészségügyi és környezeti hatások megelőzéséhez, valamint az Európai Unió éghajlatvédelmi célkitűzésével összhangban az üvegházhatású gázok megtakarításához való hozzájáruláshoz.”

A következő lépések

A plenáris ülésen megtörtént zárószavazás után a Tanácsnak még hivatalosan jóvá kell hagynia a jogszabályokat, mielőtt azokat kihirdetnék az Európai Unió Hivatalos Lapjában, és életbe lépnének.

A fluortartalmú üvegházhatású gázok (F-gázok) kibocsátásának további csökkentésének háttere

A fluortartalmú üvegházhatású gázok, például fluorozott szénhidrogének, perfluorozott szénhidrogének, kén-hexafluorid és nitrogén-trifluorid (amelyeket hűtőszekrényekben, légkondicionálókban, hőszivattyúkban, tűzvédelemben, habokban vagy elektromos kapcsolóberendezésekben használnak) és az ózonkárosító anyagok, mint például a halonok (tűzoltó készülékekben használatosak), a metil-bromid (kártevők elleni védekezés) és a hidroklór-fluor-szénhidrogének (hűtőszekrényekben és légkondicionáló berendezésekben találhatók) az ember által előállított, nagy globális felmelegedési potenciállal rendelkező üvegházhatású gázok (GHG).

E gázok kibocsátását tovább kell csökkenteni annak érdekében, hogy hozzájáruljunk az EU éghajlati célkitűzéseihez és megfeleljünk a nemzetközi megállapodásoknak (Montreali Jegyzőkönyv és a Kigali módosítás) - írták.A jogszabály elfogadásával az Európai Parlament a polgárok azon elvárásának tesz eleget, mely szerint az EU támogassa a fenntartható és rugalmas növekedési modellre való átállást, illetve a környezetbarátabb gyártási folyamatok előmozdítását. Ezt az Európa jövőjéről szóló konferencia következtetéseinek 11. javaslatának (1) bekezdése is kifejezi.

Megosztás

További híreink

Vége az aszálynak, itt vannak a belvizek

2024.09.16.

A kiadós, országos csapadék hatására véget ért a hosszú aszály, a talaj alaposan megázott. Az őszi káposztarepce kezdeti fejlődéséhez így optimálissá váltak a körülmények. Holnap már csak elszórtan várható csapadék, szerdától pedig szárazra fordul az idő.

Elérte Magyarországot az árhullám, mutatjuk a legveszélyeztetettebb területeket

2024.09.16.

Elérte a Szigetközt az árhullám. A Lajtán Mosonmagyaróvárnál ma hajnalban a legmagasabb, III. fokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni az állami védvonalakon. A vízügy Országos Műszaki Irányító Törzse folytatja a védelmi előkészületek koordinálást, szoros egyeztetésben a társszervezetekkel.

Három helyen is kiválogatták a legjobb fiatal szürkemarha bikákat

2024.09.16.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság kollégái a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete tagjaival elvégezték a fiatal szürke szarvasmarha bikák válogatását a bugacpusztaházi, az izsáki, valamint a kunszentmiklósi állattartó telepeken.

Partner

Vadkerítések évtizedekre kivitelezve - szakértelemmel és megfelelő gépparkkal

2024.09.16.

Két év teljeskörű garancia, profi kivitelezés, minőségi alapanyagok, előzetes konzultáció, gyors, megbízható munka. Többek között ezekről számolnak be a Cont-Eco Kft. megrendelői, partnerei, akik sok esetben már évtizedek óta üzleti kapcsolatot ápolnak a vadkerítéseiről és villanypásztor-rendszereiről ismert szombathelyi vállalattal.

Ötvenkét őszi búza fajtát és 15 repcehibridet vizsgáltak a GOSZ-VSZT-NAK országos tesztjein

2024.09.16.

Összesen 52 őszi búza fajtát és 15 repcehibridet vizsgáltak a GOSZ-VSZT-NAK országos tesztjein.

Szél- és csapadékrekordot is hozott a hétvége

2024.09.16.

A hétvégén új országos széllökés és csapadék napi rekordok születtek: Kab-hegyen 118,8 km/h szélsebességet, Bakonybélben pedig 87,4 mm csapadékot mértek.

Partnerhírek
Partner

Vadkerítések évtizedekre kivitelezve - szakértelemmel és megfelelő gépparkkal

2024.09.16.

Két év teljeskörű garancia, profi kivitelezés, minőségi alapanyagok, előzetes konzultáció, gyors, megbízható munka. Többek között ezekről számolnak be a Cont-Eco Kft. megrendelői, partnerei, akik sok esetben már évtizedek óta üzleti kapcsolatot ápolnak a vadkerítéseiről és villanypásztor-rendszereiről ismert szombathelyi vállalattal.

Partner

Acélcsarnok-építés? Most dupla pályázati segítséget is kaphatnak az állattartók

2024.09.13.

Újra mezőgazdasági célú pályázatok nyílnak 2024 őszén, amelyek ez alkalommal az állattartó gazdaságok versenyképességének fokozását célozzák a termeléshez szükséges eszközök korszerűsítésének vagy éppen építési beruházás finanszírozásával. Az agrárszíntéren igen elterjedt acélcsarnokok utóbbihoz kínálnak, vállalkozásra szabott épületkonstrukciókat. Nézzük a modern acélcsarnokok előnyeit!

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 20 szervós kis traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 20 szervós kis traktor

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 2.900 hirdetés 71 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás