Sokan a citromhoz és a narancshoz nyúlnak, ha C-vitamin pótlást szeretnének adni a szervezetüknek. A déligyümölcsökkel azonban van egy kis bökkenő: a héjukból egészségre káros vegyi anyagok is az emberi szervezetbe kerülhetnek. Mennyire érdemes azzal foglalkozni, hogy a citrusok héja veszélyes? A Greenfo.hu portál cikkét szemléztük. Ahogy írják, a déligyümölcsök hosszú utat tesznek meg, míg elérnek a magyar fogyasztókhoz. Emiatt fokozottan ki vannak téve a penészgombáknak. Ezért a szüretelés után a felületüket különböző gombaölőszereket tartalmazó viasszal kezelik. Emiatt csillogó fényű az általunk ismert narancsok és mandarinok héja. A Magyarországon forgalmazott friss citrusfélék héja biztosan viaszolt - írja a portál. Azt már a Tudatos Vásárló cikke járta körbe, hogy milyen egészségügyi következményekkel kell számolnunk, ha ezeket a gyümölcsöket - különös tekintettel a leginkább érintett héjat - fogyasztjuk. Mit tehetünk az ártalmak kiküszöbölése, illetve csökkentése érdekében?
A citrusok héja többféle vegyszerrel is kezelve lehet
Fennállhat a rák veszélye
A citrusok héján használt gombaölőszerek egy csoportja az aromás szénhidrogénekhez tartozik. Ilyen a bifenil (E230), az orto-fenil-fenol (E231), és a nátrium-orto-fenil-fenolát (E232). Gyakran használják még a célra a tiabendazolt (E233).  Az a közös bennük, hogy emberi egészségre gyakorolt, főleg hosszú távú, kumulatív hatásukról eddig nincsenek kielégítő vizsgálati eredmények. Viszont állatkísérletekben, továbbá a szerekkel nagy mennyiségben érintkező munkásoknál megfigyeltek különböző kedvezőtlen hatásokat, leginkább bőrreakciókat. A portál szerint ennél komolyabb bajt is okozhatnak. Állatkísérletekben a tiabendazol egereknél vesekárosodást, a húgyhólyagban pedig hiper- és metapláziát okozott. Ez egy jóindulatú szövetfelszaporodás, amely a rák megelőző állapotának számít. Egy másik, 2002-ben publikált, ugyancsak japán, 39 különböző élelmiszeradalékra kiterjedő vizsgálat szerint pedig a bifenil, a nátrium-orto-fenil-fenolát, és a tiabendazol is károsította a kísérleti egerekben a gyomor-béltraktus szerveinek DNS-ét.
Kap még más vegyszeres kezelést is a citrusok héja
Ugyancsak szüret után kezelik a déligyümölcsöket az imazalil nevű növényvédőszerrel. Ennél az állatkísérletekben libabőrösséget, izomkoordinációs zavarokat, remegést, émelygést, hányást figyeltek meg. Egy 2001-es angol toxikológiai értékelés szerint a szer patkányoknál a máj kóros megnagyobbodását eredményezte, és megzavarta a pajzsmirigyműködést. Embereknél pedig kontakt dermatitiszről (a bőrrel közvetlenül érintkező idegen irritáló anyagok által kiváltott bőrreakció) találhatók adatok. Az anyag megemlíti még a prokloráz nevű gombaölőszert, amelyet a brüsszeli Toxicitási, Ökotoxicitási és Környezetvédelmi Tudományos Bizottság (Comité Scientifique de Toxicologie, Ecotoxicologie et l'Environnement) jelentésében “a belső elválasztású mirigyeket potenciálisan zavaró" hatású növényvédőszerek közé sorolt.
A helyzetet rontja, hogy ezeket az anyagokat általában kombinálva alkalmazzák, így hatásuk akár össze is adódhat. Több helyen megemlítik például, hogy a tiabendazol és a bifenil, illetve a tiabendazol és az orto-fenil-fenolát kombinációja esetében növekedhet a hólyagrák kialakulásának esélye.
Melyik gyümölcsök és gyümölcsrészek érintettek?
Nem csak a narancsot, a mandarint, a citromot és a grépfrútot, de a banánt is kezelik a fent említett tartósítószerekkel. Az előbbieknél azonban a helyzet azért kritikusabb, mert ezeknek a héját is felhasználjuk. Lekvárba, limonádéba, teába, süteménybe kerül belőle, nagyüzemben is. Ugyanakkor ha valaki el akarja kerülni az ezeket a szereket tartalmazó citrusfélékből készült termékek fogyasztását, egy potenciálisan allergizáló természetes anyag, a limonén miatt megteheti: ugyanis a citrusokból iparilag előállított termékeken kötelező feltüntetni, hogy van-e bennük héj.

Megosztás

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás