Összefogott a fajtaválasztás megkönnyítése érdekében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ) valamint a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VSZT). A három szervezet együttműködésével most kukorica fajtakísérlet zajlik, amelynek végeztével ajánlati fajtajegyzék készül a gazdálkodók számára. A megfelelő fajtaválasztás növeli a hatékonyságot, a versenyképességet és az eredményességet, ezért a gazdálkodóknak kukorica- és búzafajtákból is ajánlati fajtajegyzéket állítanak össze. Az Agro Napló számolt be a témáról, ezt az anyagot szemléztük. Győrffy Balázs, a NAK elnöke szerint azért van szükség a fajtakísérletre, hogy csökkenteni lehessen a hazai terméseredmények néha rendkívül szélsőséges ingadozását. Ezek az ingadozások ugyanis szerinte összefüggésben vannak a klímaváltozással, ezért csak a klímaváltozásnak ellenállóbb fajták biztosíthatják a jövőben a kiegyensúlyozottabb termést a gazdálkodóknak. Példaként említette azt is, hogy a magyar gazdák az elmúlt 10 évben a legkevesebb kukoricát 2012-ben takaríthatták be, országosan mintegy 4,7 millió tonnát. Két évvel később, 2014-ben viszont rekordtermés volt kukoricából Magyarországon, ami összesen elérte a 9,3 millió tonnát. Vagyis a termésingadozás majdnem elérte a 100 százalékot. Az ingadozás nagysága a múlt század 80-as éveiben még csak 10–20 százalékot tett ki.
Ajánlati fajtajegyzék készül: a megfelelő fajtaválasztás növeli a hatékonyságot, az eredményességet, a versenyképességet
A NAK elnöke azt is elmondta, hogy a jó fajtaválasztással a kukorica termésátlaga akár hektáronként 1 tonnával is növelhető lenne. Ez így hektáronként mintegy 50 ezer forint többletbevételt jelenthetne a kukoricatermelőknek. Ami pedig évi 50 milliárd forint pluszbevételt jelentene az ágazatnak. Ehhez azonban az országban az öntözött területek nagyságának növelése is szükséges. A jelenlegi, nagyjából 80–100 ezer hektárról 20 éven belül legalább 1 millió hektárra kellene növelni Magyarországon ezeknek a területeknek a nagyságát azért, hogy a termelők alkalmazkodni tudjanak a klímaváltozás hatásaihoz. Továbbá a termelők érdeke lenne az is, hogy a jelenleginél rugalmasabb, olcsóbb és megbízhatóbb központi szakmai irányítás alatt álló szaporítóanyag-felügyeleti rendszert alakítsanak ki. Ezzel biztonságos helyzetbe lehetne hozni a hazai szaporítóanyag-előállítókat, hogy gond nélkül ki tudják szolgálni a piaci igényeket.
Kukorica ajánlati fajtajegyzék már az idén, jövőre jöhet az őszi búza
Petőházi Tamás, a GOSZ elnöke elmondta, hogy a Vetőmag Szövetséggel közösen kezdték meg 12 éve a kukorica fajtakísérleteket. A célkitűzés az, hogy a gazdálkodók olyan fajtákból választhassanak, amelyek leginkább megfelelnek a helyi adottságoknak. A kukorica ajánlati fajtajegyzék már az idén elkészül, és amennyiben az ajánlati fajtajegyzék felső harmadából választ majd kukoricafajtát a gazda, úgy jó eséllyel hozamnövekedésre számíthat. A GOSZ elnöke azt is elmondta, hogy jövőre várhatóan már az őszi búzából is a kukoricához hasonló ajánlati fajtajegyzék készülhet az elvégzett fajtakísérletek következtében. Polgár Gábor, a VSZT ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy a most végzett kukorica fajtakísérlet keretében ebben az évben 34 fajtát tesztelnek az ország 10 pontján. A legjobban teljesítő fajták közül választják ki az ajánlati fajtajegyzék tagjait, amelyeket a NAK, a GOSZ és a VSZT ajánl a gazdálkodóknak. Jelenleg a Nemzeti Fajtajegyzékben mintegy 300 kukoricafajta van bejegyezve. A teljes cikket az Agro Napló oldalán olvashatja el.

Megosztás

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás