A Niqo Robotics, a mesterséges intelligenciával hajtott mezőgazdasági technológia vezető vállalata a Niqo RoboThinner piacra dobásával terjeszkedik az észak-amerikai piacon. Ezt a pontpermetezőt a saláta ritkításának automatizálására tervezték, így a gazdálkodók számára pontos és hatékony módszert kínál a termés egyenletességének javítására.

Az indiai székhelyű Niqo Robotics már korábban bemutatta a Niqo RoboSpray-t, egy mesterséges intelligencia által vezérelt pontpermetező rendszert. A RoboSpray a Niqo szabadalmaztatott mesterségesintelligencia-kameráját – a Niqo Sense-t – használja a cél- és nem célterületek azonosítására. Pontos dózisú vegyszert juttatva közvetlenül a növényekre, miközben elkerüli a talajt.

A RoboThinner, egy traktorral vontatott gép, amelyet precíziós salátaritkításra terveztek, a Niqo fejlett mesterséges intelligencia kameratechnológiáját használja a milliméteres pontosság érdekében. (Fotó: Niqo Robotics)

A mesterségesintelligencia-kamera integrált világítással, fejlett processzorokkal és az aktuátorok közvetlen vezérlésével rendelkezik, biztosítva a pontos alkalmazást.

Alkalmazkodás salátaritkításhoz

Míg a RoboSpray-t eredetileg gyomirtó szerek permetezésére tervezték, a Niqo Robotics a saláta ritkítására adaptálta a technológiát. Az új Niqo RoboThinner™ egy traktorral vontatható egység, amely ugyanazzal az AI kameratechnológiával van felszerelve, de milliméteres pontosságra optimalizálva. A RoboThinner azonosítja a salátapalántákat, felméri a köztük lévő távolságot, és szelektíven eltávolítja a felesleges növényeket, lehetővé téve a maradék saláta egyenletes növekedését. A kamerák egy burkolatos szerkezetben, a talajhoz közelebb vannak elhelyezve, hogy megfeleljenek a ritkítási műveletek pontossági követelményeinek.

97%-os pontosság

A RoboThinner 97%-os ritkítási pontosságot mutatott be a szántóföldi kísérletekben, a 2,5 cm-es salátanövényeket célozva meg. Akár 4,8 km/h sebesség mellett akár 7 hektár per óra is vékonyodhat. Ez a pontosság döntő fontosságú a salátatermesztők számára, akik gyakran közel egymáshoz ültetik a magokat, hogy figyelembe vegyék a nem csírázó vagy gyengébb növényeket. Hagyományosan a felesleges növényeket kézzel távolítják el – ez a munkaigényes folyamat, amelyet a RoboThinner hatékonyan automatizál.

A befektetés megtérülése két év alatt

A Niqo Robotics becslése szerint a RoboThinnerbe való befektetés két éven belül megtérül, köszönhetően a hatékonyságnövekedésnek és a munkaerőköltség-csökkenésnek. A körülbelül 250 000 dollárba kerülő RoboThinner könnyen felszerelhető utólag bármely traktorra, és különféle konfigurációkban működik, rugalmasságot biztosítva a különböző felszerelésekkel rendelkező gazdálkodóknak. Kisebb hardver- és szoftvermódosításokkal a RoboThinner precíziós gyomlálóvá is alakítható, így sokoldalú eszköz a fenntartható gazdálkodási gyakorlatot alkalmazni kívánó gazdálkodók számára.

A Niqo Roboticsról

A 2015-ben alapított Niqo Robotics egy mélytechnológiai vállalat, amelynek székhelye az indiai Bengaluruban található, észak-amerikai leányvállalattal. A vállalat mesterséges intelligenciával hajtott szpotpermetező megoldásokra specializálódott, amelyek célja a gazdaságok termelékenységének javítása. A Niqo 21 millió dolláros finanszírozást gyűjtött be befektetőktől, köztük a Fulcrum Global Capitaltól és az Omnivore-tól, hogy támogassa küldetését, a mezőgazdasági permetezési technológia átalakítását.

(Forrás: futurefarming.com)

Kapcsolódó cikkek

További híreink

A csokoládészőlőtől a selyemakácon át az édesgyökérig – különlegesből elterjedt kerti növénnyé válhatmak

2024.10.13.

A Földön körülbelül ötvenezer, az emberek számára elfogyasztható növény él, és hogy közülük melyik mikor és mennyire lesz felkapott, senki sem tudja. Hazánkban jelenleg is vannak olyan különlegességek, amelyek később lehet, hogy elterjedt kerti növények lesznek, vagy mégsem. Vannak dísznövények, sőt akváriumi növényként ismert fajok, amelyek egyben gyógynövények is.

Mesterséges intelligenciával ritkítja a salátát

2024.10.13.

A Niqo Robotics, a mesterséges intelligenciával hajtott mezőgazdasági technológia vezető vállalata a Niqo RoboThinner piacra dobásával terjeszkedik az észak-amerikai piacon. Ezt a pontpermetezőt a saláta ritkításának automatizálására tervezték, így a gazdálkodók számára pontos és hatékony módszert kínál a termés egyenletességének javítására.

Kevesebb szenet tárol a mezőgazdasági művelésű terület, mint a más típusú földhasználat

2024.10.13.

Legyen szó gyepekről, erdőkről, természeti területekről, parkokról vagy kertekről, ezek a földtípusok hasonló mennyiségű szenet tárolnak hektáronként. A Flandria (Belgium) legnagyobb területét lefedő mezőgazdasági területek azonban lényegesen kevesebb szenet tárolnak.

A növényi betegségek kimutatásában is segít a mesterséges intelligencia

2024.10.12.

A ChatGPT-től az időjárás-előrejelzésig a mesterséges intelligencia (AI) alkalmazásai folyamatosan bővülnek. A londoni székhelyű növénytermesztéssel foglalkozó HSAT cég a közelmúltban bejelentett egy „úttörő technológiát”, amely képes javítani a betegségek észlelését és a termés előrejelzését az AI segítségével.

Teljes robotizáció válthatja fel a munkásokat a baromfiágazatban

2024.10.12.

A robotizáció, illetve a mesterséges intelligencia sok kihívásra hoz megoldást a baromfi termékpályán is

Készül a „lazacfilé” a világ legnagyobb 3D élelmiszer-nyomtató üzemében

2024.10.12.

Az élelmiszeripar rohamosan halad a fejlett digitális gyártási technológiák bevezetésével. A Steakholder Foods éppen nemrégiben nyitotta meg bemutatóközpontját Rehovotban. A Revo Foods Bécsben található „ízgyárában” megismerhető, hogy a 3D-s élelmiszer-nyomtatás hogyan tervezi forradalmasíani az élelmiszerek előállítását és fogyasztását.

Partnerhírek
Partner

Szárbontás az AÖP tükrében

2024.10.10.

A BIOFIL Szárbontó négy különböző baktériumtörzset is tartalmaz, ami biztosítja, hogy a termék szélsőséges körülmények között is kifejtse hatását.

Partner

Őszi gyomirtás hatékonyan? Válassza a Legato Trio-t!

2024.10.09.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján az egyes gyomfajok csírázása lényegesen hamarabb megindul és fokozódó jelenlétükre ősztől tavaszig számítani kell. Olyan gyomnövények adhatnak már ősszel szőnyegszerű borítást, mint pl. a veronikafélék, viola, árvacsalán és a tyúkhúr, de megjelenhet tábláinkon a nagy széltippan is, mely az őszi búza egyik legjelentősebb egyszikű gyomnövénye.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus CBK szárzúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus CBK szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Graecus AATK zúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus AATK zúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.400 hirdetés 108 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás