Kiemelten fontos kockázati tényező a méhésztársadalom számára a méhegészségügy egyre aggasztóbb helyzete. Szekszárd város méhegészségügyi felelőse, Csere Tibor János írt szakcikket arról, milyen hibákat tapasztalt a feladatkörének betöltése alatt a magyar méhesekben. Helyi méhészek panaszait meghallgatva és azt kivizsgálva több elhagyatott telephelyet is talált. Az őszi átvizsgáláskor súlyos atkafertőzöttséget állapított meg.

Mivel az esetben szereplő területre méhészet nem volt bejelentve, hivatalos úton lehetetlen volt kideríteni, hogy ki lehet a tulajdonos. Egy méhész kolléga segítségével derült ki a szóban forgó személy kiléte. A méhész egy másik telephellyel is rendelkezett, ahol a szakember az őszi átvizsgáláskor súlyos atkafertőzöttséget állapított meg. A méhegészségügyi felelős ekkor még csak ezekről tudott. A családok telelése a drasztikus családegyesítések, valamint komoly atkaellenes kezelések nélkül erősen kérdéses volt. Az illető ráadásul az őszi ellenőrzéskor nem említette, hogy máshol is vannak/voltak méhei. A Magyar Mezőgazdaság anyagát szemléztük.

A méhegészségügy egyik legnagyobb kockázata az elhagyott méhes - képünk illusztráció

Az állatorvos is segített

A szakember ekkor kénytelen volt a hatósági állatorvos segítségét kérni és társaságában a méhészt felkeresni, mert a megkeresésére csak halogatás és a vizsgálati idő folyamatos eltolása volt a válasz. Mint utólag kiderült, a tulajdonos semmilyen atka elleni beavatkozást nem végzett, és 3-4 család kivételével teljesen összeomlott az 50-es állomány. Üres, nyitott kijárós kaptárak maradtak, szétdobált keretek mellett. Az érintett hivatalos felszólítást kapott, amelyben felhívták a figyelmét az azonnali megsemmisítésre és a rendrakásra.

Újabb vizsgálatok, rossz eredmények

Egy előre egyeztetett időpontban szemrevételezték a telephelyeket a járási főállatorvossal és a megyei egyesület elnökével. A vizsgálat során a háromból két területen nem tapasztaltak változást, ezért az állapotokról jegyzőkönyv készült, és a hatóság átvette az ügyet. Az intézkedés eredménye, hogy a két, utólag felfedezett telephelyet teljesen felszámolták (mindent elégettek), a harmadikon, ahol a méhegészségügyi felelős az őszi vizsgálatot végezte, még vannak tennivalók.

Súlyos eseteknél akár az atkairtási folyamatok ellenőrzésével is. Rendkívül fontos még a vándorlási szabályok betartása. Az esetleges problémák elkerülése érdekében (egészségügyi vagy anyanevelői zárlat megsértése) csak engedéllyel, az önkormányzatnál történő bejelentkezés után célszerű a vándorhely elfoglalása. Figyelni kell a méhes környezetére, ha valaki elhanyagolt, pusztulásnak indult állományt talál, azt érdemes azonnal jelenteni - írta Csere Tibor János, Szekszárd város méhegészségügyi felelőse. A teljes cikket itt lehet elolvasni.

Megosztás

További híreink

Fontos növényvédelmi kérdésekre válaszoltak a NAK szakértői

2024.07.11.

A drónok és más precíziós technológiák forradalmasítják a növényvédelmi folyamatot, és potenciálisan csökkenthetik a növényvédőszer-használatot is.

Mától csökkent a gázolaj ára

2024.07.11.

Csütörtöktől csökken a gázolaj nagykereskedelmi ára, literenként bruttó 4 forinttal kerül majd kevesebbe. A benzin beszerzési ára most nem változik

Már csak néhány napot kell kibírni és utána lassú csökkenés várható a levegő hőmérsékletében

2024.07.11.

Csütörtökön sok napsütés várható fátyol-, és gomolyfelhőkkel. Az északi tájak mellett a déli óráktól máshol is erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés, és elszórtan záporok, zivatarok kialakulása várható, legkisebb eséllyel délnyugaton. A szél többnyire mérsékelt marad, zivatarok környezetében azonban erős, viharos lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 34 és 40 fok között alakul, északnyugaton lehet pár fokkal alacsonyabb a hőmérséklet, ott 30, 33 fok közötti értékek lesznek a jellemzőek. Késő estére 25 és 32 fok közé csökken a hőmérséklet.

Nézze meg, ma milyen időjárási riasztás van érvényben a megyéjében - mindenki értintett

2024.07.11.

Ma, csütörtökön folytatódik az embertpróbáló időjárás. Az ország minden vármegyéjére valamilyen figyelmeztetés van érvényben.

Digitalizációval teszi hatékonyabbá a nyúlhústermelést egy új magyar fejlesztés

2024.07.11.

Költséghatékony nyúlhústermelést tesz lehetővé az Állatorvostudományi Egyetem és a Tetrabbit Kft. digitális fejlesztése.

Hatnapos munkahetet vezettek be, kísérletképpen - támogatná?

2024.07.10.

Drasztikus kísérletbe kezdett a görög kormány egyes iparágakban, a népességfogyás és a szakképzett munkaerő hiánya miatt: hatnapos munkahetet vezettek be, bár szakértők szerint, ezek egyikére sem nyújt megoldást az újítás, mindössze a tüneti kezelésre lehet elegendő.

Partnerhírek
Partner

Nem Nagy Testvér a távsegítség - sokat várnak a szervizesek a precíziós mezőgazdasági szolgáltatástól az AGROTEC Magyarország Kft.-nél

2024.06.25.

A MyPLM Connect szolgáltatással ellátott New Holland traktorokhoz, kombájnokhoz már több mint egy éve elérhető Magyarországon az új gépállapot-felügyeleti rendszerként a Control Room szolgáltatás, ami újraírja az üzemben tartás szabályait. A hivatalos magyar márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft. komáromi központjából munkaidőben felügyelt rendszerrel ugyanis számtalan bosszantó probléma, ami eddig külön kiszállást, EST diagnosztikai laptoppal traktorban töltött hosszú órákat igényelt a szervizesektől, mára távolról, online is orvosolhatóvá vált. Az olyan tapasztalt szakemberek, mint Szűr Gábor, a Komáromi Területi Központ területi műszaki vezetője szerint az előnyök már most is komolyak, pedig még csak belekóstoltunk a rendszer lehetőségeibe.

Partner

ÁTK, kertészeti, erdészeti és precíziós kivitelű traktorok a SOLIS-tól

2024.05.26.

Egy igazán multifunkcionális traktorokat hozott a magyar piacra az ODISYS. A megfordítható kormányzás lehetőségét is biztosító erőgépek használatával nincs többé kitekeredett nyak és testtartás, legyen az a munka akár targoncázás, szár és nyesedékzúzás, de akár árokásás. Hernek Zoltán, a cég tulajdonos-ügyvezetője mutatta be nekünk.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Hirdetésfeladás