Az Állattartó telepek fejlesztésének támogatása pályázat anyagainak benyújtása 2024. őszétől indul. Érdemes odafigyelnie annak, aki szeretné fejleszteni az állattartó telepét.

A Goodwill Consulting cikkében kitért a kis és nagy ÁTK pályázatok hasonlóságára, valamint a különbségeire.

Az Állattartó telepek fejlesztésének támogatása pályázat anyagainak benyújtása 2024. őszétől indul, érdemes odafigyelnie annak, aki szeretné fejleszteni az állattartó telepét
Az Állattartó telepek fejlesztésének támogatása pályázat anyagainak benyújtása 2024. őszétől indul, érdemes odafigyelnie annak, aki szeretné fejleszteni az állattartó telepét

Az ÁTK pályázatok célja

Az állattartó telepek korszerűsítését célzó pályázati lehetőségek új lendületet hozhatnak a mezőgazdasági ágazatban. A felhívások célja az állattartó gazdaságok versenyképességének fokozása új technológiák bevezetése révén, miközben az energiatakarékosság és a környezetvédelem is fontos szempont.

A pályázatokban megfogalmazott célok között szerepel az állattartó gazdaságok hatékonyságának növelése az épületenergetikai és a technológiai fejlesztések révén. Kiemelt figyelmet kap továbbá az állatjólét és a környezetvédelem is.

Kik pályázhatnak?

A pályázatban azok a mezőgazdasági termelők vehetnek részt, akik legalább 10 000 euró értékű üzemmérettel rendelkeznek, és az árbevételük legalább 40%-a mezőgazdasági tevékenységből származik. A pályázat benyújtását megelőző teljes lezárt üzleti év alapján kell az üzemméretet vagy az árbevételt meghatározni.

A családi mezőgazdasági társaságok (CSMT) esetében a tagok legalább 50%-ának kell rendelkeznie legalább 10 000 euró értékű üzemmérettel vagy az árbevétel legalább 40%-ának mezőgazdasági tevékenységből származónak kell lennie. Ha a CSMT rendelkezik teljes lezárt üzleti évvel, az előírást önmagában kell teljesítenie. Mind a két pályázatra az egész ország területéről várják a támogatási igényeket.

Milyen tevékenységeket támogat az ÁTK?

Támogatást a következő állatfajok tartásához lehet igényelni:

  • baromfifélék (házityúk, pulyka, kacsa, pézsmaréce, lúd, gyöngytyúk);
  • sertésfélék (házi sertés, vaddisznó);
  • szarvasmarhafélék (szarvasmarha és bivaly, ideértve a bölényt is);
  • juh- és kecskefélék;
  • lófélék (ló, szamár, öszvér), nyúl, méh, húshasznosítású galamb, fürj, strucc, emu, fácán, fogoly, csincsilla.

Összességében az alábbi beruházások támogathatóak:

  • Állattartáshoz kapcsolódó termelő tevékenységet szolgáló épület, építmény építése, fejlesztése, korszerűsítése. 
  • Új gépek és eszközök, technológiák vásárlása, beleértve az információs és kommunikációs technológiákat. 
  • Energiahatékonyság javítására vonatkozó tevékenységek. 
  • Megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazása.
  • Mindezen tevékenységek négy célterületen belül pályázhatóak. 

1. célterület: Állattartó telepek általános korszerűsítése (beleértve új állattartó telepek létesítését is)

Baromfitartó telepek korszerűsítése

A baromfitartáshoz kapcsolódóan a korszerűsítés magában foglalja a technológiák beszerzését és fejlesztését, mint például a szellőztetés és hűtés-fűtés technológiáját, takarmányok eltarthatóságát biztosító technológiákat, valamint a tojásgyűjtés, tojásosztályozás és tojáskeltetés fejlesztését. Az építési tevékenységek közé tartozik az istállók és tojás válogató-, keltető épületek építése, bővítése és korszerűsítése. Emellett eszközök és gépek beszerzése is támogatott, amelyek a takarmány-előkészítéshez, kiosztáshoz, állathigiéniához és tojáskezeléshez szükségesek.

Sertéstartó telepek korszerűsítése

A sertéstartó telepek korszerűsítése során az építési tevékenységek közé tartozik az állategészségügyhöz, takarmányozáshoz és sertéstartáshoz kapcsolódó technológiák beszerzése, valamint az istállók építése és bővítése. Emellett eszközök és gépek beszerzése is támogatott, amelyek a takarmány előkészítéséhez, kiosztáshoz, állathigiéniához és sertéstartáshoz szükségesek.

Szarvasmarhatartó telepek korszerűsítése

A szarvasmarhatartó telepek korszerűsítése során az építési tevékenységek közé tartozik a fejési, tejhűtési és tejtárolási technológiák, valamint a takarmány eltarthatóságát biztosító technológiák kialakítása. Az építkezések magukban foglalják az istállók, fejő- és tejházak építését, valamint állatválogatók, kezelők, karámok és kifutók kialakítását. Emellett eszközök és gépek beszerzése is támogatott, amelyek a takarmány előkészítéséhez, kiosztáshoz, állathigiéniához és tejkezeléshez szükségesek.

Juh és kecsketartó telepek korszerűsítése

A juh- és kecsketartó telepek korszerűsítése során az építési tevékenységek közé tartozik a fejési, tejhűtési és tejtárolási technológiák, valamint a gyapjúnyírás technológiájának kialakítása és fejlesztése. Az építkezések magukban foglalják az istállók, fejő- és tejházak építését, valamint állattartó sátrak, állatválogatók, karámok és kifutók kialakítását. Emellett eszközök és gépek beszerzése is támogatott, amelyek a takarmány előkészítéséhez, kiosztáshoz, állathigiéniához és tejkezeléshez szükségesek.

Egyéb állattartó telepek korszerűsítése

Az egyéb állattartó telepek korszerűsítése során az építési tevékenységek közé tartozik a szellőztetés, hűtés-fűtés technológiáinak kiépítése, valamint az etetés és itatás technológiájának kialakítása. Az építkezések magukban foglalják az istállók, mézházak, tojás válogató és keltető épületek építését, valamint állatválogatók, karámok és kifutók kialakítását. Emellett eszközök és gépek beszerzése is támogatott, amelyek a takarmány előkészítéséhez, kiosztáshoz, állathigiéniához és tojáskezeléshez szükségesek.

2. célterület: Állattartó telepek fejlesztését szolgáló zöld beruházások

Az állattartó telepek zöld beruházásai során az energiahatékonyság javítása érdekében épületenergetikai és épületgépészeti korszerűsítések valósulnak meg, amelyek célja a telepen belüli energiahatékonyság fokozása. Ide tartozik a meglévő épületek hőtechnikai adottságainak javítása, fűtési, hűtési és világítási rendszerek korszerűsítése, valamint energiatakarékos technológiák kiépítése. Ezenkívül megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazása is támogatott, mint például napkollektorok, napelemes rendszerek, biomassza alapú rendszerek, hőszivattyús rendszerek, geotermikus energia és szélenergia felhasználásához kapcsolódó technológiák.

3. célterület: Állattartó telepek fejlesztése az ammónia-kibocsátás csökkentés érdekében

Az állattartó telepek fejlesztése az ammónia-kibocsátás csökkentése érdekében olyan tevékenységeket foglal magában, amelyek célja az ammónia és üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése, valamint a levegő minőségének és a vízterhelés javítása. Ezen célterülethez tartozik a trágyatárolók kialakítása fedett kivitelben, amely új állattartó telepek létesítése, nem működő telepek újraindítása vagy férőhelybővítéssel járó beruházások esetén támogatott.

4. célterület: Állattartó telepek járványvédelmi beruházásainak támogatása, sertéságazat esetén a farokkurtítás visszaszorításával

Az állattartó telepek járványvédelmi beruházásai során a járványvédelemhez kapcsolódó építési és szerelési tevékenységek, valamint az állatbetegségek kockázatát csökkentő eszközök és gépek beszerzése támogatott. Ezen túlmenően a sertéstartó telepek fejlesztése a farokkurtítás visszaszorítása érdekében karámok építését vagy átépítését is magában foglalja, amely nagyobb férőhely biztosításával és az állatjóléti követelmények betartásával valósul meg.

Mi a különbség az ÁTK pályázatok között?

A kisebb pályázat, vagyis az „Állattartó telepek megújításának támogatása” (kis ÁTK) esetében a támogatási intenzitás 50-70% között mozog, ezt az adott célterület befolyásolja. A támogatás összege maximum 200 millió forint lehet.

A nagyobb pályázat, az „Állattartó telepek fejlesztésének támogatása” (nagy ÁTK) esetében a támogatási intenzitás szintén célterület függően 50-70% között mozoghat, azonban itt már a támogatási összeg magasabb, minimum 200 millió, maximum 5 milliárd forint igényelhető (azonban egyes célterületek esetében vannak korlátok).

Beadás

A kis ÁTK pályázatot 2024. szeptember 17-től, a nagyobb testvérét 2024. október 15-től lehet benyújtani.

További híreink

Új szabályok az importált gyümölcsökkel kapcsolatos vízhasználatról

2024.09.13.

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) az év elején új szabályokat írt elő a betakarítás előtti mezőgazdasági víz felhasználására vonatkozóan, az Egyesült Államokba exportált friss termékek esetében.

Megvan a NAK új elnöke: helyettes államtitkár vállalta a köztestület vezetését

2024.09.13.

A NAK új elnöke, Papp Zsolt György 1981-ben született, gyakorló gazdálkodó, agrármérnöki diplomáját a Debreceni Egyetemen szerezte

1901 óta a legmelegebb nyár volt az idei - mutatjuk a letaglózó részleteket

2024.09.13.

A HungaroMet legfrissebb adatai alapján a 2024-es nyár az eddigi legmelegebb volt 1901 óta, a középhőmérséklet országosan 2,7 fokkal meghaladta az 1991–2020-as éghajlati átlagot. Több hőhullámot is tapasztaltak, és mind júliusban, mind augusztusban a maximumhőmérséklet meghaladta a 40 Celsius-fokot.

Fájdalmasan nagyra nyílik az agrárolló, apad a pénzmennyiség a mezőgazdaságban

2024.09.13.

Súlyos képet mutatott a magyar mezőgazdaság stabilitásáról és jövedelmi helyzetéről a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) ágazati jelentése.

Partner

Acélcsarnok-építés? Most dupla pályázati segítséget is kaphatnak az állattartók

2024.09.13.

Újra mezőgazdasági célú pályázatok nyílnak 2024 őszén, amelyek ez alkalommal az állattartó gazdaságok versenyképességének fokozását célozzák a termeléshez szükséges eszközök korszerűsítésének vagy éppen építési beruházás finanszírozásával. Az agrárszíntéren igen elterjedt acélcsarnokok utóbbihoz kínálnak, vállalkozásra szabott épületkonstrukciókat. Nézzük a modern acélcsarnokok előnyeit!

4 megyében ma elkél a gumicsizma és gumicsónak, viharos szél is lesz

2024.09.13.

Ma a 24 órás napi csapadékösszeg a Dunántúlon nagyobb területen meghaladhatja a 20 mm-t, az északnyugati harmadban a 30 mm-t, lokálisan nyugaton az 50 mm-t. A középső országrész északi területein, illetve éjfélig északkeleten is van esély 20 mm-t meghaladó csapadékösszegek kialakulására.

Partnerhírek
Partner

Acélcsarnok-építés? Most dupla pályázati segítséget is kaphatnak az állattartók

2024.09.13.

Újra mezőgazdasági célú pályázatok nyílnak 2024 őszén, amelyek ez alkalommal az állattartó gazdaságok versenyképességének fokozását célozzák a termeléshez szükséges eszközök korszerűsítésének vagy éppen építési beruházás finanszírozásával. Az agrárszíntéren igen elterjedt acélcsarnokok utóbbihoz kínálnak, vállalkozásra szabott épületkonstrukciókat. Nézzük a modern acélcsarnokok előnyeit!

Partner

Őszi kalászos gyomirtás? A válasz: Reliance + Silwet Star + Tonivit csomag

2024.09.12.

Az, hogy miért lett fontos a gabonafélék őszi gyomirtása, többtényezős, egyre hosszabb történet. Párat említünk ezek közül a cikkben.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Jász-Nagykun-Szolnok, Tiszaföldvár

MTZ 820

Hitelesített telefonszám

5 300 000 HUF

+ áfa
Jász-Nagykun-Szolnok, Tiszaföldvár

Gaspardo MTE 300 R 6

Hitelesített telefonszám

3 750 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.000 hirdetés 68 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás