Kóbor kutyák végezték ki a Somoskői Vadaspark 30 muflonját. A súlyos eset Nógrád vármegyében, a Salgótarjántól északra található Somoskőújfalu közelében történt. A 15 hektáros vadasparkban hazai nagyvad fajok láthatók természetes környezetben, dámszarvasok, muflonok, őzek és vaddisznók élnek a zárt területen. A park jövőjéről egyelőre nem tudni semmit, de határozatlan időre bezárták a kapuikat a látogatók előtt.

A Nool.hu olvasója jelezte a szerkesztőségüknek, hogy kóbor kutyák téptek szét több tucat muflont a Somoskői Vadasparkban. Az állomány háromnegyede elpusztult, a 40 muflon közül csak 10 élte túl a kegyetlen támadássorozatot. A vadaspark dolgozóit sokkolta a látvány, a széttépett párosujjú patások miatt ideiglenesen be kellett zárniuk.

A 15 hektáros vadasparkban dámszarvasok, muflonok, őzek és vaddisznók élnek, a 40-es állományból mára csak 10 maradt meg a kóbor kutyák mészárlása után - Fotó: Somoskő Vadaspark

40-ből csak 10 muflon maradt meg a vadasparkban

Lévárdi György, az Ipoly Erdő Zrt. Salgótarjáni Erdészetének vezetője a portál érdeklődésére megerősítette, hogy a napokban három kóbor kutya tévedt a vadasparkba, majd az ott élő 40 nagyvadból 30-at halálra marcangoltak. Az állomány maradéka, 10 állat is érintett volt a mészárlásban, azok többnyire sérültek, de élnek.

A muflonok a sárban csúsztak, ijedtségükben a korlátnak rohanva próbálták menteni az életüket, szörnyű látvány volt. A park jövőjéről egyelőre nem tudok semmit, de határozatlan időre bezárjuk kapuinkat – mondta a vezető.

Lévárdi György kiemelte, hogy a gyermekek imádták ezeket a vadakat, sok család látogatott a helyszínre a szabadidejében. Az eset másnapján a kemerovói óvodások érkeztek volna látogatóba, de a támadás miatt a vadasparknak le kellett mondania a programot. Lévárdi György hangsúlyozta: a jogi lépéseket megtették, a kialakult helyzetre keresik a megoldást.

A muflon faj tudnivalói  

A muflon eredetileg Törökország délkeleti részén, Dél-Örményországban és Dél-Azerbajdzsánban, valamint Észak-Irakban és Iránban fordult elő. Az újkőkorszak idején betelepítették Ciprus szigetre, ahonnan tovább vitték Európa más területeire - írta a Wikipedia.

Így érkezett Európába

A muflont Európa sok részére vadászati célokból telepítették be. Hazánkba Forgách Károly gróf hozta be, aki az 1868–69-es években 10 muflont hozatott a gimesi (Nyitra megye, lásd: Gímes) vár melletti vadaskertjébe a brüsszeli és a frankfurti állatkertből. Később Magyarország több vadaskertjébe és erdőterületére betelepítették. Ma szigetszerűen megtalálható hazánk valamennyi középhegységi részén (Mátra, Bükk, Zempléni-hg, Börzsöny, Dunántúli-khg.). Helyenként – például az erdei talajokon – problémát jelent, hogy a hosszú paták akadályozzák a járásban. A faj nagy alkalmazkodóképességét bizonyítja a rengeteg házijuhfajta, amelyeket igénytelenségük folytán az összes földrészen, a legkülönbözőbb élőhelyeken hasznosítanak gyapjú-, hús- és tejtermelésre. Állatkertekben és vadasparkokban gyakran tartanak muflont.

A muflon életmódja

A muflonok főként szürkületkor járnak táplálék után. Ahol nem zavarják őket, nappal is megfigyelhetők. Jól látnak és futnak, ügyesen ugranak. A nőstények úgy bégetnek, mint a házijuh, míg a kosok ritkán adnak ki hangot. Az üzekedési időben viszont kilométerekre elhallatszik, amint szarvaikkal összecsapnak. A muflonok területüket az ujjaik közötti mirigyek váladékával jelölik meg. Mint a többi vadjuh, ők is szívesen tömörülnek nyájba, amelyet egy idősebb nőstény vezet. Egy nyájban 50-100 állat is lehet. Tápláléka lágyszárúakból, füvekből áll.

Megosztás

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás