A Kukorica Kör Egyesület dunapataji Szakmai Napján, a Biocont Magyarország Kft. képviseletében, Gyekiczki Bernadett, a cég vezető szaktanácsadója a gyapottok-bagolylepke megváltozott viselkedési szokásairól tartott érdekes előadást. Az alábbi kivonat ez alapján készült.

A Biocont egy kifejezetten biológiai növényvédelemre specializálódott közép-európai cégcsoport. Magyarországon 20 éve van jelen, ők voltak az elsők, akik speciálisan ezen a területen indultak el. Megalakulását követően először a szőlő és gyümölcs, majd a szabadföldi és üvegházas kertészeti kultúrák kerültek a fókuszába, de termékkínálata most már a szántóföldi termesztésre is kiterjed. Nemrég pedig az állattartó telepek biológiai védelme felé is nyitottak, mert ezen a területen is egyre terjed a hasznos rovarok használata, a kemikáliák kiszorulásával, hatásvesztésével – kezdte el mondandóját Gyekiczki Bernadett.

"A cég egyértelmű erőssége a kutatás-fejlesztési tevékenység, aminek az az oka, hogy felismerték, a biológiai eszközöket adaptálni kell a nagyon gyorsan és drasztikusan változó körülményekhez, azokat egyszerűen és jól használható módon kell a magyar termelők számára biztosítani. Ebben a munkatársak sokéves gyakorlati tapasztalatára, illetve szakértelemre támaszkodunk" – emelte ki a szakember.

A biológiai növényvédelemről, értelemszerűen mindenkinek az ökológiai gazdálkodás jut eszébe, és a Biocont ténylegesen jelentős piaci pozíciót foglal el ebben a körben, ám jelenleg már sokkal több integrált termelő alkalmazza az eszközeiket. Egyrészt a kémiai anyagok hatásvesztése, szerrezisztencia problémák miatt, másrészt a szabályozási változások miatt. A hagyományos növényvédő szerekterületén életbe lépett szerkivonások jelentős kihívások elé állítják a termelőket, így kénytelenek nyitni a biológiai megoldások felé – folytatta előadását a növényorvos.

Kiemelte, hogy „a növényvédelem nem a mérgeknél kezdődik. Az elsődleges célnak inkább annak kellene lennie, hogy vitálisan, életerősen tartsuk a növényünket, elkerülve ezzel a növényvédelmi beavatkozásokat. Ugyan nehéz stresszmentes nevelni az állományt, de mindent meg kell tenni a növényeket ért stressz szintjének csökkentése érdekében.”

Gyekiczki Bernadett, a Biocont Magyarország Kft. szaktanácsadója
Gyekiczki Bernadett, a Biocont Magyarország Kft. szaktanácsadója

A gyapottok-bagolylepke viselkedése megváltozott

Az előadó később megosztott néhány nagyon érdekes tapasztalatot a gyapottok-bagolylepke viselkedésével kapcsolatban, ami változást jelent a korábban megszokottakhoz és a tankönyvi példához képest, és amihez a növényvédelemnek is alkalmazkodnia kell. A gazdákban tudatosítani kell, hogy változik a klímánk, változik a környezetünk, amihez a különböző károsítóink is nagyon jól alkalmazkodnak – tette hozzá.

varsás csapda
Varsás csapda

Gyekiczki Bernadett szakemberként azt látja, hogy sok termelőt még mindig meglepetésként ér, amikor megtudja, hogy elérhető előrejelzési lehetőség a gyapottok bagolylepke rajzásának követésére. A bemutatott, úgynevezett varsás csapda egy feromonnal átitatott kis gumidarabkával ellátva hatékonyan összegyűjti a hím egyedeket. Ebből lehet következtetni a rajzás stádiumára, hogy megjelent-e már a károsító és kell-e a pici hernyókra számítani a táblánkban.

Széles körben elterjedt az a nézet, hogy gyapottok-bagolylepke ellen a kukorica generatív részeinek megjelenése után kell elkezdeni a védekezést.

A gazdák jellemzően a címervirágzat, a bibeszálak megjelenése, a virágzás kezdete után 7-10 nappal fújják ki az első rovarölőket. Az utóbbi időben azonban, a gyapottok-bagolylepke hernyói már a térdig érő kukorica szárát is szétrágják, ami eddig egyáltalán nem volt jellemző. Egyre gyakrabban találkozunk olyan esettel, amikor egyáltalán nem tipikus helyeken és károsítási formákban jelenik meg ez a károsító - folytatta.

A másik megemlített tévhit az, hogy mivel a gyapottok-bagolylepke hernyója elég nagy testű, egy kukoricacsövön csak egy hernyóval kell megküzdeni. Mint megtudtuk, az idei év ezt a véleményt is megcáfolta, csövenként 4-6 lárvát is találtak.

Szintén megdőlt az a tankönyvek szerinti állítás, hogy a gyapottok-bagolylepke tömges pusztításával 5-6 évente kell számolnunk, ma már 1-2 évente fenyeget ez a veszély. Aggodalomra okot adó a helyzet és nagyon nehéz megküzdeni a rovarral.

Az előadó külön kihangsúlyozta, hogy ha nincsen mechanikai kár, akkor nem jelentkezik gombafertőzés és toxinképződés a csövön.

gyapottok-bagolylepke hernyója
Gyapottok-bagolylepke hernyója

Ezért elsődleges arra érdemes koncentrálni, hogy a gyapottok-bagolylepke hernyójától mentesen tartsuk az állományt.

Mint megtudtuk, jelenleg a takarmánykukorica jellemzően maximum egy rovarölős kezelést kap Magyarországon, a kettő már ritkaságnak számít, ám a károsító viselkedésének megváltozása és a károsítás súlyosbodása (gyakrabbi, erős, elhúzódó rajzások, több hernyó károsít egy csőben, másodlagos gombafertőzések és toxinszennyeződés) miatt a beavatkozások számát javasolt lenne növelni. A gyapottok-bagolylepke már nemcsak vándorlepkeként, hanem áttelelő formában is megtalálható hazánkban, ami azt jelenti, hogy több hullámban támad. Először az áttelelő nemzedék jelentkezik, aztán megérkeznek a vándorlepkék, majd az áttelelő nemzedék második generációja következik, és így tovább. Folyamatos és nagyon erős károsítónyomásról beszélhetünk az ország több pontján, például, a dél-alföldi régió területén. De régiónként és akár táblaszinten is nagyon jelentős eltérések vannak. A védekezés időzítéséhez  elsősorban a helyszíni szemle javasolt.

Dipel DF a gyapottok-bagolylepke ellen

A prezentáció második részében a Biocont gyapottok-bagolylepke ellen bevethető készítményeinek bemutatására került sor. Elsőként a biológiai fegyvertárból a probléma kezelésére a Bacillus thuringiensis tartalmú Dipel DF került sorra.

Mint elhangzott, a termékben található toxinkristályok a lepkehernyók lúgos tápcsatornájában aktiválódnak, és perforációt okoznak. Ennek következtében a károsító táplálkozása rövid időn belül (0,5-2 óra) leáll, majd az állat elpusztul. A készítményt előrejelzés alapján a fiatal lárvastádiumok ellen ajánlott alkalmazni a minél magasabb hatás elérése érdekében. Erős fertőzésnél és elhúzódó rajzás esetén a kezelés ajánlott 7-10 nap múlva megismételni.

A fiatal hernyók elleni kezelések mutatják a legnagyobb hatékonyságot. Ennek oka egyszerű – ezeknek a legintenzívebb a táplálkozása, így ők veszik fel a legtöbb hatóanyagot testtömegükhöz képest.

Mivel nem élő anyagot tartalmaz a termék, a kémiai anyagokhoz nagyon hasonlóan kezelhető és ezáltal nagyon könnyen felhasználható, jól adaptálható a hagyományos technológiákba. Ez egy szelektív rovarölő. Ez azt jelenti, hogy specifikusan csak a lepkehernyók ellen fejt ki hatást.

Az is kiderült, hogy a Dipel DF  a csemegekukorica-kísérletekben is jól vizsgázott, amit azért érdemes kihangsúlyozni, mert az egy nagyon magas értékű kultúra, és a konzervipari feldolgozás miatt nagyon alacsony az a gazdasági küszöb, amit a feldolgozó tolerálni tud. A Dipel DF kétszeri kijuttatásával elérhető az a termésbiztonsági szint, amire egyébként a piacvezető kémiai konkurens képes akár átlagos, akár magas fertőzési nyomásról beszélünk

És a szakember még egy érvet nevezett meg a biológiai védelem mellett. Ha a rajzások száma és a kártevőnyomás növekszik, ezzel lépést kell tartania a beavatkozások számának is, ami viszont – kémiai védelem esetén - növeli a rezisztencia kialakulásának kockázatát. A biológiai növényvédelem viszont egy nagyon alacsony szerrezisztencia-kockázatot garantál, sokkal több alkalommal, hosszútávon elérhető fegyver a termelők kezében.

Helicovex az új rovarölő szer

A Biocont piacra dobott egy új rovarölőszert is. A Helicovex, egy a természetben előforduló vírus alapú készítmény, idén debütált Magyarországon és jelenleg is futnak kifejezetten konzervipari, csemegekukorica kísérletek. A magas kockázat miatt arról szeretnének megbizonyosodni, hogy ez is egy olyan készítmény lesz, amit biztonsággal lehet nyújtani a termelőknek.

Helicovex

A Helicoverpa nemzetség fajai, különösen a gyapottok-bagolypille ellen hatásos. Különleges hatásmódjával (fajspecifikus fertőző képességével) nem csak közvetlen kártevőölő, de populációszabályozó, elhúzódó (prolongált) hatást fejthet ki.

Elhangzott, hogy a gyapottok-bagolylepke világszerte számos rovarölőszer család ellen kifejlesztett rezisztens törzsekkel rendelkezik, de a Helicovex speciális hatása miatt a károsító ellen jól használható.

A vírus-részecskéket (glükoprotein burokban) a fiatal lárva táplálkozás útján veszi fel, melyek annak lúgos középbelében feloldódnak. A virion a középbél hámszövetén át felszívódva szaporodni kezd, ezzel a vírusfertőzés a hernyók gyors pusztulását okozza. A pusztuló vagy a csak legyengült hernyó érzékenyebb a környezeti viszontagságokra, más rovarölő szerekre. Az elpusztult hernyóból kiszabaduló virionok további fertőzést válthatnak ki a későbbi nemzedékekben is.

Terpen CU

Végül, pedig még egy olyan készítmény került bemutatásra, amit átirányítja a fókuszt a növényvédő szerekről a növényegészséget fenntartó készítményekre. Ez a Terpen CU réz alapú lombtrágya.

Felhasználó- és környezetbarát, egyhatóanyagú, koncentrált, vízben szuszpendálható speciális fenyőterpén adalékot tartalmazó készítmény, amely 400 g/l fémrezet tartalmaz réz-hidroxid formájában.

A réz az élő szervezetek, növények által igényelt mikrotápelem, nagyon sok anyag-cserefolyamatban részt vesz, mint pl. a fotoszintetikus elektronszállításban, a légzési folyamatokban, fehérjeszintézisben, a sejtfalak képződésében. Lényeges alkotóeleme több antioxidáns enzimnek is.

Mivel nem növényvédő szer, minden kultúrában nagyon jól felhasználható, és fenyőterpénnel kiegészítve, esőállóságot biztosít a terméknek, mivel erős tapadást kölcsönöz. Kontakt anyagként egy masszív, egybefüggő rétegként megmarad a növények felszínén, tartós hatást biztosítva.

Mint elhangzott, hamarosan érkezik egy hasonlóan fenyőterpénbe „csomagolt” kén-lomtrágya is.

A növényorvos kiemelte, a biológiai módszerek alkalmazására azért is van nagy szükség a hagyományos gazdaságokban, hogy a széles hatókörű kémiai szerekkel szembeni szerrezisztenciát elkerüljük, azokat minél tovább elérhető és felhasználható státuszban tudjuk tartani. A növényvédő szerek háttérbeszorulásával elkezdődött a növényvédelem finomhangolása, ahol már nem csak a fő hatóanyag, hanem a mellette lévő segédanyagok is reflektorfénybe – és górcső alá kerülnek.

"A szántóföldi kultúrák esetében a jövőben egyre inkább ezekre a gazdasági környezethez igazodó, kedvező ár-érték arányú, anyagokra fogunk koncentrálni, ahol a hatás fokozását nem a növényvédő szer mennyiségének növelésétől, hanem a hasznosulás javulásától várjuk" – zárta előadását Gyekiczki Bernadett.

(x)

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Partner

Megváltozott viselkedése miatt új fegyvereket vet be a Biocont a gyapottok-bagolylepke ellen

2024.09.24.

A Kukorica Kör Egyesület dunapataji Szakmai Napján, a Biocont Magyarország Kft. képviseletében, Gyekiczki Bernadett, a cég szaktanácsadója a gyapottok-bagolylepke megváltozott viselkedési szokásairól tartott érdekes előadást. Az alábbi kivonat ez alapján készült.

A héten több hullámban érkezik a csapadék

2024.09.24.

A múlt heti jelentős esőzések után ismét napos, meleg idő tért vissza, ami kedvező feltételeket biztosított az őszi káposztarepce keléséhez és kezdeti fejlődéséhez, valamint az őszi betakarításhoz. Az előttünk álló időszak azonban változékonyabb lesz, hiszen délnyugatról nedves levegő érkezik több hullámban, ami csapadékot hoz, és a hét végén lehűlés is várható.

A vendéglátóhelyek teraszain is betiltanák a dohányzást

2024.09.24.

Az új javaslat széleskörűen kiterjesztené a dohányzási tilalmakat számos helyszínre, melyek közül több Magyarországon már jelenleg is dohányzásmentes övezet.

A generatív mesterséges Intelligencia pusztító hatást hoz a fenntarthatóságra a következő években

2024.09.24.

A generatív mesterséges intelligencia hatására az adatközpontok szén-dioxid-kibocsátása várhatóan háromszorosára nő a következő években.

Ma heves zivatarok is tásulnak a nagy meleghez

2024.09.24.

Kedden nyugat felől megvastagszik a felhőzet, illetve egy széteső, gyengülő félben lévő csapadékzóna halad keleti irányba, amely az északkeleti, keleti tájakat csak késő délután, este érheti el, addig ott szűrt napsütés várható. Mögötte átmenetileg szakadozhat, vékonyodhat a felhőzet, de további záporok, zivatarok kialakulhatnak. A déli, délkeleti szél többfelé megélénkül, az Alföldön helyenként meg is erősödik. Emellett a zivatarokat is kísérhetik erős, viharos széllökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 20 és 27 fok között alakul, de a Dunántúl tartósabban felhős részein ennél több fokkal alacsonyabb, míg az Alföldön néhol kissé magasabb is lehet. Késő estére 13 és 19 fok közé hűl le a levegő.

Nagy változások készülnek az Európai Unió agrártámogatásában, ami sokaknak nem fog tetszeni

2024.09.24.

Ismertették a „Stratégiai párbeszéd az EU mezőgazdaságának jövőjéről” című programterv következtetéseit, ezek alapján gyökeres szemléletváltás készül az agrártámogatásban.

Partnerhírek
Partner

Megváltozott viselkedése miatt új fegyvereket vet be a Biocont a gyapottok-bagolylepke ellen

2024.09.24.

A Kukorica Kör Egyesület dunapataji Szakmai Napján, a Biocont Magyarország Kft. képviseletében, Gyekiczki Bernadett, a cég szaktanácsadója a gyapottok-bagolylepke megváltozott viselkedési szokásairól tartott érdekes előadást. Az alábbi kivonat ez alapján készült.

Partner

Miért lesznek egyre „gyengébbek” a talajaink? Miért termelünk kevesebbet, rosszabb minőségben?

2024.09.23.

Az elmúlt 20-25 évben is tovább folytatódott a talajokban a szerves anyag fogyása és lassú kicsúszásuk a semleges kémhatású (pH) tartományból. Ez pedig súlyos termésingadozást eredményez, főleg az egyre szélsőségesebbre váltó időjárási viszonyok esetén.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.000 hirdetés 79 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás