„A termőföld nemcsak vagyon, hanem élőlény: olyan biológiai sajátosságokkal rendelkezik, amelyek miatt nem tekinthetünk rá egyszerűen tárgyként, aminek csak kémiája van”- ezt a szemléletet vallja az AGRO.bio Hungary Kft., amelynek talajoltó, szárbontó termékei, lombtrágyái, biostimulátorai, gombái több évtizede már, hogy a termelők szolgálatában állnak.

Termelői tapasztalatokra voltunk kíváncsiak, így felkerestük a Bajától délre található MEROME Kft.-t, ahol házigazdánk Török Gábor agronómus volt, aki - ahogy fogalmazott- a cégnél a „növényvédelmi vonalat” viszi.

„Mintegy 1100 hektáron gazdálkodunk, itt a Bajától délre elterülő területen, amely zömében saját tulajdon, jelenleg 300 hektár az, amelyet bérlünk. Hagyományos szántóföldi kultúrával foglalkoztunk és foglalkozunk napjainkban is, tehát árpa, búza, lucerna, zöldborsó, kukorica, napraforgó alkotja a vetésforgót. Akik ismerősek errefelé tudják, hogy a talaj minősége közel sem ideális, ez a mi területeinkre is igaz. A művelés alá vont területek mintegy harminc százaléka homokos, közepes vagy gyenge termőképességű. A hetven százalék elfogadhatónak, közepes minőségűnek mondható. A csernozjom területek mellett, barna, illetve homokos erdőtalaj is fellelhető a gazdaságban.”

Török Gábor, agronómus

Egy évtizedes termelői tapasztalat

Kérdésünkre Gábor elmondja, hogy közel tíz éve annak, hogy megismerkedett az AGRO.bio Hungary Kft. termékeivel, amelyek nála a talaj tápanyag-utánpótlásában játszanak fontos szerepet, egy természetes, környezetbarát talajbiológiai megoldást biztosítva. A termékek közül elsősorban a BactoFil termékcsalád tagjait és a szárbontó készítményeket alkalmazza a mindennapok során.

„A BactoFil termékcsalád tagjait egy évtizedre visszamenőleg alkalmazzuk, leggyakrabban a gabonafélék és a kukorica esetében, de ha az adott év gazdasági mérlege megengedi, akkor kijuttatjuk a további kultúrákra is.”

Mindez érthető, hiszen a termékcsalád használatának hozadéka az, hogy a talajoltás során a gyökérzónába kijuttatott talajbaktériumok megtelepednek a gyökéren és annak környezetében, amely mind a növénynek, mind a baktériumnak előnyös. A talajszerkezetben már 2-3 év után egyértelmű javulást láthatunk. Gyorsabban bomlanak le a növény- és szármaradványok, a talajművelés során kevesebb üzemanyagot kell felhasználni, csökkennek a szélsőséges időjárás okozta károk, javul a talaj vízmegtartó képessége és a növény termésmennyisége is. Emellett biokontroll hatása is megfigyelhető, hiszen egyrészt a talajbaktériumok lebontják a kórokozók tápanyagforrását jelentő gyökér- és szármaradványokat, másrészt megkötik a Fe3+ ionokat, ezzel gátolva azok szaporodását. Ezen kívül a növények egyszerűbben veszik fel és kötik meg a tápanyagokat, így például a nitrogént, foszfort, káliumot és a vizet is.

Szintén lényeges szempont, hogy a talajbaktériumok a kijuttatott műtrágyák hasznosulását is támogatják. A cég mikrobiológiai készítményeinek palettája a BactoFil termékcsalád tagjaiból és az Algater talajalgából áll.

Gábor a használattal kapcsolatos tapasztalatait összegezve kiemeli, hogy ezek akárcsak a cég többi terméke is, rendkívül egyszerű módon kijuthatók.

A szárbontókkal kapcsolatosan rendkívül pozitív tapasztalatai vannak, tudom meg

Mindez annak ismeretében nem meglepő, hogy a CELL®-ben található Cellvibrio ostraviensis törzs képes a lignocellulóz és a hemicellulóz igen hatékony elbontására. Mindez pedig azért igen lényeges, mert csak ezek lebomlása után lehetséges a tényleges cellulózbontás. A szárbontásért felelős törzs mellett a készítmény két kísérő baktériumot is tartalmaz, ezek segítségével optimális állapotba hozza a talajszerkezetet, kiszűri a káros pentozán hatást. Szintén rendkívül lényeges következménye a használatának, hogy a szár- és gyökérmaradványokban 100%-ban szerves kötésben lévő tápanyagokat a következő növény számára felvehetővé alakítja. Használata 1,0–1,5 liter/hektár mennyiségben szántóföldi permetezőgéppel 150–250 liter vízmennyiséggel javasolt, vagy speciális kijuttató berendezéssel (T-Jet) 30–100 liter vízmennyiséggel.

A jelenlegi extrém időjárás természetesen erősen meghatározza a munkálatok tervezhetőségét, azok kivitelezését. „Több mint húsz éve dolgozom és eddig nem találkoztam még azzal, hogy ekkora mértékű csapadék ilyen rövid idő alatt zúdult volna le. Jelenleg kivárunk, bízunk abban, hogy nem lesz folytatás, mert jelenleg nem tudunk a földekre rámenni.” Ezzel kapcsolatosan kerül szóba az, hogy a termékek kapcsán figyelni kell arra, hogy a felhasználást megelőzően megfelelő hőmérsékleten tároljuk azokat. „Minderre természetesen a cég szaktanácsadója felhívta a figyelmemet, mint minden más, lényeges dologra is. Ebben az esetben mégis előfordult, hogy az időjárás felülírta a tervezetteket, így magam is megtapasztaltam, hogy ha nem megfelelő hőmérsékleten tárolom, akkor megduzzad a tároló kanna. Ez valószínű nem csak velem fordul elő, így javaslom, hogy figyeljen mindenki erre a termékek használata során.

(x)

Megosztás

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás