A legeltetési időszak befejeződésével visszatértek a szürkemarha- és a bivalygulyák a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság megújult dévaványai állattartó telepére. A Békés megyei, telepről idén is a nemzeti park több részterületére szállítottak magyar szürke szarvasmarhákat a területek természetvédelmi kezelése céljából. Biharugrára 280 tinót, Szabadkígyósra 350 növendék üszőt, a Körös-ártérbe pedig további 96 szürkemarhát vittel ki tavasszal, a legeltetési szezon kezdetekor. Továbbá Dévaványa térségében 400 szürkemarha és 250 házi bivaly legelészett.

Az állatok október végén érkeztek meg a megújult telepre, ahol a telet töltik majd. Beszállításuk, egyúttal az őszi állatorvosi kezelések is folyamatosan zajlanak. Ahogy minden évben, úgy az idén is előzetesen biztosították az őshonos állatok számára szükséges téli takarmánybázist. Mintegy 23 ezer bála lucerna- és gyepszénát készítettek, s bebálázták az almozáshoz szükséges szalmát is. Idén összesen csaknem 1500 marhaféle (magyar szürke szarvasmarha és házi bivaly) telel majd Dévaványán.

Bivalyok a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság utóbbi évtizedének legnagyobb beruházásából megvalósult téli tartáshelyen 2021. november 8-án - Fotó: Lipták Judit

Megvalósult a hatalmas beruházás

Ott, ahol a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság utóbbi évtizedének legnagyobb beruházását adták át november 8-án a Dévaványa és Ecsegfalva között található Kőmagtári-táblán. A „Pusztai élőhelyek fejlesztése Dévaványa térségében” elnevezésű, KEHOP-4.1.1-15-2016-000-42 azonosítószámú nyertes pályázat segítségével korszerű téli tartáshely épült az őshonos házi bivalyok és magyar szürke szarvasmarhák számára.

Dr. Tirják László, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója elmondta, hogy a november 8-án átadott, 1 milliárd 447 millió forintos fejlesztés keretében megépült egy 400 állat befogadására alkalmas szürkemarha-szárnyék, valamint egy 2500 négyzetméteres (karámokkal együtt) bivalyistálló, ahol 200 bivalyt helyeztek el. A Makovecz Imre építészeti örökségét folytató iroda tervei alapján készült komplexumban gulyásszállás, iroda, szociális helyiségek, gépszín, kútház, tűzivíz-tároló és trágyatároló is helyet kapott.  A beruházáshoz 1,2 milliárd forint pályázati támogatást kapott az Igazgatóság. Az egyes épületrészeket csaknem egykilométeres úthálózat köti össze.

Panorámafotó a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság utóbbi évtizedének legnagyobb beruházásából megvalósult téli tartáshelyekről 2021. november 8-án - Fotó: Lipták Judit

A projekt természetvédelmi célja a nemzeti park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületén élő, nemzetközi jelentőségű túzokállomány kedvező élőhelyi feltételeinek megteremtése és védelme. A legeltetéssel történő területkezelés további célja a pannon szikes sztyeppek és mocsarak fenntartása, hosszú távú megőrzése.

Megosztás

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás