A Future Farming magazin a FIRA mezőgazdasági robotikai fórummal együttműködve másodszor rendezi meg az Év agrárrobotja versenyt. A 2024-ben megvásárolható vagy lízingelhető új szántóföldi és betakarító robotok pályázhatnak erre a rangos mezőgazdasági díjra, amely a maga nemében az egyetlen a világon.

A szántóföldi robotok fejlesztése rohamosan halad előre, már több száz darabot értékesítettek és teszteltek a mezőgazdasági gyakorlatban. A Future Farming által a gyártóktól és beszállítóktól évente összegyűjtött adatok szerint jelenleg 2443 szántóföldi és betakarító robot működik a gazdaságokban világszerte.

A HammerHead robot a Future Farming 2024-es robotvásárlási útmutatójának egyik újdonsága, és így a 2024-es év mezőgazdasági robotja , az év agrárrobotja cím egyik jelöltje. (Fotó: FieldRobotics)

A Future Farming 2024-es robotvásárlási útmutatója most több mint 60, a szabadföldi növénytermesztéshez használt mezőgazdasági robotot sorol fel, amelyeket a gazdálkodók megvásárolhatnak vagy bérelhetnek. A 2024-es évre több mint egy tucat új robot került be a vásárlási útmutatóba. Ezek között vannak többfunkciós szántóföldi robotok, termény betakarítására alkalmas robotok, és magasan specializált, egyetlen feladatra tervezett robotok, például gyomirtó robotok, valamint betakarító robotok.

Az év mezőgazdasági robotja a gazdálkodó szemszögéből

A szántóföldi robotok hatalmas és változatos kínálata nem könnyíti meg a gazdálkodók dolgát, hogy kiválasszák a megfelelő robottípust a mezőgazdasági műveletükhöz. Ráadásul a robotgyártók nem mindig értik teljesen azokat a kihívást jelentő körülményeket, amelyek között a kültéri szántóföldi robotjaiknak működniük kell.

Nem is beszélve azokról a feladatokról és műveletekről, amelyekkel a gazdálkodók megküzdenek, és amelyeket automatizáltan szeretnének látni. Ezek a legfőbb okok, amiért a Future Farming és a FIRA minden évben megrendezi az Év mezőgazdasági robotja versenyt: hogy a gazdáknak útmutatást nyújtson, amikor robotvásárlást fontolgatnak.

Mely robotok jogosultak a versenyre?

A Future Farming 2024-es szántóföldi robotvásárlási útmutatójában szereplő több mint egy tucat új jövevény minden bizonnyal jogosult az Ag Robot of the Year 2024 díjra. A gyártók vagy beszállítók azonban 2024. január 12-ig még benyújthatják pályázatukat a Future Farming szerkesztőségének. A fontos kritériumok közé tartozik, hogy a szántóföldi vagy betakarító robotnak 2024-ben egy vagy több régióban vagy országban megvásárolhatónak vagy lízingelhetőnek kell lennie. Ehhez csatolni kell a vételi vagy bérleti ár megjelölését. Csak a szabadtéri növénytermesztést hatékonyabbá és fenntarthatóbbá tevő úgynevezett szántóföldi robotok jogosultak a pályázatra; az üvegházakban és állattartó telepeken használt robotok nem.

Meghatározó a gazdák szerepe a zsűriben

Egy nemzetközi zsűri választja ki a győztest a Future Farming vásárlási útmutatóban felsorolt, 2024-ben újonnan piacra kerülő robotok közül. A zsűri a Future Farming, a Wageningen University & Research és a GOFAR globális robotszervezet robotszakértőiből áll. A legmeghatározóbb szavazatokat azonban a zsűriben helyet foglaló, a világ különböző régióit – többek között Ausztráliát, Brazíliát, Kanadát, Európát és az Egyesült Államokat – képviselő gazdák adják. A győztest a World FIRA rendezvényen, február 8-án, csütörtökön 12:15-kor hirdetik ki a franciaországi Toulouse-ban.

Az év agrárrobotja 2023-as győztese a zsűriben

A zsűri egyik kiemelkedő új tagja Anna Haldewang, a 2023 Ag Robot Of The Year győztes robotjának, az InsightTRAC Rovernek a megalkotója. Ez a robot szó szerint eltávolítja a mandulaültetvényekről a köldöknadrágféreggel fertőzött dióféléket, az úgynevezett múmiákat. A zsűri többi tagjával együtt különös figyelmet fordít a gyakorlati alkalmazhatóságra és a beruházásukat megtéríteni kívánó mezőgazdasági vállalkozók számára jelentkező hozzáadott értékre.

Január 12-ig lehet még jelentkezni

A 2024-es év agrárrobotját a 2024. február 6-8. között a franciaországi Toulouse/Auzeville-Tolosane-ban megrendezésre kerülő World Fira 2024 rendezvényen hirdetik ki. A pályázatokat 2024. január 12-ig a futurefarming@misset.com címen még be lehet nyújtani.

(Forrás: futurefarming.com)

Megosztás

További híreink

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás