Az Európai Bizottság hivatalosan elfogadott egy rendeletet, amely részleges mentességet biztosít az európai mezőgazdasági termelőknek a parlagon hagyott földterületekre vonatkozó feltételességi szabály alól. Ez a január 31-én előterjesztett bizottsági javaslatot és a bizottsági üléseken a tagállamokkal folytatott megbeszéléseket követi. A rendelet február 14-én lépett hatályba, és visszamenőleges hatállyal, egy évig lesz alkalmazandó.

Nagyobb rugalmasság

A részleges mentesség több, nagyobb rugalmasság iránti kérelemnek is eleget tesz. Amint azt a tagállamok kérték az uniós mezőgazdasági termelők előtt álló kihívásokra való jobb reagálás érdekében.

Azok a mezőgazdasági termelők, akik úgy döntenek, továbbra is teljesíthetik a követelményt parlagon hagyott vagy nem termelési célú tájképi elemekkel. (Fotó: Pixabay)

Ahelyett, hogy a szántóterületük 4%-át parlagon tartanák, vagy nem termő jellegzetességeket tartanának, azok az uniós mezőgazdasági termelők, akik a szántóterületük 4%-án nitrogénmegkötő növényeket (pl. lencse, borsó vagy fava) és/vagy növényvédő szer nélküli köztes kultúrákat termesztenek, úgy tekintendők, hogy teljesítik az úgynevezett 8. sz. GAEC-előírás követelményeit.

Azok a mezőgazdasági termelők azonban, akik úgy döntenek, továbbra is teljesíthetik a követelményt parlagon hagyott vagy nem termelési célú tájképi elemekkel.

Módosítható ökorendszerek

Az elfogadott végleges jogi aktus azt is lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy a 8. sz. GAEC-előírás szerinti alternatív alapkövetelmények figyelembevétele érdekében módosítsák a nem termelő területeket támogató ökorendszereiket. Az Európai Bizottság egyszerű értesítése elegendő lesz az érintett ökorendszerek azonnali frissítéséhez. 

Azoknak a tagállamoknak, amelyek nemzeti szinten kívánják alkalmazni az eltérést, a rendelet hatályba lépésétől számított 15 napon belül értesíteniük kell a Bizottságot annak érdekében, hogy a mezőgazdasági termelők a lehető leghamarabb tájékoztatást kapjanak.

A Bizottság javaslatát gondosan kalibrálták annak érdekében, hogy megfelelő egyensúlyt teremtsen egyrészt a számos kihívással szembesülő mezőgazdasági termelőknek nyújtott megfelelő segítség és rugalmasság, másrészt a biológiai sokféleség és a talajminőség védelme között.

Az Európai Bizottság elnöke szerint

Ahogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke fogalmazott: „Csak akkor fektetnek be a jövőbe, ha mezőgazdasági termelőink meg tudnak élni földjükből. A mezőgazdasági termelők csak akkor élhetnek tovább, ha éghajlat-politikai és környezetvédelmi céljainkat együttesen érjük el. Mezőgazdasági termelőink tisztában vannak ezzel. Ez az intézkedés rugalmasságot biztosít a mezőgazdasági termelők számára, miközben továbbra is jutalmazza őket az EU élelmezésbiztonságának és fenntarthatóságának előmozdítására irányuló kulcsfontosságú munkájukért. Hamarosan több javaslatot terjesztünk elő annak érdekében, hogy enyhítsük a mezőgazdasági termelőkre nehezedő nyomást.”

Háttér

A KAP-támogatásban való részesüléshez a mezőgazdasági termelőknek a környezet és az éghajlat szempontjából előnyös, megerősített kilenc előírást kell betartaniuk. Ez a feltételességi elv az EU mezőgazdasági hasznosítású területének közel 90%-ára vonatkozik, és fontos szerepet játszik a fenntartható mezőgazdasági gyakorlatok általános érvényesítésében. Ezt az alapvető előírást a jó mezőgazdasági és környezeti állapotra vonatkozó előírásnak, azaz „jó mezőgazdasági és környezeti állapotnak” nevezik.

A 8. sz. GAEC-előírás többek között előírja, hogy a szántóterületek minimális arányát nem termelési célú területekre vagy tájképi elemekre kell fordítani. Ez utóbbi jellemzően parlagon hagyott földterületekre vonatkozik, de olyan nem termelési célú tájképi elemekre is, mint a sövények vagy a fák.

A tíz hektárnál kevesebb szántóterülettel rendelkező gazdaságok mentesülnek e kötelezettség alól. Január 31-én a Bizottság azt javasolta, hogy biztosítsanak nagyobb rugalmasságot az e követelmény alapján KAP-támogatásban részesülő uniós mezőgazdasági termelők számára.

A köztes kultúrák esetében: ezek olyan növények, amelyek két fő növénykultúra között növekednek. Ezek a növények állati takarmányként vagy zöldtrágyaként is szolgálhatnak. A nitrogénmegkötő növények és a köztes kultúrák használata számos környezeti előnnyel jár a talaj egészsége, többek között a talaj biológiai sokfélesége és a tápanyagkimosódás korlátozása szempontjából.

A KAP környezetvédelmi törekvéseinek fenntartása érdekében a növényeket növényvédő szerek nélkül kell termeszteni.

(Forrás: ec.europa.eu/commission/

Megosztás

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás