Az Egyesült Államokban 4 kutatóintézet élen jár a kifejezetten a baromfiiparra vonatkozó mesterséges intelligencia és robotika kifejlesztésében a feldolgozóipar számára. A mezőgazdasági minisztérium intézete által nyújtott 4 éves, 5 millió dolláros támogatás felhasználásával a kutatóintézetek segítettek létrehozni a baromfifeldolgozásban alkalmazott méretezhető és intelligens automatizálás központját.

Az Arkansasi Egyetem, a Georgia Institute of Technology, a Nebraska-Lincoln Egyetem és a Fort State Valley Egyetem közös erőfeszítése biztosítja a mesterséges intelligencia, a gépi tanulás és a robotika összeolvadását a csirkehús-feldolgozási műveletek és a higiénia fejlesztése érdekében.

A tetemek húsdarabokra történő szétválasztása is trükkös volt: elég nehéz megtanítani az embereket arra, hogyan kell precízen használni a kést (Fotó: Pixabay)

Baromfifeldolgozó soron dolgozók

A projekt igazgatója, Jeyam Subbiah elmondta, hogy az Arkansasi Mezőgazdasági Kísérleti Állomás a támogatás közel felét (2,2 millió dollárt) a baromfifeldolgozó üzemek élelmiszer-biztonsági automatizálására összpontosítja. A csirkefeldolgozás automatizálásának lendülete a Covid-19 világjárvány idején kezdődött, amikor a betegség gyorsan terjedt a feldolgozósorok dolgozói között. Azóta nagyon nehéz elegendő munkaerőt felvenni.

„A baromfifeldolgozó sorok 70-80 éve működnek. Azóta csak fokozatos változások történtek a technológiában. Ma átalakító változásra van szükség” – mondta Subbiah.

A pontosság javítása és a pazarlás csökkentése

Subbiah elmondta, hogy a robotkezek nem voltak ügyesek a csirke tartásában, és hogy új technológiára van szükség a csúszós húsok leejtésének megakadályozására. A tetemek húsdarabokra történő szétválasztása is trükkös volt: „Elég nehéz megtanítani az embereket arra, hogyan kell precízen használni a kést” – tette hozzá Donyi Wang, az Arkansasi Mezőgazdasági Kísérleti Állomás biológiai és mezőgazdasági mérnöki tanszékének adjunktusa.

„A robotok az ismétlődő feladatokra alkalmasak, de a csirketermékek feldarabolásához szükséges precizitással nem boldogulnak” – tette hozzá, mondván, hogy a baromfifeldolgozásban a meglévő automatizálás, például a csontozógépek, sok húst pazarolnak el.

„Az emberi csontozók a hús körülbelül 13%-át hagyják a csontokon. Az automatizált csontozók 16-17%-ot hagynak. Ipari méretekben ez jelentős értékveszteség. A mesterséges intelligencia és a virtuális valóság segítségével javítjuk a pontosságot és csökkentjük a pazarlást."

Wang és Subbiah hiperspektrális képalkotást is kifejlesztenek a csirkehúsban lévő műanyagok kimutatására. Wang egy olyan mobil robotot is fejleszt, amely egy bioszenzorral van felszerelve, hogy a létesítmény biológiai térképét készítse el a higiénia hatékonyságának értékeléséhez. A robot automatikusan tamponokat fog gyűjteni a baktériumok vizsgálatához, amikor a biotérkép potenciális forró pontokat jelez.

Finanszírozás

A Georgia Institution of Technology 2,1 millió dollárt kap a támogatásból, hogy a csirkéket hússá alakító feldolgozósorok automatizálására összpontosítson.

Doug Britton, a mezőgazdasági technológiai kutatási program vezetője elmondta: „A végső cél az, hogy az automatizálás, a robotok, a mesterséges intelligencia és a virtuális valóság technológiája révén átalakító innovációt vezessünk be a baromfi- és húsfeldolgozó iparban”.

A fennmaradó pénzügyi támogatást a Nebraska-Lincoln Egyetem kapta, ahol Julia McQuillan szociológiaprofesszor fogja tanulmányozni a robotika hatását a baromfiipari munkásokra, és azt, hogy ők hogyan érzékelik a technológiát.

„Reméljük, hogy végül új, tulajdonosok által működtetett vállalkozásokat hozhatunk a vidéki területekre. Az élelmiszertudósokkal, informatikusokkal, tanszéki oktatókkal és robotikai mérnökökkel való együttműködés elképesztő lehetőségeket kínál arra, hogy megértsük az innovációk jelentését a vállalkozók, a munkások és más érdekeltek számára, és hogy a szociológia tudományról, technológiáról és társadalomról szóló alapvető elméleteiket továbbfejlesszük.” – mondta.

Végül Brou Kouakou, a georgiai Fort Valley Állami Egyetem kutatási dékánja a projekt keretében kifejlesztett technológia alkalmazását fogja vizsgálni, hogy kiderüljön, felhasználható-e a húsipar más ágazataiban is.

(Forrás: poultryworld.net)

További híreink

December 2-ig nyújthatók be a kárenyhítő támogatási kérelmek

2024.11.21.

A gazdálkodók 2024. december 2-ig nyújthatják be kárenyhítő támogatási kérelmüket. A határidő azért módosult, mert 2024. november 30. munkaszüneti napra esik.

Több, mint 10 milliárd forintot fizettek ki a Napenergia plusz programban

2024.11.21.

Az Energiaügyi Minisztérium szerint mintegy 4000 pályázónak már több mint 10 milliárd forintot utaltak át a modern napelemes rendszerek telepítéséhez

Naponta méhek millióinak gyilkosa az autó

2024.11.21.

Egy friss kutatás meglepő eredményeket hozott a méhek közlekedési forgalom miatti pusztulásáról, amely jóval nagyobb léptékű, mint azt korábban feltételezték.

Kemény mínuszok és havazás lesz ma

2024.11.21.

Csütörtökön változóan felhős, napos idő várható, de estére délnyugatról vastag felhőzet érkezik, és nyugaton havas eső, havazás alakulhat ki, erős, néhol viharos széllel.

Van válasz a veszteséges tejtermelésre: Szilágyi Szabina mesélt a Bociország Sajtműhely munkájáról

2024.11.21.

A szarvasmarhatartás korántsem egyszerű feladat, amit Szilágyi Szabina gyakorló gazdálkodó alapos gazdasági számításokkal támasztott alá.

Kritikus állapotban az intenzív osztályon van a tinédzser, akit madárinfluenza fertőzött meg

2024.11.20.

Egy kanadai tinédzser kritikus állapotban, intenzív osztályon fekszik, miután H5N1 madárinfluenzával fertőződött meg november elején.

Partnerhírek
Partner

Baromfi Mintatelep és Látogatóközpont: az Agrofeed új mérföldköve a fenntartható állattenyésztésben

2024.11.19.

Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet olyan mintatelepek létrehozására, amelyeken az elvégzett etetési tesztek tapasztalatai alapján hatékonyabb takarmányt tud a partnerei számára ajánlani.

Partner

Útmutató a talajmintavételhez, mésztrágyázáshoz és a meszezéshez

2024.11.07.

Most, a tavaszi vetések betakarítása és az őszi vetések befejezése után ráérősen foglalkozhatunk két, a növénytermesztés hatékonyságát megalapozó, mégis méltatlanul elhanyagolt kérdéssel, illetve azok gyakorlati megvalósíthatóságával. Az egyik a talajmintavétel, a másik a mésztrágyázás és meszezés kérdésköre.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.100 hirdetés 90 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás