Javában folyik az aratás, mindenki a búzáról beszél. Ahol nem, ott éppen a görögdinnye van terítéken. Ám fontos részt képvisel a hazai agráriumban a napraforgó és az export miatt még a repce is. Hogy mi a helyzet a terméskilátásokkal, és hogy alakulnak az árak? Cikkünkből megtudhatja!

Napraforgó terméskilátások 2014

Hazánk idén több mint 620 ezer hektáros, minden idők legnagyobb napraforgó vetésterületét tudhatja magáénak a NAK májusi számításai szerint. Nemzetközileg elismert amerikai és európai terménypiaci elemzéssel foglalkozó cégek adatai alapján úgy tűnik, hogy jók az itthoni napraforgó terméskilátások. Átlagosan 2,385 tonna terméshozamot prognosztizálnak hektáronként, összesen 1,41 millió tonnát. Ez azonban kicsivel elmarad majd a tavalyi rekordterméstől, ami 1,47 millió tonna volt. Az időjárás még közbeszólhat, de a 2009-2013 közötti éves átlagokat még így is 10%-kal túlszárnyalhatjuk idén.

Jól állunk az exportpiacon is, bár 2012-ről 2013-ra 35%-kal csökkent a kivitelünk. Főbb versenytársunk Románia és Bulgária az előrejelzések szerint idén nem fog megszorongatni minket, mert ők az átlagosnál kisebb terméshozamra (10-30%) számíthatnak.

Fotó: Czeglédi Zsolt (MTI)
 

Behozatalunk háromszorosára nőtt két év alatt. A feldolgozandó mennyiség 1 millió tonna, a belőle készült napraforgóolaj pedig 450-500 ezer tonna is lehetne, ha nem exportálnánk tovább az importált napraforgó egy részét. Az itthoni napraforgóigényt egyrészt meg is haladja ez a mennyiség, másrészt csökken is iránta a kereslet, mert a román, ukrán és szerb olajok részesedése egyre nagyobb.

Vancsura József, a GOSZ elnöke is úgy nyilatkozott július elején, hogy jó lesz az idei napraforgótermés, országosan meghaladja majd az 1 millió tonnát.

Repce terméskilátások 2014

A sikeres napraforgó-termesztéssel szemben hektikusan alakul a repce piaca. Egy tízéves fejlődési folyamatot követően 2009 és 2011 között visszaesést tapasztaltak a repce esetében. Időjárási okokból 2012-ben jelentősen csökkent a termőterület, de tavaly ismét meghaladta a 200.000 hektárt. 2013-ban az átlagos hozam 2,59 tonna volt hektáronként, ami azonban elmarad az EU 3,1 tonnás átlaghozamától.

A rövid, enyhe tél kedvezően hatott a legtöbb repce fejlődésére és a kora tavaszi csapadékhiány sem okozott különösebb károkat. Ennek ellenére csak a vetésterületek 58%-a kapott jó minősítést, 32%-a közepest, 10% pedig gyengét. A nemzetközi becslések szerint átlagosan 2,3-2,5 tonnás hektáronkénti átlagtermésre készülhetünk, de más, amerikai előrejelzések úgy gondolják, országosan akár 560.000 tonna repcemagot is betakaríthatunk.

Fotó: rranglack (pixabay.com)
 

Mivel itthon nem jelentős a repcefeldolgozás, összességében ez azt jelenti, hogy 500.000 tonna repce kivitelét kell intéznünk. Főként a világ legnagyobb repcemag importőreként nyilvántartott EU-ba exportálunk, ezen belül is Németországba, Ausztriába, Szlovákiába. A német piac importszükséglete várhatóan idén 2,5-3 millió tonna körül alakul majd. Ausztriában is lesz kereslet a repcére, mivel ott mindössze 180.000 tonnás terméshozam várható. Szlovákia pedig úgy tűnik, közel 100.000 tonnával marad majd el a korábbi években „megszokott” 400.000 tonnától.

A jelenlegi árakat tekintve 100-105.000 Ft/tonna áron lehet értékesíteni a repcét.

Forrás: MTI, agrarium7.hu - Dr. Tikász Ildikó Edit, Varga Edina (Agrárgazdasági Kutató Intézet) cikke alapján

Megosztás

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás