Különösen a szerbiai mezőgazdaság számára lesz jelentős a Szerbia és Egyiptom közötti szabadkereskedelmi megállapodás - erről beszélt Aleksandar Vučić a Szerbiai RTV-nek. A szerb államfő egyiptomi hivatalos látogatásán kiemelte, 16 000 termékre vonatkozik a szabadkereskedelmi megállapodás, és amint életbe lép, akkor ezek egy részénél azonnal megszűnik, egyes árucikkeknél pedig fokozatosan fog csökkenni a vám. 

A mezőgazdasági termékek 87,5 százalékára, az ipariaknak pedig a 30,5 százalékára terjed ki az egyezmény - részletezte Aleksandar Vučić a megállapodást a Pannon RTV cikke szerint.

Szabadkereskedelmi megállapodást kötött egymással Szerbia és Egyiptom, ami megváltoztatja az agrárpiaci helyzetet - képünk illusztráció
Szabadkereskedelmi megállapodást kötött egymással Szerbia és Egyiptom, ami megváltoztatja az agrárpiaci helyzetet - képünk illusztráció

Változik a hátrányos helyzet

Az egyiptomi piacon Szerbia eddig hátrányban volt az Európai Unió tagországaival szemben. Az EU már kötött szabadkereskedelmi megállapodást Egyiptommal, amíg a szerb árukra 40-60 százalékos vámot róttak ki. Ilyen feltételek mellett nem lehet versenyezni - fogalmazott Vučić. Szerbiának eddig nem volt esélye a kivitelre, a szabadkereskedelmi megállapodással ez most megváltozott.

A Szerbia és Egyiptom közötti szabadkereskedelmi megállapodás kivételes jelentőséggel bír - nyilatkozta Aleksandar Vučić a Kairóban megtartott sajtótájékoztatón. Amint életbe lép az egyezmény, eltörlik a 40 százalékos vámot a friss almára, a 30 százalékos vámot az aszalt szilvára és a 20 százalékos vámot a fagyasztott bogyós gyümölcsökre - fogalmazott.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Mezőgazdasági járművek nagy pontosságú pozicionálása: a leginkább pénztárcabarát a műholdas megoldás

2024.09.08.

A mezőgazdasági járművek GNSS automatikus kormányzási rendszerei világszerte egyre népszerűbbek a nagy mezőgazdasági régiókban. Ezek a rendszerek nemcsak mentesítik a vezetőt a kézi kormányzás alól, hanem centiméteres pontosságot is elérnek, így sok gazdálkodó számára nélkülözhetetlenek. De mi van, ha éppen nem állnak rendelkezésre a szükséges jelek?

A talaj egészségességét érzékeli az autonóm rendszer – 750 000 dolláros támogatással épül ki

2024.09.08.

A Mississippi Állami Egyetem (MSU) kutatói 750 000 dolláros forrással támogatják a fenntartható jövő mezőgazdasági alkalmazásait a legkorszerűbb, talajegészségügyi érzékelő technológia kifejlesztésére és végső soron a gazdaságok hatékonyságának javítására. A végső cél egy olyan pilóta nélküli földi jármű kifejlesztése, amely képes függetlenül felmérni a talaj állapotát.

Hatalmas – tízszeres! – költségcsökkentést ígér az új, chlorella alapú baromfitakarmány-adalékanyag

2024.09.08.

Az oroszországi Penza Állami Egyetem tudóscsoportja által kifejlesztett új Chlorella S-2019 törzs ígéretes lehetőséget jelent a takarmány-antibiotikumok helyettesítésére és a termelési költségek csökkentésére. A termékről azt mondják, hogy „tízszer olcsóbb” a szintetikus antibiotikumokhoz és azok általános alternatíváihoz képest.

Ne rontsa el a gyümölcsfák nyári végi gondozását

2024.09.08.

A nyár végén és kora ősszel számos fontos teendő vár a kertészekre. Korábban a gyümölcsfák lombjának megóvása a kórokozók elleni védekezést jelentette, hogy a levelek az őszi lombhullásig megfelelően működhessenek. Az idei aszály miatt azonban már az öntözés is létfontosságú a lomb megtartásához.

Földgázból takarmányfehérje – elindult az üzem Oroszországban

2024.09.08.

Az orosz Biopractica cég gázból fehérjét termelő üzemet indított a Kirov régióban, Moszkvától 650 km-re keletre. Bár az orosz takarmányiparnak ez az ágazata az elmúlt években elmaradt a fejlődéstől, a kilátások biztatóak, mivel a jövőbeni termelési volumen egy részét már lekötötték kínai cégek.

Az egészségtudatos fogyasztók adnak lendületet az aszalt gyümölcsök piacának

2024.09.08.

A ResearchAndMarkets.com jelentése szerint a szárított gyümölcsök piaca a 2023-as 10,98 milliárd dollárról 2024-re 11,60 milliárd dollárra nő. A piac az előrejelzések szerint 2030-ra eléri a 16,20 milliárd dollárt, az összetett éves növekedési ütem pedig az 5,70%-ot.

Partnerhírek
Partner

Megbízhatóság és hatékonyság a Pantera 40EC-vel ősszel is

2024.09.06.

A kombájnok rostaaljából kikelt, zöld sávokban megjelenő gabona árvakelés a gyenge kelő repcét teljesen kiszoríthatja, elpusztíthatja. A Pantera 40 EC hatékony megoldás lehet.

Partner

Hány aszályos év kell még, hogy a gondolkodás megváltozzon?

2024.09.05.

Dunapatajon tartotta idei szakmai napját a Kukorica Kör Egyesület, ahol a jelenlévő gazdálkodók az agrárium elismert képviselőinek előadásait hallgathatták meg impozáns környezetben augusztus végén.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren

Magro.hu Piactér

Több mint 2.800 hirdetés 38 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás